начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Относно отчуждаване какво да предприема?

Казуси за недвижими имоти

Относно отчуждаване какво да предприема?

Мнениеот proxes » 22 Авг 2012, 13:58

Здравейте, притежавам ПИ върху който преди 2 години съм построил временна постройка (сервиз и магазин), узаконен. Скоро видях, че новата детелина ми минава през парцела и ще трябва да бъда отчужден. Постройката ми е преместваема и най-вероятно ако остане този новоприет ПУП след няколко години като почнат да строят детелината ще трябва да ме отчуждават.
Питането ми е, освен върху парцела какви други претенции мога да имам за обезщетение след като имам разработен бизнес който тогава ще е действал поне 5 години? Кой ще ми плати нещата които ще загубя при местене на постройката (интериорни подобрения, ВИК инсталация, бетонов фундамент, ЕЛ инсталация)?
Трябва ли да предприема нещо още сега на момента за да може после да извлека повече дивиденти, да наема адвокат например или да чакам да започне всичко да се случва? :?

Благодаря предварително!
proxes
Нов потребител

Re: Относно отчуждаване какво да предприема?

Мнениеот julyanvonemona » 24 Авг 2012, 18:46

Понеже отчуждаването ще се извърши по т.н. "пазарни цени" от лицинзиран оценител, а за формирането на тези пазарни цени няма единна писана нито нормативна нито научна база, единственият Ви начин е в хода на обжалването по съдебен ред на тази оценка (защото този съдебен ред Ви се полага по закон) да успеете да калкулирате загубите от реорганизиране на цялата Ви дейност + загубите от нарушената Ви дейност, в пера на тази пазарна оценка. За тази цел ще Ви трябва не обикновен адвокат, а нещо което по нашите земи не се среща - адвокат умеещ да вникне в пораженията които тази детелина ще Ви нанесе и да обърка методиката (състояща се в гледане на четирите ъгъла на тавана)по която оценителят е работил и да я срине пред съда. Въпреки това, пак няма да получите 100% от това което се нарича "реавностойно обещетение", но такъв е животът!
Лично аз не съм срещал екип от такива специалисти, но кой знае светът е шарен! Вие може да имате шанса!
Трябва ли да предприема нещо още сега на момента за да може после да извлека повече дивиденти
Има някои неща за които се сещам, но само на теория. Никога не съм ги прилагал, а съм се боял и продължавам за се боя да заплувам в това море, така че дано някой друг вземе отношение по въпроса!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот rts » 24 Авг 2012, 20:01

Цитат: "Здравейте, притежавам ПИ върху който преди 2 години съм построил временна постройка.Постройката ми е преместваема ".
Има разлика между временен строеж и преместваем обект - за първите е необходимо разрешение за строеж, а за вторите - разрешение за поставяне.
Временните строежи се разрешават с разрешение за строеж при наличие на съовтетните обстоятелства - виж чл.49-чл.55 от ЗУТ и поначало имат ВРЕМЕНЕН ХАРАКТЕР, т.е. понало тези строежи подлежат на премахване при настъпване на съответните обстоятелства.
Преместваемите обекти се поставят с разрешение за поставяне, съобразно Наредбата на Общината и се премахват при условията на същата Наредба- виж чл.56 от ЗУТ.
При всички случаи - времен строеж или преместваем обект, Вие имате обект с времен характер.
Накрая: когато подавахте документите си за разрешение за поставяне на преместваемия обект, направихте ли си справка какво предвижда Планът за Вашия имот ?
Предвид поначало временния характер на обекта ви надали имате право да претендирате за компенсация за "нещата, които ще загубите при местене на постройката (интериорни подобрения, ВИК инсталация, бетонов фундамент, ЕЛ инсталация)".
rts
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Авг 2012, 21:27

Бях писал, но не е излязъл постът.
Правили сме оценки по счетоводен баланс. Не толкова по отношение на сградите, а на стойността предприятието в имота. Допълнително от помощ биха били проучвания на цени на подобни разработени предприятия.
Съвет: Водете си точно счетоводство и събирайте оферти за закупуване на целия сервиз, заедно с имота, всичко. И си търсете добър адвокат :lol: Може пък да стане.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Сеп 2012, 13:45

Ако постройката Ви е
"преместваем обект"
от тези по чл.56 ЗУТ отчуждаване и обезщетение в приетия от чл.чл.205 и сл.ЗУТ смисъл за него не Ви се полага!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси