начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

призоваване

Казуси за недвижими имоти

призоваване

Мнениеот iva296 » 27 Окт 2012, 09:03

Здравейте!

Вчера излязох за около половин час и при връщането ми вкъщи откривам подпъхнат във вратата следния документ:

Софийски Районен съд
телефон за връзка: (изписани са телефони, които са задраскани с химикал)
приемно време в сградата на СРС - всеки работен ден от 9 до 10 ч. (и в скоби с химикал е добавено 17ч.)

СЪОБЩЕНИЕ
до
име:...............(изписани трите ми имена)
адрес:.................(изписан и адреса, на който получавам)

Уведомяваме Ви, че имате за получаване съдебни книжа.

Длъжностно лице призовкар към АС "ВПСК" при СРС Изписани име и фамилия на призовкаря и GSM за връзка, като накрая с химикал е написано и "Благодаря!"

гр. София
дата:26.10. 12

Откровено казано, помислих си че е няакакъв майтап. Нямам с кого за какво да споря - категорично, не съм замесена в нищо, не съм извършила престъпление или каквото и да е закононарушение, не съм свидетел на нещо, което да си заслужава да влезе на съд и т.н. Тоест, в недоумение съм.

Та, искам да ви питам - валидно ли е това съобщение (вие като адвокати или граждани получавали ли сте такова съобщение с такъв текст) - в смисъл, че търсих в нета бланки-образци на подобно писание - никъде не намерих образец на такъв документ за привикване в съд, попрочетох за реда на призоваване в законите, за атрибутите на един такъв документ - прави впечатление, че не е указан срок, в който да се явя в съда, няма подпис на призовкаря, и тоя номер на джиесем накрая (едва ли не за лични разговори) направо ме хвърли в недоумение.

Направи ми впечатление и че това съобщение е пъхнато във вратата в петък, между 16, 45 и 17, 15 ч. тоест - очевидно в края на раб. време на съда, и тоест - аз нямам време да се уведомя в същия или на другия работен ден за какво иде реч. Ще трябва да чакам до понеделник. Обаче е даден джиесем за връзка (на който така и не се обадих, както и няма да се обадя, защото няма да водя лични беседи, след като си имам работа с институция).

Та - надявам се на вашата отзивчивост. За какво може да е това, валидно ли е (написано така), аз в какъв срок да се уведомя в съда и всичко, което можете/искате да ми напишете по темата. Благодаря ви предварително.
iva296
Нов потребител

Re: призоваване

Мнениеот iva296 » 27 Окт 2012, 11:09

Да добавя, че няма подпис, няма печат, няма указания къде да се явя - в бюро Призовки, в деловодство и кое, няма срокове, в които да се явя, съобщението е ксерокопие на бланка (ако изобщо съществуват такива бланки) и върху него е писано с химикал.
iva296
Нов потребител

Мнениеот iva296 » 27 Окт 2012, 15:45

Не дължа на никого пари. Писах в подраздел имотни казуси(нямам и спорове за имот, възможно е в провинцията някои роднини, но не и тук), защото не видях определена рубрика за случи като моя.
Идея нямам за какво става дума.
Благодаря ви все пак.
iva296
Нов потребител

Мнениеот Pause » 27 Окт 2012, 16:33

Според мен е гражданско дело ,но защо ще го пъха под вратата като нормативно е дадено как да се връчи съобщението залепва се на входната врата или както казва Чл.47 ГПК.Наскоро имаше такъв случай на едното съобщение пишеше длъжник ,а на другото ответник с химикал.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот iva296 » 27 Окт 2012, 19:38

Подпъхнато беше плътно между рамката на вратата и касата горе в ъгъла, сгънато на 4 и така че да не се подава навън. Ако изобщо има значение.
Определено има достъп до пощата ми и там не е пуснато нищо.
Сега се сещам и че в призовки и подобни имаше винаги цитирани някакви членове на ГПК или др. закони, които дават основание да се връчи, каквото се връчва, тука - нищо такова.
Въпросът ми към вас като адвокати е дали сте виждали така оформено съобщение когато адресата не може да бъде намерен, защото за мен формата му (айде да забравим как е подпъхнато), не е изрядна, меко казано.
Да не раздувам темата повече, но ако е действително, някой ме вкарва в схема и спор, които не са мои.
Вече се сещам за какви ли не случаи, напр. една моя позната, която си загуби личната карта и след време се оказа, че дължи кредит, какъвто никога не е теглила, Адвокатът й я посъветвал изобщо да не се явява по делата кой знае защо. Не знам там как завършиха нещата.
Аз не съм си губила личната карта, но знае ли човек кой му има и по каква линия личните данни...
iva296
Нов потребител

Мнениеот dikobraz » 27 Окт 2012, 23:41

и тоя номер на джиесем накрая (едва ли не за лични разговори) направо ме хвърли в недоумение.

Лично мнение - взимате една фонокарта за бетком или булфон, звъните на този номер и разбирате за какво става дума.
Така няма да ползвате Ваш телефон а публичен.
Нищо незаконно...
dikobraz
Потребител

Мнениеот iva296 » 29 Окт 2012, 12:06

Целият трилър е заради тъпите ми роднини в прованса и борбите им за 1 кв.м. земя, както и призовкар, който не упоменава с две думи за какво дело иде реч. Както и не става ясно защо СРС връчва призовки за дело в Окръжния-съд-който-е-на майната-си.
iva296
Нов потребител

Мнениеот iva296 » 29 Окт 2012, 20:05

Ще ми позволите да не се съглася. Призовкарят винаги те привиква за нещо неприятно, никога не е щото някой те е надарил с 1000 евро примерно. Винаги става дума за някакъв спор. Почука ли на вратата ти, знаеш, че те чакат неприятности (дори да си свидетел не е най-голямата радост на света).
Аз от пощальон с препоръчани писма съм получавала само приятни неща.

И друго - цитирам указанията на шефа на СРС: "При всички случаи /включително и когато призовката не е била връчена/, призовкарят е длъжен да се подпише, да посочи четливо трите си имена, както и да впише датата на удостоверяването. Името и длъжността на призовкаря могат да се отразят и с личен печат.

Неподписаната от призовкаря призовка /съобщение/ е нередовна.

2. Изпратените от служба „Деловодство” призовки и съобщения трябва да бъдат подписани от съответния служител и да имат следното съдържание: 1/ съдът, който я издава; 2/ името и адреса на призовавания; 3/ по кое дело и в какво качество се призовава; 4/ мястото и времето на заседанието и 5/ законните последици от неявяването. Призовка, която не дава възможност на призования да разбере защо, кога и къде се призовава, е недействителна.

При получаване в „Служба по връчване на призовки и съдебни книжа” на призовка, която не е оформена по предписания от закона начин, същата следва да се връща в служба „Деловодство”, за да бъде изготвена нова призовка или да се допълни съдържанието на вече изготвената такава.

3. Критерий, по който се определя реда за връчване на съобщенията /призовките/ и съдебните книжа – а именно по ГПК /отм./ или по ГПК /в сила от 01.03.2008 год./, е бланката за съобщение /призовка/. Съобщенията, които се връчват по ГПК /в сила от 01.03.2008 год./ са по образците /№1 до №33/"

Това, което получих не е от образците до 33.

http://www.srs.justice.bg/54/page.html

Както и да е, благодаря ви за отговорите и особено на поли джи.
iva296
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Окт 2012, 20:25

Да не би да е някаква нова форма на телефонна измама. Според мен, не звънете, а се разходете до СРС. И ако няма такъв призовкар, или няма такава призовка, Док ще Ви каже какво да правите.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Имотни казуси