начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Бъдещо наследство

Казуси за недвижими имоти

Бъдещо наследство

Мнениеот lichno » 09 Юни 2014, 14:07

Баща ми има втора съпруга от повече от 15 години. Има единствено жилище, което е закупено преди брака с нея. Скоро разбрах че преди години той й е дарил 1/2 от това жилище. Може ли да ми кажете какви са правата ми и какво наследавам в този случай.
lichno
Нов потребител

Re: Бъдещо наследство

Мнениеот zmeyan » 09 Юни 2014, 15:53

Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.

(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Следва да имате предвид, че апартаментът, ако е закупен по време на брака, е бил СИО (грубо по 1/2 за съпрузите и при наследяване се наследява само 1/2 от жилището (частта на починалия майка/баща).

Необходими са още данни, за да се отговори еднозначно - майка ви е жива или разведена и въобще имало ли е брак? Жилището по време на брак с майка ви ли е придобито и по какъв начин (наследство, покупка - с какви средства). Имате ли братя/сестри. Баща ви има ли други деца?
Отговорите се намират е Закона за наследството и евентуално Семейния кодекс.
zmeyan
Потребител

Мнениеот lichno » 09 Юни 2014, 16:34

Благодаря за информацията. По това което сте писали разбирам че имам запазена част 1/3. Майка ми няма нищо общо с това жилище. То е купено след развода й с баща ми и преди втория му брак. Но втората съпруга на баща ми се опитва да се докопа до всичко и искам да знам до колко ме защитава закона в такъв случай.
lichno
Нов потребител

Мнениеот zmeyan » 11 Юни 2014, 11:50

Ако сте единственото дете на баща ви .. да!
Имате 1/3 запазена част, както и 1/3 запазена част се пада на втората му жена.
Разполагаемата част (тази с която баща Ви може да се разпорежда (прехвърля) е също 1/3. Т.е. той не може да дари повече от 1/3 от имуществото си. Забележете, че става въпрос за цялото имущество, а не само за жилището, т.е. включват се и други вещи и права.
zmeyan
Потребител

Назад към Имотни казуси