начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Сгрешен нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Сгрешен нотариален акт

Мнениеот miss_headshot » 19 Мар 2013, 23:54

Здравейте, с ужас днес установих,че жилището в което живеем е със сгрешен номер на апартамент в нотараиалния акт. По-лошото е ,че така е тръгнало от първия нотариален акт за собственост издаден през 1976г. През 1996г се прави нов нотариален акт за "продажба на имота срещу гледане" , но отново упоменатия апартамент е сгрешен. Какво трябва да се направи в такъв случай за да оправим тази каша ? Собствениците от първия нотариален акт са все още живи, както и собственика от втория. Връзката им е по права линия.
Ще съм много благодарна да ме насочите към кого или коя институция да се обърна, тъй като съм невежа в тази област.
miss_headshot
Нов потребител

Re: Сгрешен нотариален акт

Мнениеот ketchup » 20 Мар 2013, 15:11

Идете на ул."Сердика" № 5 и по-специално в ГИС-София. На първия етаж издават т.нар. удостоверения за административен адрес. Поискайте издаване на такъв, като си носите и всички необходими документи. След като ви издадат удостоверението, идете при нотариус, за да ви извърши поправката на акта.
ketchup
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 20 Мар 2013, 16:35

miss_headshot написа:Здравейте, с ужас днес установих,че ....

А кое събитие Ви накара да решите, че е сгрешен номерът? Спрямо какво сравнихте номера в акта?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот miss_headshot » 20 Мар 2013, 21:06

Сигурна съм, тъй като от над 30 години номера е друг и няма как да живеем на вписания етаж с толкова малък номер апартамент. Просто е абсурдно :) В случая обаче става въпрос за имот в Пловдив. Тук пак ли да търся ГИС - Пловдив ? Ако само с една поправка на акта се разминем ще е чудесно, но как ще се докаже се чудя,че номера е друг.
miss_headshot
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Мар 2013, 22:01

miss_headshot написа:Сигурна съм, тъй като от над 30 години номера е друг и няма как да живеем на вписания етаж с толкова малък номер апартамент. Просто е абсурдно :) В случая обаче става въпрос за имот в Пловдив. Тук пак ли да търся ГИС - Пловдив ? Ако само с една поправка на акта се разминем ще е чудесно, но как ще се докаже се чудя,че номера е друг.

Щом става дума за Пловдив :
http://www.vzaimno.com/vzaimno/index.ph ... &Itemid=58
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 21 Мар 2013, 00:52

от над 30 години номера е друг и няма как да живеем на вписания етаж с толкова малък номер апартамент

Ап., в който аз живея, официално по акт се води "№14-15", на II ет., във вход с по 4 ап. на етаж. Когато обаче някой ме пита, винаги казвам/пиша (дори и за лична карта съм се писал), че живея в ап. №5.
Кучето е заровено в думата "вход" в горното изречение. Кооперацията ни се води на адрес ул. ..... №10-12 и се състои от два входа, като официалните номера на апартаментите започват да се броят от другия вход. Поради това, ап., който е преди моя, официално е №13. Защо моят не е само №14, а е №14-15, за мен и досега остава пълна мистерия (не е образуван от два други, това е 100% сигурно).

Та в крайна сметка в акта ми е записан №, който фигурира в строителните книжа.

В заключение Ви предлагам да премислите отново нещата и ако толкова много се притеснявате, можете да разчепкате въпроса защо е номериран така, както е в момента. Най-вероятно ще се окаже, че всичко е наред и сте се притеснявали напразно.

Аз Ви предлагам да си живеете живота спокойно и да изхвърлите от съзнанието си тревогата относно номера на апартамента.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот miss_headshot » 21 Мар 2013, 20:15

Sir_Humphrey дано сте прав :) При нас обаче входа си е един, ние живеем на 5-ти етаж от общо 5 етажа с по 2 апартамента на етаж. Няма как той да е броен като апартамент N8 откъдето и да го смятам :) Има ли публичен регистър или по-точно как мога да проверя по строителен план кой номер се води апартамента? В публичния кадастър и имотния регистър в интернет нищо не намерих.
miss_headshot
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 21 Мар 2013, 20:52

miss_headshot написа:В публичния кадастър .... нищо не намерих.

И в платените справки ли няма информация? Ако сте ползвали само безплатните, може част oт инф. да не е достъпна.
Иначе - в архивите на може би тази дирекция http://www.plovdiv.bg/%d0%b0%d0%b4%d0%b ... %80%d1%8a/

А всъщност Вие в кой № ап. смятате, че живеете? 9 или 10 или кой?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 23:11

Поправката на нотариален акт не става с удостоверение от някого, че, видите ли, била допусната грешка. Приема се, че нотариусът не допуска грешки - грешки допускат страните, които са представили за одобрение въпросния акт. Затова поправката на нотариален акт се прави с нов такъв, където страните се явяват, наново, посипват си главите с пепел - затова, че са били толкоз глупави да сгрешат, нотариусът съставя нотариален акт за поправка на нотариален акт, страните си плащат като попове според материалния интерес - и по живо, по здраво. Та, ако Ви се занимава - това е пътят.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 22 Апр 2013, 22:58

Страните плащат нот. таксата за поправка на нот. акт която е в размер на 30 лв. без ДДС.

За питащия - това със сбъркания номер на апартамент до сега бъркало ли ви е по някакъв начин? Ако не е - свиркайте си.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот borovinka » 25 Апр 2013, 11:36

vili_spasova написа:Страните плащат нот. таксата за поправка на нот. акт която е в размер на 30 лв. без ДДС.

За питащия - това със сбъркания номер на апартамент до сега бъркало ли ви е по някакъв начин? Ако не е - свиркайте си.

+1 за Вили.
Аз също живея в 5-етажен блок, 2 апартамента на етаж, но с много входове, на третия етаж съм, а апартаментът ми е с номер 68, така че това няма никакво значение - важно е по строителни книжа как са се броили апартаментите. Ако досега номерацията не ви е правила проблем, карайте си така и не променяйте нищо по нот. акт.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Апр 2013, 13:44

Имам нЕкакъв блед спомен, че съм се включвала преди в тази тема, ама май ще си остана само със спомена... :lol: :lol: :lol:

А въпросът на питащата е решим по най-безболезния начин.
К`ви поправки на нот. акт, к`ви 5 лева :roll:
Къде фИчнахте гражданката в тъмните дебри на правото ?

Номерацията на един имот не е елемент от ФС на сделката, щом същият е индивидуализиран по граници и площ.

Добронамерен съвет :arrow:

Поискайте издаване на документ за идентичност на имот (конкретния) с номерацията му по административен адрес и строителните книжа. И си го пазете този документ :idea: В случай на продажба/дарение и т.н. към изискуемите книжа ще представите и копие от него.

Спете си спокойно. Проблем... няма.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mobilis » 25 Сеп 2014, 09:09

Здравейте. Използвам темата за да не отварям нова. Продаваме апартамент - мезонет, и банката на купувача отказва да му отпусне ипотечен заем, защото в нотариалния акт (който е договор за покупко продажба, ако това има значение) не е упоменато, че апартаментът е мезонет, а е вписано само застроена площ, квадратура и граници. Навремето строителят (1990 г. КЕЧ) е пропуснал да отбележи този факт. Поправима ли е тази грешка? Следващите дни ще тръгнем по институциите, но ми се иска да имам малко предварителна информация какво да очакваме...
mobilis
Нов потребител

Назад към Имотни казуси