начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

съдебно решение и ЗСПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

съдебно решение и ЗСПЗЗ

Мнениеот peip » 29 Мар 2015, 21:49

Колеги, моля за съвет - да продължа или съм до тук?
През 1992 г. на доверителите ми е възстановен един имот частично - 2 дка възстановяват, 3 декара отказват.
Това решение не съществува в оригинал по преписката, но е в база данни на ПК. Доверителите ми го нямат, защото имота влиза в регулация и нотариуса 1994 г. като съставя констативен нотариален акт го прилага по нотариалното дело.
През 1996 г. ПК (ОСЗГ) решава, че ще издаде решение, с което ще отмени посоченото по-горе решение и ще откажат и 5-те дка. Издават - обжалва се.
През 1998 г. има влязло в сила съдебно решение, с което се отменя отказа и се възстановяват 5-те дка.
Последващо Решение на ПК няма, но де факто няма и решение на ПК от 1992 г., тъй като нотариалното дело е унищожено и доверителите ми не могат да се снабдят с него.
Чудих се какво и счетох, че в изпълнение на съдебно решение ОСЗ следва да се произнесе - друг полезен ход няма. Издадоха решение 2014 г., с което считам, че приключихме процедурата, но доверителите ми попитаха дали не може да се възстанови целия имот, както е по съдебно решение. Според мен срока за обжалване на отказа от 3 дка е изтекъл още 92 г., но подадох искова молба , за неизпълнение на съдебно решение.
Така. Съдът в мотивите си ме отряза защото вече има решение, с което е отказана тази част от имота и ОСЗ не може да издава второ такова - коментар за съдебното решение, което считам, че ОСЗ не е изпълнило - никакъв.
В диспозитива съдът, обявява за нищожно решението от 2014 г., с което е отказано възстановяването на правото на собственост върху 3-те декара?
И сега шах- да обжалвам или не? Ясно е, че собственика ще прецени последващите действия, но имам ли полезен ход според Вас?
Разноските са ни присъдени в пълен размер, тъй като е присъединен и иск за поправка на ОФГ, който е уважен.
Съвет?
peip
Потребител

Назад към Имотни казуси