начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за документация за закупуване на вила , категория 5.

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за документация за закупуване на вила , категория 5.

Мнениеот snimka » 18 Дек 2018, 16:55

Имам няколко правни въпроса относно закупуването на имот - вила, която е изцяло завършена и построена.

Ситуацията е следната. Вилата се води 5-та категория строеж във вилна зона. Има нотариален акт, скица, АКТ за узаконяване също.
Вилата реално е строена някъде към 80-те , но хората тогава са загубили документи и 97-ва вадят всичко на ново. Тоест има Проект нов и АКТ за узаконяване от 97-ма година.
Това което ме притеснява е, след като я закупя сега 2018-та за да е всичко законно, как ще получа заветния документ "разрешение за ползване" ?. Понеже се води 5-та категория ( вила ) не се търси акт 16 и документа "разрешение за ползване" е последната стъпка.

Сега идват и питанките ! До колкото четох по сегашните закони за да ти дадат това "разрешение за ползване" , трябва да има издаден документ, че строежа е завършен на груб етап (покрив) . Физически това е изпълнено, но собствениците обаче го нямат този документ, а чета по-закон, че срока за завършване на грубия строеж е 5 години от издаване на АКТ-а за узаконяване. Т.е този срок е изпуснат с много години от 97-ма до сега !
Въпроса ми е след като я закупя трябва ли да правя нов проект, нов АКТ за узаконяване и т.н всичко наново след като е изпуснат срока за издаване на документа за груб строеж ? Което ако е така е голяма разправия и сякаш започваш документално всичко от 0-ла едва ли не за твоя сметка .
snimka
Нов потребител

Re: Въпрос за документация за закупуване на вила , категория

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Дек 2018, 01:10

Има ли ток, вода, примерно - от този род. Щом е на карабина (това юридическо-технически термин, който значи, че сградата е годна за сделка, ма те и недовършените са годни - аз съм продавал при приватизацията на ниво тухлен зид, при м-р Върбанов се продаде един кръстопът, с терминът - продавам асфалтово покритие, такива ми ти работи), та карабината си е карабина.

Сделка с недовършен - неизмазан имот съм правил, не виждам проблем. Трябва да има документация, не знам дали нещо не бъркам. Какво толкова да е. Ще спаднете от цената и така. Самите разходи по търчането са си наистина разходи. Моята вила, за да я узаконя - направих пътека до общината. Може би не трябваше толкова усилия - но като искаш коса - трябва да си купиш и гребен.

Преценете дали си струва имота - оттам наттатък е това - ходене по инстанции.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот snimka » 19 Дек 2018, 10:13

Вилата си а закона с този АКТ за узаконяване от 97-ма, понеже в него си е вписано, че вилата е построена. В нотариалния акт също е записано, че има вила в този имот. То главния въпрос по-точно е как ще се вземе ( и дали изобщо трябва) "Разрешението За Ползване", 20 години след, като е направен АКТ-а за узаконяване.
snimka
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Дек 2018, 12:39

Спаднете цената, не друго - просто ще спечелите от ситуацията.

Нерешими проблеми в документацията няма - прави се ако трябва ново заснемане, нов план, каквото трябва.
Не виждам проблем, щом има покрив, то значи и сградата е налице.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 19 Дек 2018, 13:29

snimka написа:Имам няколко правни въпроса относно закупуването на имот - вила, която е изцяло завършена и построена.

Ситуацията е следната. Вилата се води 5-та категория строеж във вилна зона. Има нотариален акт, скица, АКТ за узаконяване също.
Вилата реално е строена някъде към 80-те , но хората тогава са загубили документи и 97-ва вадят всичко на ново. Тоест има Проект нов и АКТ за узаконяване от 97-ма година.
Това което ме притеснява е, след като я закупя сега 2018-та за да е всичко законно, как ще получа заветния документ "разрешение за ползване" ?. Понеже се води 5-та категория ( вила ) не се търси акт 16 и документа "разрешение за ползване" е последната стъпка.

Сега идват и питанките ! До колкото четох по сегашните закони за да ти дадат това "разрешение за ползване" , трябва да има издаден документ, че строежа е завършен на груб етап (покрив) . Физически това е изпълнено, но собствениците обаче го нямат този документ, а чета по-закон, че срока за завършване на грубия строеж е 5 години от издаване на АКТ-а за узаконяване. Т.е този срок е изпуснат с много години от 97-ма до сега !
Въпроса ми е след като я закупя трябва ли да правя нов проект, нов АКТ за узаконяване и т.н всичко наново след като е изпуснат срока за издаване на документа за груб строеж ? Което ако е така е голяма разправия и сякаш започваш документално всичко от 0-ла едва ли не за твоя сметка .

ако говорим за строежи от ІV-та до VІ-та категория (жилищни и смесени сгради с ниско и средно застрояване, вилни сгради и др.) не се съставя Акт 16, а се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от съответния главен архитект при съответната община.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот snimka » 20 Дек 2018, 10:48

karanedeff написа:ако говорим за строежи от ІV-та до VІ-та категория (жилищни и смесени сгради с ниско и средно застрояване, вилни сгради и др.) не се съставя Акт 16, а се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация от съответния главен архитект при съответната община.

Да 5-та категория е. И точно това ме обърква малко, издаването на "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" . Защото в закона пише че то се издава след като се издаде документ, че строежа е завършен на груп етап (покрив) в срок 5 години от издаване на АКТ-а за узаконяване. А аз такъв документ "удостоверение за завършен груб строеж ( покрив)" нямам. В АКТ-а от 97-ма направо е записано че строежа е завършен. Едни вид заварен построен 97-ма. Но пък към онзи период 97-ма " "Удостоверение за въвеждане в експлоатация" също се е изисквало и едва ли не задължителен за да се ползва сградата.
snimka
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2018, 11:35

Може би Ви трябва сгоден нотариус, който да направи един констативен нотариален акт - тоест на базата на цялата документация - да въведе чрез окончателен акт край на съмненията и да се върви така.

Впрочем - Вие сте в сделка и нотариусът може (даже е длъжен) да направи текуща проверка на нещата - тоест - няма нужда от две проверки - направо се прави сделка, при която нотариусът прави привременна проверка и дава нот. акт.

Вие ще я живеете ли тази вила - тоест - за Вас ли е - или искате да правите някаква втора продажба, да кажем след година-две - след като я я стегнете - да я изтъргувате на изгодна цена.

Не че нещо - но ако се "нанесете" във вилата, то Ви текат едни срокове - 6 месечен за "закопчаване" на собствеността и оттам - еди-какво си.

Животът е скок в неизвестността, един вид, но законите Ви предпазват, разбира се - общи приказки не са нужни - сега да търсите впоследствие някакви обезщетения е вповече от глупаво.

Тоест - може с едни по-разширени маниери - просто - да направите договорите така, че на Вас да плащат, един вид - Вие сте доминантният, властващият на сделката (защото - давате парите), да ги накарате да Ви платят - ако се окажат неизправни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Имотни казуси