начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Констативен нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Констативен нотариален акт

Мнениеот viann » 04 Фев 2020, 21:58

Здравейте,
Заветник съм по саморъчно завещание. Обявих го, единствения наследник на починалата дама подписа декларация, че е съгласен с последната воля на майка си, т.е. да получа апартамента ѝ. Получих протокол от обявеното завещание и официален препис от завещанието при нотариус. Нотариалният акт с името на починалата дама е при мен.
Имам официален препис на завещанието, данъчната оценка, акта за смърт, нотариален акт, скица и схема.
Достатъчни ли са тези документи, за да се заведе партидата на мое име в Агенцията по вписванията?
Трябва ли ми Констативен нотариален акт, т.е изричен акт с моето име вътре?
Питането ми е свързано с допълнителните разходи по съставянето и издаването на КНА при нотариус, които, ако може бих искала да отложа във времето.
Предварително благодаря за отговора!
viann
Нов потребител

Re: Констативен нотариален акт

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Фев 2020, 22:54

Не давайте пари на нотариус, не е нужно. С тези документи сте ок, проверете само дали книгата за вписвания е попълнена - нещо да не липсва процедурно - КНА не Ви е необходим изобщо.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот viann » 05 Фев 2020, 19:51

Благодаря за отговора, помогнахте ми много. Нотариусът беше настоятелен относно КНА, за да „приключи процедурата” и да имам изричен акт с фигуриращо името ми. Което вероятно е по-добрия, но и по-разходен вариант. За мен, на този етап това е достатъчно.
viann
Нов потребител

Мнениеот propensity » 05 Фев 2020, 20:54

Да, на база завещанието сте собственик на имота. КНА ще ви е нужен, ако в един момент решите да се разпоредите с него - прехвърляне, ипотека и др. Тогва можете да си го набавите.
propensity
Потребител

Мнениеот amirashine » 11 Фев 2020, 22:42

propensity написа:Да, на база завещанието сте собственик на имота. КНА ще ви е нужен, ако в един момент решите да се разпоредите с него - прехвърляне, ипотека и др. Тогва можете да си го набавите.

Това дали заветникът ще се разпорежда с имота или не няма нищо общо с нуждата от констативен акт. Човекът може и никога да не получи нотариален акт и пак ще може да го продаде, стига да има вписаното завещание и документите, които доказват правото на собственост на неговия наследодател. Констативният акт е просто едно удобство, което който иска, може да има.
amirashine
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2020, 02:04

Явно ще е спам това - което ще кажа - но по едно време и самите нотариуси (въпреки да са частни) - отказваха Констативни нотариални актове - защото те наслагват документално просто вече утвърдена собственост.

Наистина - аз като юрист - не виждам нужда от тях - тъй като собствеността се доказва на всякакъв принцип, а Констативките са един вид финтифлюшка (ние адвокатите ги използваме при един вид - да правим илюминация на клиента, за да смукнем пари - изглежда тържествено, церемониално - клиентът е заслепен от нотариуси - актове, такси).

Атракцията е напълно излишна - просто няма нужда от вторичен документ, но в някои редки случаи - си трябва.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Фев 2020, 14:46

Колкото си "трябва" издаването на КНА, толкова и същият създава затруднения.
Всеки случай е "според ЗАВИСИ".
Нали, Ванко? :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот propensity » 13 Фев 2020, 18:34

Миналата година, от ФиБанк искаха от жена с изрядни документи по наследствен имот да си изкара КНА за да й отпуснат ипотечен кредит. За това казах, че КНА би бил нужен в един такъв момент.
propensity
Потребител

Назад към Имотни казуси