начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Придобивна давност

Казуси за недвижими имоти

Придобивна давност

Мнениеот naidenova_lora » 06 Май 2020, 18:00

Здравейте, според Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, по време на извънредното положение спират да текат давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти. Според мен спира да тече и придобивната давност. Само че попаднах на една статия, в която авторът твърди, че "Фактът на изтичане на срока на придобивната давност сам по себе си не е свързан от закона с възникване на право на собственост в полза на давностния владелец или изгубване на правото на предходния собственик на вещта. С оглед на изложеното, предвидените в чл. 79 и 80 ЗС давностни срокове не попадат в приложното поле на чл. 3, ал. 1, т. 2 ЗМДВИП. Те не се спират от действието на закона и продължават да текат и през време на извънредното положение."
Нали ЗС не предвижда позоваване на давност, а само изтичането на срок, съчетан с владение - т.е. позоваването не е задължително, за да придобия по давност?
Дали греша?
naidenova_lora
Нов потребител

Re: Придобивна давност

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Май 2020, 04:42

Практик съм и - преди 2 години ядох този фасул, тоест - напълно приемливо - по адвокатски лобирахме - летно време - да не текат никакви срокове - от там - когато е съдебната ваканция - давам пример - пече 40 градуса - какъвто и климатик да сложиш, касационни основания - трудно се пишат, все едно си на Меркурий - то ти се размазва акъла.

Какво направиха - приеха закона - промениха нещата - уж няма никакви срокове да текат - резултат - съдията ми прекрати всичко заповедно - то имаше - мързел в кантората ми и - някакъв решил, че не текат срокове, просто - за да лежи повече време на леглото до съпругата си, аз усещах - че нещо има, но ето ти беля - прекратиха ми всичко, което е извън обсега на някакъв член, сега пък мен ме мързи и гнуси да търся.

Тоест - подведох се на акъла на законодателя и в резултат - ми прекратиха сумай ти заповедни, били част от изпълнителният процес - тангираше ми тази мисъл - но колегите ме успаха - така че, после - възстановявай срокове, всякакви бъзици, пускай по Еконт, пускай на гише, иди-оди, оттогава - нямам грам доверие в законодателя, не може да ексклудира едни производства - затова съветът ми е - никакво доверие.

Мислех, че е почтено написан законът навремето, вижте нещо да запуснете - ако бързате е едно - но да не се пропусне някакъв срок, нямам грам, молекула, сантиметър, капка доверие в законодателя, толкова са объркани - не водя политическа тирада - просто казвам колко са боси отвсякъде, неслучайно проф. Герджиков отмени задочното обучение в университетите, не че това ще помогне с нещо, ок това е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Придобивна давност

Мнениеот bvoykov » 11 Май 2020, 11:45

Проверете кога е писана тази статия. В първоначалния си вариант разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗМДВИП гласеше, че се спират "...давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти...", а след изменението от 09.04.2020 г. редакцията прие друго измерение - "давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти..." Тоест, виждате, с последващото изменение как придобивната давност също е обхваната от Закона, а в първия случай (и с колеги сме го обсъждали) очевидно не е била взета предвид и тогава се е говорело само за погасителната такава.
По отношение дали позоваването на давността е елемент от придобиване правото на собственост разрешение е дадено в Тълкувателно решение № 4/2012 г. на ОСГК на ВКС в т. 2, че позоваването на давността не е елемент от фактическия състав за придобивното основание по чл. 79 ЗС, което е малко парадоксално, защото пък в мотивите на решението се приема, че все пак трябва да има някакво позоваване, за да се породи правото на собственост, тъй като същата не настъпвала автоматично... както и да е. За мен на теория не е, но на практика, ако не се позовеш или не си извадиш констативен нотариален акт, ти не си никакъв собственик.
bvoykov
Потребител

Назад към Имотни казуси