- Дата и час: 22 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
оспорване на нотариален акт за дарение на имот
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
оспорване на нотариален акт за дарение на имот
Водя дело при което ответната страна оспорва напълно законен с всички атрибути по него нотариален акт за дарение на имот.Нотариалното дело е унищожено тъи като са минали повече от 5 години има само оргинала му .Искам да попитам уважаемите юристи как биха могли да се развият от тук нататък събитията по това дело, може ли наистина ответната страна да постигне някакъв резултат или е само с цел губене на време.
- lkg
Re: Osporvane na dokument
Зависи какво оспорва. Щом е "напълно законен с всички атрибути", сигурно се твърди, че е симулация (че прикрива продажба или изобщо че е привидна сделка). А може и да иска разваляне на дарението поради провинение на надарения. Не е особено необходимо да се пази нотариалното дело според мен. Как ще се развие делото ви, не мога да кажа. Ще ми е интересно обаче да разбера. Теоретично - да, може да се постигне резултат.
- МСМ
Какво е делото ?
- poul
- Младши потребител
Делото е за наследство на имот.Майка /починала/ е оставила имот които и е дарение. Ответната страна/ брат ми/ оспорва Н.акт за дарение на майка ми.
- lkg
Да не иска възстановяване на запазена част? На Вас ли Ви е дарен имотът от майка Ви?
Иначе се разбира от думите Ви, че на майка Ви някой и е дарил нещо, а брат Ви го оспорва, в което няма логика.
Иначе се разбира от думите Ви, че на майка Ви някой и е дарил нещо, а брат Ви го оспорва, в което няма логика.
- МСМ
Да точно така няма логика майка ми ,вече починала е била надарена с имот описан във въпросния Нот.акт .Сега аз и брат ми сме наследници,но той оспорва този Нот.акт, т.е той и неговият адвокат не го признават пред съда.Какво целят - целят да остане по предишният от този Н.акт при които аз нямам право на наследство на този имот.
- lkg
Защо да нямате право? От кого е била надарена майка Ви?
Задавам много въпроси, но наистина не е ясно.
Задавам много въпроси, но наистина не е ясно.
- МСМ
Да не би предишният нот. акт да е бил завещание в полза на брат Ви?
И какви основания сочи брат Ви за оспорването?
И какви основания сочи брат Ви за оспорването?
- МСМ
Какво е основанието, въз основа на което другата страна оспорва нот.акт за дарение.Тя може да оспорва самия документ или самото дарение като едностранна правна сделка, но и в двата случая трябва да укаже порока на документа или др.основание:накърняване на запазената част на брат ви, нищожност на дарението, отмяна на дарение.Уточнете!
- ВКИ
Тя е много дълга, но за по-голяма яснота ще опиша случая накратко.През 1986 г. чрез измама на родителите ми брат ми успява да се сдобие с нот.акт за собственост на имот тяхна собственост. В края на същата година те го принуждават да им го върне ,защото разбират че ще останат на улицата и той им го връща с акт за дарение само на маика ми.През 1989 г.маика ми ми завещава нейната част ,тази която е получила с дарение от брат ми и след това през 1992 г. тя почива.Брат ми ипотекира
този имот с помощта на Н.акт, с които той е бил собственик няколко месеца през 86 г.Аз заведох дело ,защото този имот не е негов,аз имам Н.акт по завещание и му плащам данъците,макар че не живея в него, а от най-благородни чувства като мислех че ще постигнем разбирателство го бях оставила на брат ми да го ползва след смрта на майка ми /без да съм подписвала нищо/атой за благодарност го ипотекира както писах.Сега в делолото той и адвокатът му оспорват и двата акта и Н.акт завещание,като казват че саморъчното завещание не било писамо от майка ми,и Н.акт за дарение като правна сделка.С това искат да избегнат нак.отговорност на бтра ми за измама и заложната къща да получи ипотекирания имот.Имам чувство че тя стои зад тях и ги финансира защото иначе губи парите които му е дала.Това е заложна къща Тотал В Пловдив,която има 16 висящи дела.Адвокат на брат ми е член на фамилията Дончеви /депутата/.Много хора в Пловидв са запознати вече с този казус и аз не се страмувам да го афиширам и да питам,защото нямам угрезение и не лъжа с нищо,а искам хората да ми помогнат срещу тази безнаказаност у нас
този имот с помощта на Н.акт, с които той е бил собственик няколко месеца през 86 г.Аз заведох дело ,защото този имот не е негов,аз имам Н.акт по завещание и му плащам данъците,макар че не живея в него, а от най-благородни чувства като мислех че ще постигнем разбирателство го бях оставила на брат ми да го ползва след смрта на майка ми /без да съм подписвала нищо/атой за благодарност го ипотекира както писах.Сега в делолото той и адвокатът му оспорват и двата акта и Н.акт завещание,като казват че саморъчното завещание не било писамо от майка ми,и Н.акт за дарение като правна сделка.С това искат да избегнат нак.отговорност на бтра ми за измама и заложната къща да получи ипотекирания имот.Имам чувство че тя стои зад тях и ги финансира защото иначе губи парите които му е дала.Това е заложна къща Тотал В Пловдив,която има 16 висящи дела.Адвокат на брат ми е член на фамилията Дончеви /депутата/.Много хора в Пловидв са запознати вече с този казус и аз не се страмувам да го афиширам и да питам,защото нямам угрезение и не лъжа с нищо,а искам хората да ми помогнат срещу тази безнаказаност у нас
- lkg
Тъй като ответната страна е оспорила двата нот. акта, то тя ще трябва да доказва , че те не са истински,истински, но преправени или с невярно съдържание.Вие не можете да доказвате отрицателен юр. факт.В същото време ако другата страна не докаже своето твърдение, то това означава, че нейният нот.акт е фалшив.Тук може да се приложи чл.182, ал.1, б.д от ГПК и делото да бъде спряно, докато се развие и приключи наказателното производство.
Тъй като пишете, че вие сте завели дело, то какъв е бил петитумът на исковата ви молба.Смятам, че можете да искате унищожаване на договора за ипотека поради измама.Според чл.32 от ЗЗД това право се погасява с изтичането на 3г.от деня на откриване на измамата.
Тъй като пишете, че вие сте завели дело, то какъв е бил петитумът на исковата ви молба.Смятам, че можете да искате унищожаване на договора за ипотека поради измама.Според чл.32 от ЗЗД това право се погасява с изтичането на 3г.от деня на откриване на измамата.
- ВКИ
Много Ви благодаря ВКИ, делото,което съм завела е за отпадане на ипотеката върху имота и изваждане на брат ми от там,защото той живееше там.Нот.акт за завещание не е оспорван все още оспорват почерка на самото завещание, че не бил на майка ми в момента правим експертиза ,но там е които даде повече.Вие пишете ,че давностният срок е 3 години,мислите ли че аз с завеждането на това дело съм спазила този срок.Смятам че не може да се докаже че има измама докато не се види изхода на това дело и те точно за това протакът и се борят.
- lkg
Ако след дарението брат Ви е ипотекирал имота, тази ипотека, естествено, няма никакво действие - той не е бил собственик вече. Мисля, че това, дали има, или няма в случая с ипотеката престъпление измама не е от значение за оспорването на дарението (аз пак не разбрах на какво основание се оспорва), и съответно няма основание да се спира гражданското дело. Колкото до измама на родителите Ви, за нея давността за наказ. преследване е изтекла.
Унищожаване на ипотеката и на договора, задължение по който тя обезпечава, поради измама не можете да искате, защото не сте страна по него. Това е работа на финансовата къща. А за Вас ипотеката просто няма действие, щом Вие сте собственик, а не сте я учредявали Вие.
На Вас Ви трябва най-вече да не "падне" дарението - кажете какви основания за оспорването му сочи брат Ви! И на второ място, да не се установи, че завещанието не е писано от майка Ви (тук вече не знам какво ще каже експертът).
Името на адвоката на брат Ви звучи наистина сериозно, но това не значи, че нямате шансове.
Унищожаване на ипотеката и на договора, задължение по който тя обезпечава, поради измама не можете да искате, защото не сте страна по него. Това е работа на финансовата къща. А за Вас ипотеката просто няма действие, щом Вие сте собственик, а не сте я учредявали Вие.
На Вас Ви трябва най-вече да не "падне" дарението - кажете какви основания за оспорването му сочи брат Ви! И на второ място, да не се установи, че завещанието не е писано от майка Ви (тук вече не знам какво ще каже експертът).
Името на адвоката на брат Ви звучи наистина сериозно, но това не значи, че нямате шансове.
- МСМ
Ипотеката следва имота. Ако брат Ви е ипотекирал имота докато е бил собственик, не виждам как можете да я атакувате. Ако е ипотекирал имота след като е дарил част от него на майка Ви с нотариалния акт, който го е направил собственик, за тази част ипотеката няма действие и не Ви касае.
Нотариален акт за завещание няма. Завещание в нотариална форма има, но истинността му трудно може да бъде оспорена, защото се оспорва удостоверителната функция на нотариуса. Ако завещанието е саморъчно, то едва тогава може да бъде оспорено като неистински документ, в случая доколкото разбирам-като неавтентичен, т.е. като съставен не от майка Ви, а от друг. Тежестта на доказване истинността на документа е за страната, която го е представила, ако тя не е страната която го е подписала и го оспорва. Значи върху Вас, ако Вие го представяте. Всъщност експертизата е решаваща.
Моля изяснете как /с каква правна сделка-дарение, продажба/ родителите Ви са прехвърлили собствеността върху брат Ви. Ако е продажба, той е в по-силна позиция. Ако е дарение, Вие сте в по-силна позиция.
Измамата не Ви е от полза, тъй като е изминал срока за унищожаване.
Нотариален акт за завещание няма. Завещание в нотариална форма има, но истинността му трудно може да бъде оспорена, защото се оспорва удостоверителната функция на нотариуса. Ако завещанието е саморъчно, то едва тогава може да бъде оспорено като неистински документ, в случая доколкото разбирам-като неавтентичен, т.е. като съставен не от майка Ви, а от друг. Тежестта на доказване истинността на документа е за страната, която го е представила, ако тя не е страната която го е подписала и го оспорва. Значи върху Вас, ако Вие го представяте. Всъщност експертизата е решаваща.
Моля изяснете как /с каква правна сделка-дарение, продажба/ родителите Ви са прехвърлили собствеността върху брат Ви. Ако е продажба, той е в по-силна позиция. Ако е дарение, Вие сте в по-силна позиция.
Измамата не Ви е от полза, тъй като е изминал срока за унищожаване.
- Иван
Предполагам, че ответната страна е оспорила истинността на документа, в който е удостоверен от нотариуса договора за дарение (за сведение - това не е едностранна СДЕЛКА), по реда на чл. 154 и то най-вероятно в първото по делото заседание. Тежестта за доказване е на страната на оспорващия, защото това е един ОФИЦИАЛЕН удостоверителен документ. Въпросът е обаче дали се оспорва истинността на документа или действителноста на материализираната в него сделка. При всички случаи това може да се напрви по няколко способа - чл. 97 (3) ГПК, члл 118 ГПК, чл. 154 ГПК, да се иска отмяна на неистински (под формата на неверен или неавтентичен) нотариален акт по реда на чл. 431 (2) ГПК. Но най-важното е какъв е основният предмет на спора, повдигнат за решаване от съда?
- gega
Наистина е доста объркващо, но нещата във времето се развиват така:02.86 г.родителите ми продават на брат ми чрез договор за издръжка и гледане етажа си и 1/2 ч. от двора,тяхна собственост.Но същата година 11.86 те принуждават брат ми да им го върне и той го връща като прави дарение на майка ми.Всичко е напълно редовно по този Нот.акт но той го оспорва като документ като казва пред съдийката,че няма такива работи,че това не е истина.Тя иска от нас да представим нот.дело на 10.11.03 г. в заседание, но делото е унищожено има само оргинала на акта.
Брат ми е ипотекирал имота през 2000 г.след като го е дарил на майка ми ,след като тя е починала през 92г. и след като аз съм си извадила нот.акт за направеното от майка ми завещание,което те оспорват пък по чл.154.По интересното е и това че в данъчното на района са му издали всички документи необходими за ипотеката все едно че имота е негов , а пък той там се води на мен по ЕГН и аз плащам данъци от 1997 г.и когато трябва да платя нещо по имота всички власти казват да той е ваш , акогато искам да го продам стоп не можете.Ето това Ви са законите мили юристи,затова хората бягат от тази страна, аз имам двама сина единият излезе преди три години,за другият по корем ще лазя и той да напусне,макар че съм им създала висчки условия тук.Извинете разчувствах се.Извинете!
Брат ми е ипотекирал имота през 2000 г.след като го е дарил на майка ми ,след като тя е починала през 92г. и след като аз съм си извадила нот.акт за направеното от майка ми завещание,което те оспорват пък по чл.154.По интересното е и това че в данъчното на района са му издали всички документи необходими за ипотеката все едно че имота е негов , а пък той там се води на мен по ЕГН и аз плащам данъци от 1997 г.и когато трябва да платя нещо по имота всички власти казват да той е ваш , акогато искам да го продам стоп не можете.Ето това Ви са законите мили юристи,затова хората бягат от тази страна, аз имам двама сина единият излезе преди три години,за другият по корем ще лазя и той да напусне,макар че съм им създала висчки условия тук.Извинете разчувствах се.Извинете!
- lkg
Договор със задължение за издръжка и гледане се разваля само по съдебен ред. Направено ли е това?
- AD
- Младши потребител
То не е точно това на Нотариалният акт пише: Покупко - продажба със задължение за издръжка и гледане.Договор между двете страни няма.След това собствениците по този Н.акт даряват придобитото на майка ми.
- lkg
Тя жената ти казва, че не е развален договорът, а придобитият от брат и имот е дарен обратно на майка и. Съвсем нова, отделна сделка.
Той сега какво твърди? Че никога не го е дарявал? Че пред нотариуса се е явил някой друг?
Той сега какво твърди? Че никога не го е дарявал? Че пред нотариуса се е явил някой друг?
- МСМ
Вписванията в Имотния регистър по новата система, следваща от ЗКИР са протиивопоставими на всички трети лица. По стария Правилника за вписванията, също така тези факти са противопоставими на трети лица. Не се разбира, срещу кого възразяват тези опоненти.Редно е да призоват и прехвърлителя или по-предния собственик на имота, та да претендират за нищожността на нотариалния акт. Щом като не са го призовали поне като трета страна помагач, съдът е длъжен да огласи редовността на този притежаван от Вас НА и да отхвърли претенциите на оспорващите го. Тяхно е задължението да представят неоспорими аргументи за нищожността на НА.
- Атанас Друмев
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|