начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обработване на чужда земя

Казуси за недвижими имоти

Обработване на чужда земя

Мнениеот v_evlogiev » 12 Фев 2013, 20:56

Здравейте,
Историята е следната: Собственик съм на няколко декара земеделска земя на един от изходите на едно провинциално градче. Имам нотариален акт замята и не я обработвам. Преди няколко дни минавайки от там разбирам ,че същата земя се обработва и най-вероятно е засята. Въпросът ми е следния има ли опасност човекът, който владее земята ми да я придобие по давност. Какви са правните ми възможности да му се противопоставя.

Предварително благодаря за помощта!
v_evlogiev
Нов потребител

Re: Обработване на чужда земя

Мнениеот TheOldMan » 13 Фев 2013, 03:31

В кръга на майтапа - ако приберете реколтата наесен, ще покажете че сте добросъвестен стопанин и че се грижите за земята си..
Имаше някакви врътки че ако 10 (или 5) години някой добросъвестно владее земеделска земя без протест от собственика за това време, то той може да я придобие по давност. Идеята беше да намалеят пустеещите и необработваеми земи. Ама доколко това е валидно в момента ... не знам. Не знам и как може да се "прекъсне" срока - вероятно с плащането на данък за тази земя, или с нарочна бележка в кметството, че сте наобиколили имота и сте установили някаква дейност в него, за която не е искано вашето съгласие ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Имотни казуси