начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Унищожаване на сделка по предварителен договор

Казуси за недвижими имоти

Унищожаване на сделка по предварителен договор

Мнениеот fiorelle » 12 Фев 2013, 22:48

Здравейте! За първи път пиша тук, защото започнах да изучавам основи на правото и, въпреки, че сме взели две теми досега, имам казус за решаване, като все още не сме взели необходимия материал. Обръщам се към вас с молба да ми помогнете. Казусът е следния:
К.Р. и М.М. са поискали от съда да се унищожи предварителен договор от 14.02.1997 г., по силата на който те са обещали да продадат дворно място от 340 кв. м. - п. 111-40 в кв. 64 по плана на село К. с построената в него двуетажна жилищна сграда за сумата 600 000 стари лв., като сключен при заплаха.
За да уважи предявените искове с правно основание по чл. 27, във връзка с чл. 30 ЗЗД, въззивният съд е приел за установено, че процесната сделка е сключена между страните по делото, като обещателите са били принудени да сключат договора, чрез възбуждане на основателен страх от страна на купувача.
В резултат на съдебното следствие е установено, че известни страхови представи са възбудени у обещателите по предварителния договор (ответници по касационната жалба) под въздействие на личните им конфликти със съседа им по имот. Съседът е пристигнал в селото и е узнал, че имотът се предлага за продажба и е пожелал да го купи. Този факт на лоши отношения между съседи потвърждава, разпитана като свидетел, кметицата на селото. Но дори и при тези отношения не присъства застрашаване на живота, здравето и имуществените интереси на обещателите.
Има ли правно основание за унищожаване на сделката и какво решение трябва да вземе съдът.
Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват. Задачата ми е поставена от днес за утре, затова ми трябва малко спешно
fiorelle
Нов потребител

Назад към Имотни казуси