начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Замяна на имот

Казуси за недвижими имоти

Замяна на имот

Мнениеот vikyik » 04 Юни 2013, 07:43

Здравейте , с моя братовчедка ще заменяме жилищата си - два апартамента , моето ми е дарено от баща ми и съпругът ми няма собственост в него. Моля за компетентно мнение - дали след замяната той ще придобие собственост в новото жилище?
vikyik
Нов потребител

Re: Замяна на имот

Мнениеот nmitova » 04 Юни 2013, 09:28

Здравейте,

не би следвало съпругът Ви да придобие собственост в/у жилището - предмет на замяна, ако при замяната няма доплащане с парични средства.
nmitova
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Юни 2013, 10:01

Горното твърдение е невярно - в случая, подвеждащо.
Към питащия/та:
Направете си консултация с адвокат. Проверете становището му по зададения въпрос при друг адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Юни 2013, 10:45

Ето и второ мнение- подкрепям мнението на nmitova. :) За мен е принципно правилно и въпрос на СР по един иск.
Да, транслативния ефект ще е настъпил по време на брака, но презумпцията за общност по чл. 21 СК е оборима, защото ще е налице трансформация на лично имущество ( 23 СК).
Та, защо да е подвеждащо, Мели :) ?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот vikyik » 04 Юни 2013, 11:18

Адвоката , който урежда сделката ми каза , че мъжът ми няма да придобие собственост, но той и е приятел на съпруга ми и не съм много сигурна в него , за това ми трябва още едно мнение.
vikyik
Нов потребител

Мнениеот Melly » 04 Юни 2013, 12:01

Сега ще обясня.
Винаги съм се придържала към изчистените схеми.
В случая бих препоръчала с една сделка страните взаимно да си дарят въпросните обекти. Така ще се постигне целения резултат от "раз" и няма да е необходимо провеждане на исково производство за изключване презумпцията на чл.21 СК, защото замяната на недвижими имоти по последици е приравнена на продажба, а доказването на трансформацията (не, че няма да бъде проведено успешно) по чл.23 СК е свързано с време, средства и нерви. А и като вземем предвид последиците на съдебното решение, които ще действат занапред, то в промеждутъка от време между него и "замяната"правната сигурност няма да е така сигурна.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 04 Юни 2013, 12:19

Допълвам:
Не се знае съдбата на една осъществена замяна, от една страна дали няма да бъде атакувана след време като прикриваща дарение. От друга пък, дали дарението няма да бъде атакувано с оглед накърнена запазена част.....
Но, както казват - няма пълно щастие.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Юни 2013, 12:36

:roll: Додело... `начи. :lol:
Мели, искът по чл. 23 може да се предяви и по време на брака. Няма пречка това да стане веднага след сделката. Няма пречка, без предявен иск, да се договори в брачен договор, но замяната да стане чрез надаряване е още по-несигурно за мен. Не бих предложила такова разрешение.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 04 Юни 2013, 12:46

:lol: Много клонки се наклониха на "дървото на щастието". Виж к`ва пъстра корона стана.
Неудобствата на сделката-дарение биха били преодолими със предварително (предвидливо) съставени документи за целта.
Няма пълно щастие. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vikyik » 04 Юни 2013, 13:04

Ако си дарим имотите една на друга , доколкото знам дарението може да се оспорва за в бъдеще от наследниците или има някакви документи за целта?
vikyik
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Юни 2013, 17:49

Melly написа::lol: Много клонки се наклониха на "дървото на щастието". Виж к`ва пъстра корона стана.
Неудобствата на сделката-дарение биха били преодолими със предварително (предвидливо) съставени документи за целта.
Няма пълно щастие. :wink:

Мели, защо да съставят обратни писма след като дори да ги имат отново се връщат в позицията- замяна, транслативен ефект, презумпция, транформация?
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 04 Юни 2013, 18:27

Ами..., те вариантите са много. Аз предложих един от тях. Зависи от кого страните искат да се предпазят. Винаги съществува риск отнякъде да изскочи зайче. А и не знаем дали замяната не би се оказала "кон за кокошка" и т.н. и т.н.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neveja111 » 06 Юни 2013, 17:33

Замяната може да се разглежда като продажба, но ако в сделката се посочи че няма доплащания и страна по сделката е само съпругата, съпругът не може да има претенции, защото жилищете, което се заменя и срещу което се получава друго е лична собственост на съпругата (дарение от родителите й).
neveja111
Младши потребител

Мнениеот neveja111 » 06 Юни 2013, 17:37

vikyik написа:Ако си дарим имотите една на друга , доколкото знам дарението може да се оспорва за в бъдеще от наследниците или има някакви документи за целта?

Бъдещите наследници имат запазини части, само върху това което е налично, т.е. те ще имат запазени части върху новопридобития чрез замяната имот. Те не могат да развалят дарението, дарението може да се развали само от дарителя и то при строго определени условия
neveja111
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Юни 2013, 19:39

neveja111 написа:
vikyik написа:Ако си дарим имотите една на друга , доколкото знам дарението може да се оспорва за в бъдеще от наследниците или има някакви документи за целта?

Бъдещите наследници имат запазини части, само върху това което е налично, т.е. те ще имат запазени части върху новопридобития чрез замяната имот. Те не могат да развалят дарението, дарението може да се развали само от дарителя и то при строго определени условия

Какъв е смисъла да имаш запазена част от нещо "налично"? :lol:
За да има купон от запазената част , то явно е от нещо дето го няма.Затова е запазена част.Макар , че вече го няма нещото , човекът има право да си възстанови част от липсващото.
При замяната няма запазена част.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот neveja111 » 07 Юни 2013, 12:49

До колкото чета, те заменят имот срещу имот, е получавайки имот наследника не е лишен от нищо, така че няма как да си играе на запазени части. Пример - ако имам 10 апартамента, никой няма да ме спре да си ги продам и никой няма да ме кара да си ги пазя, защото разбираш ли децата ми имали право на запазена част от всеки от тях
neveja111
Младши потребител

Мнениеот n6391 » 07 Юни 2013, 13:05

Продажбата на дадено имущество означава, че то излиза от патримониума на съответното лице, а то получава паричната му равностойност, тъй като сделката е възмездна. Всеки приживе има право да се разпореди възмездно с което и да било свое имущество. И бъдещите наследници нямат право да му кажат "копче", но дарението е съвсем "друга бира", защото става въпрос за безвъзмездна сделка, която намалява имуществото. Затова Законът дава право на наследниците впоследствие /след откриване на наследството /, да атакуват тази сделка. Надямам се, правите разлика neveja111 :?:
n6391
Потребител

Мнениеот neveja111 » 10 Мар 2014, 11:22

Абсолятно вярно. Затова и замяната на двата имота е по-добрия вариант. Замените са възмездни сделки и след 5 години е изтекло добросъвестното владение за копувача и ако има някакъв спор то може да е само между съпрузите като страни по замяната. Мисля обаче че шансовете им са малки за успех.арен имот по време на брак е лична собственост, ако другия съпруг не е включен в дарението. Последващата замяна е възмездна сделка (на практика две последователни сделки) между "индивидуални собственици". Никакви клаузи за доплащане и въпросът е приключен. Има ли доплащане, ще има и основание за спор и претенции
neveja111
Младши потребител

Назад към Имотни казуси