начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Нужда от съвет - Завещание

Казуси за недвижими имоти

Нужда от съвет - Завещание

Мнениеот peteto2006 » 20 Сеп 2013, 09:49

Здравейте!

Ще трябва да съм по-подробна, за да обясня цялата ситуация, за което ще ви помоля да ме извините!

Баба ми притежава 75% от апартамент, останалите 25% са между леля ми и майка ми (получени след смъртта на дядо ми). Нямаме финансова възможност за прехвърляне чрез покупко-продажба, затова сме се ориентирали към завещание. Тя иска да завещае по равно дела си на 2те си правнучки (т.е. на дъщеря ми - на 1г. и на племеницата ми - на 7г., дете на братовчедка ми и внучка на леля ми). От тук следват и проблемите - леля ми е подсъдима по дело за измама в изключително големи размери. Дъщеря й (моята братовчедка) пък има големи кредити към банки и не ги изплаща. Възможно ли е, ако леля ми бъде осъдена, държавата да вземе частта от апартамента, която е преписана на нейната внучка? Или пък ЧСИ да го вземат заради дълговете на братовчедка ми? Т.е. "измъкване" от ситуацията ли е, ако половината апартамент е преписан на племеницата ми, или дори тогава, заради големите дългове на баба й и майка й държавата или ЧСИ могат да използват недвижимото имущество?

И какви документи са необходими за завещание? Баба ми се е видяла с адвокат, който й е изискал документ за наследници и документ за данъци и такси (но адвокатът е бил зает да излсуша подробностите и трябва да договарят нова среща, заради което пиша запитването тук).

Благодаря ви предварително!
peteto2006
Младши потребител

Re: Нужда от съвет - Завещание

Мнениеот borovinka » 20 Сеп 2013, 10:54

По фактите, които излагате, баба ви може да завещае идеалната си част от апартамента на когото реши - няма пречка да е на правнучките. Само че това не означава, че ще го прехвърли този апартамент автоматично и веднага на правнучките си защото.... завещанието влиза в сила след смъртта на наследодателя.
Докато си е жива баба ви е собственик на 75% от апартамента и никой не може да й го отнеме.
Ако иска да го прехвърли приживе, това става със сделка - покупко-продажба или дарение.

Дори да пристъпите към покупко-продажба/дарение, имотът ще е собственост на двете деца и те не отговарят за задължения на родителите си - т.е. банката няма да има претенции към 7 годишната внучка, която да плаща задълженията на майка си по кредит и задълженията на баба си по евентуална наказателна присъда.
Единствено, при влязла в сила осъдителна присъда на леля ви, може държавата да има претенции към притежаваната от нея 1/6 ид.ч. от апартамента, но не и към целия апартамент, който не е нейна собственост.

Посъветвайте се с адвокат и нека апартаментът се оформи като дарение на децата изцяло - баба ви с нейните 4/6, вкл. леля ви и майка ви да дарят своите 1/6 части.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот domicii_ulpianus » 20 Сеп 2013, 11:10

Здравейте,
ще превърна случая ви в математика, за да бъде по нагледно. Ако приемем, че апртаментът в момента струва 100 000 лв. , баба ви притежава 75 000, а майка ви и леля ви по 12 500. Баба ви може да завещае на правнучките си, но да не е целия своя дял, а само 1/3 от него, т.е 25 хил., които може да подели на двете правнучки по 12 500. Това е така, защото останалите 50 хил. от дела на баба ви са запазена част за леля ви и майка ви, която не бива да се накърнява със завещания или дарения, тъй като след смъртта на баба ви, нейните наследници по закон (леля ви и майка ви заедно или поотделно) могат да искат от съда намаляване на завещанието до размера на запазената част.
Казвате, че леля ви е подсъдима по дело за измама. Допускам че става въпрос за наказателно дело, т.е. съдят я за извършено престъпление. Това значи, че дори ако бъде осъдена, наказанието не може да се състои в отнемане на нейно недвижимо имущество, още повече пък отнемане на имущество на внучката й. Братовчедката ви няма отношение по казуса, тъй като не е наследник по закон на баба ви, нито смята да й завещава на нея.
Накратко, не се притеснявайте за проблемите с кредитите и делата на братовчедка ви и леля ви, заради тях не може да пострада апартамента, но баба ви не бива да завещава всичките свои 75 % от него на правнучките си, а само 1/3 от тях, ако стане противното леля ви ще има право да води гражданско дело за накърнена запазена част!
Що се отнася до точните документи за завещание, ако не бързате много, в началото на октомври (4,5,6) в София и по-големите градове ще има т.нар. Отркити нотариални дни, нотариуси ще дават безплатни консултации, следете за точните дати в интернет и може да попитате направо нотариус за да бъде всичко точно. Бъдете здрави!
domicii_ulpianus
Младши потребител

Мнениеот peteto2006 » 20 Сеп 2013, 11:19

Много ви благодаря за помощта!

Завещанието е по-добър вариант, защото искаме до смъртта на баба ми всичко да си е на нейно име.

А относно оспорването от страна на леля ми - не мисля, че ще се случи, защото тя самата сега ще прехвърля настоящата й 1/3 на внучка си.

Отново благодарности и успешен ден!
peteto2006
Младши потребител

Назад към Имотни казуси