начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Нотариален акт за земеделска зема

Казуси за недвижими имоти

Нотариален акт за земеделска зема

Мнениеот kitanoff » 23 Сеп 2015, 11:53

Здравейте!

Имам следния казус и благодаря предварително за помощта.

Дядо ми има нотариален акт, за нива, в която той и неговите покойни брат и сестра са вписани като собственици. Той владее целия имот повече от 30 години. Възможно ли е да бъде издаден нотариален акт за целия имот на негово име, или трябва да бъде направена делба с наследниците на брат му и сестра му и да получи част от имота. Не е ли възможно чрез свидетели , затова че е владял целия имот за това време да придобие право на собственост върху целия имот?
kitanoff
Нов потребител

Re: Нотариален акт за земеделска зема

Мнениеот kdkrastev1234 » 23 Сеп 2015, 17:24

За да се приеме, че дядо ви владее имота само за себе си, а не и за другите наследници, съдебната практика изисква те да са уведомени за този факт. Почти сигурно, той не ги е уведомил, че счита имота само за свой. Ако е така и той се снабди с нотариален акт за придобиване по давност на целия имот, при оспорване, актът лесно ще падне.
Така че правилното е имотът да бъде делен, с участието на всички наследници.
За повече подробности посетете адвокат.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Re: Нотариален акт за земеделска зема

Мнениеот kitanoff » 23 Сеп 2015, 17:42

Здравейте!

Благодаря за отговора. Другите наследници са уведомени, че той счита имота за свой, но дори и в този случай, туй като те фигурират в нотариалния акт предполагаме невъзможно да се извади такъв само на името на дядо ми за целия имот. Вероятно те трябва изрично да се откажат от правото си на собственост, а ако не го направят да се пристъпи към делба така ли?
kitanoff
Нов потребител

Назад към Имотни казуси