начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Имущество по наследство

Казуси за недвижими имоти

Имущество по наследство

Мнениеот full_bass » 26 Ное 2018, 00:55

Здравейте,
Съпруга М и съпруг Т с дете С и дете Б придобиват недвижим имот по време на брака си, като в нотариалният акт собственици са съпруг Т и дете С.
Съпругата М почива и идва момент, в който съпруг Т (бащата) решава да прехвърли собствеността си на дете С.
Дете Б има ли основание за имуществена претенция? Съответно, ако няма то необходимо ли е да съдейства при прехвърлянето? И кой е възможно най-евтиният вариант за прехвърлянето? Завещание? :?

Благодаря!

П.С. Това с буквеното означение ми се стори най-удачния вариант за бързото представяне на ситуацията и желания резултат.
full_bass
Младши потребител

Re: Имущество по наследство

Мнениеот n_ikito » 26 Ное 2018, 10:27

Бащата може да прехвърли само личната си собственост. Засега детето Б не може да има претенции към това, НО като наследник на майка си, то е съсобственик по отношение апартамента. :!:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Melly » 26 Ное 2018, 11:03

В поставения въпрос и обстоятелствата около него съзирам нечистоплътен помисъл, и то наличен още в началото на придобиване собствеността в пропорция 1/2 ид.ч в режим на СИО и 1/2 ид.ч. в полза на ЕДНОТО дете, ако в договора не е уговорено друго.
При настъпил юридически факт - смъртта на майката, бащата пита как с правни средства да постигне желания за себе си и облагодетелстваното дете С резултат - отново да елиминира другото дете Б.

От правна гледна точка, отговорът на колегата n_ikito е верен, НО.... аз отказвам да дам собствено мнение освен да попитам:.

А бе хора, къде по дяволите отиде моралът ви? :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот full_bass » 26 Ное 2018, 12:21

Здравейте и благодаря за отговорите!

Melly написа:А бе хора, къде по дяволите отиде моралът ви? :evil:

Идея си нямам защо ми задавате подобен въпрос, но ме карате ме да се чувствам изключително неудобно и да влизам в обяснителни режими, които в тази ситуация най-малко желая.
На времето (преди 25 години) родителите придобиват два еднакви апартамента в една сграда.
Замисълът на родителите е по един за всяко дете. Първият директно го записват на дете Б, а другият НЕЗНАЙНО ЗАЩО на съпруг Т и дете С.
При загубата съпруга М, прави впечатление, че детето Б се променя и започва да повдига и прави темата актуална.

До тук ми стана ясно, че детето Б също трябва да съдейства в ситуацията. Моля, поправете ме, ако греша.
Бихте ли ми казали кой ще бъде възможно най-евтиният вариант за придобиване ЦЯЛАТА собствеността от дете С?

Благодаря Ви още веднъж!
full_bass
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Ное 2018, 12:29

Собственици на апртамента са двете деца и преживелия съпруг. Квоти няма да коментирам. Придобиване в случая може да стане чрез правна сделка в която следва да участват всички.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот full_bass » 26 Ное 2018, 13:24

Здравейте,
Нотариус ли следва да се посети? И дали ще има разлика в таксите, които събират или няма да има особено значение избора му?
Благодаря!
full_bass
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Ное 2018, 13:29

Нотариусът е задължителен. С оглед 'интересните' Ви взаимоотношения е хубаво да се консултирате и с адвокат, за да няма 'мини' в бъдеще. Първо следва да постигнете съгласие роднините :idea:
n_ikito
Активен потребител

Назад към Имотни казуси