начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

отказ от наследство

Казуси за недвижими имоти

отказ от наследство

Мнениеот diana8216 » 09 Яну 2020, 18:41

Здравейте,
излагам казуса, а след това ще задам и въпросите си като ще бъда изключително благодарна за вашите компетентни мнения.
През 1980 г. вуйчо ми прави отказ от наследство (има 1/4 и.ч., военен лекар и го прави с цел закупуване на държавно жилище). Има сестра (майка ми, която почива 2012 г. ) и съответно наследството т.е. неговата 1/4 остава в полза на майка ми. Къщата е двуетажна с общ двор като 1/2 от имота вкл.къщата е на вуйчото на майка. Казуса е за тези две 1/4-ки съответно на вуйчо и майка. През '97 г. се прави нотариален акт на имота, в който обаче е включен и вуйчо ми. Важно е да спомена, че той от над 15 год. не е плащал данъци, не е живял в жилището близо 40 год.,никога и по никакъв повод не е участвал в подобряването на жилището или облекчаването на някакви сметки. С една дума - никакво участие и присъствие. Въпросите са ми следните:
1) как след като има отказ от наследство 80-та год., той фигурира в нот.акт правен '97 г.?
2) мога ли чрез този отказ да претендирам за неговата 1/4 и каква е процедурата
3) мога ли да претендирам за неговата 1/4 и въз основа на това, че имота е владян и стопанисван от майка и мен от близо 40 год.насам, а от 2012 год. от мен?

Благодаря предварително!
diana8216
Нов потребител

Re: отказ от наследство

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2020, 21:33

Нотариалният акт 97` какво е по същество. Как е създаден, какво пише отгоре като заглавие.

А отказът - вписан ли е изрично в една книга - отделно - че се прави на нотариус и се вписва отказа - особено когато е било за държавно жилище.

навремето триковете бяха да не се впише в особената книга - така пред Жилищната комисия се дава гол отказ - евентуално - някак да мине номера - без реално да е загубена собствеността.

По въпроса - за давността - смело напред - ще успеете. Но винаги - в рамките на нови 5 години - може да ви съборят акта.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Имотни казуси