начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос относно починал ползвател

Казуси за недвижими имоти

Въпрос относно починал ползвател

Мнениеот kaizerman » 11 Фев 2020, 22:27

Здравейте,
Обръщам се към вас с надеждата да ми се даде съвет как да постъпя при следната ситуация.
Преди време получих като дарение от дядо ми и майка ми недвижим имот (апартамент) като те си запазиха правото на ползване. До сега данъка на имота се плащаше от майка ми съответно с нейното ЕГН, но за съжаление тя почина и не знам от тук как да процедирам. Мога ли да плащам данъка чрез нейното ЕГН и ако не то какво трябва да направя, за да го поема аз? Също така ще съм много благодарен ако ми кажете как се процедира с данъците като цяло на починал човек. Благодаря предварително!
kaizerman
Нов потребител

Re: Въпрос относно починал ползвател

Мнениеот amirashine » 11 Фев 2020, 22:39

Когато ползвателят е починал, следва да подадете декларация, с която да заявите настъпилата смърт, прилагайки копие от акта за смърт. Така данъчно задължено лице ще бъде вече собственикът. В случай на наследяване също трябва да се подаде декларация с копие от удостоверение за наследници. Срокът е 6 месеца от смъртта на лицето. При всички положение данъчните партиди трябва да се поддържат актуални, тоест да декларирате всяко обстоятелство, което е от значение за определене на данъчно задълженото лице и на данъка и таксите. На място в данъчната служба по местонахождение на имота ще Ви съдействат, ако имате неясноти.
amirashine
Младши потребител

Мнениеот kaizerman » 12 Фев 2020, 19:49

Благодаря за отговора, а знаете ли дали трябва да се презавери нотариалния акт на имота?
kaizerman
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 13 Фев 2020, 10:17

Здравейте, за да не се повтарям, прочетете си темата.
Идентична е с вашата.

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=64979

Нищо не се прави на нот. акт. Погасяването на правото на ползване се доказва с Вашия нот. акт и смъртния акт на ползвателя /в случая майка Ви/. При следваща сделка за конкретния имот, кажете на нотариуса, че ползвателят е починал. В новия нот. акт нотариусът ще опише смъртния акт и няма да спомене правото на ползване, поради фактът, че то вече се е погасило по право.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот propensity » 13 Фев 2020, 18:43

Всичко това горе при положение, че и дядо ви е починал.
propensity
Потребител

Назад към Имотни казуси