начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Процедури при наследяване на имоти

Казуси за недвижими имоти

Процедури при наследяване на имоти

Мнениеот Сотир » 08 Юли 2002, 17:51

Казусът е следният:
Починала е жена Л от община Балчик.Оставила е в наследство земеделски земи в района на град Шабла.Няма завещание,наследява се по закон.Въпроси:
Към нотариус от кой град трябва да се обърне наследника ,за да се извърши прехвърлянето на собствеността?Според мен това е Каварна,мисля че Шабла е в нейния нотариален и съдебен район.
Какви документи е нужно да се подадат?
Има ли процедура и пред други органи освен пред нотариуса,например пред съдия по вписванията?
Сотир

Re: Процедури при наследяване на имоти

Мнениеот barmalei » 17 Юли 2002, 21:17

Доколкото разбирам, искате да продадете, замените или дарите имота. Ако е така, отидете при шабленския нотариус /ако там има районен съд, разбира се, ако не - при нотариус с район на действие който включва Шабла/. Извадете си удостоверение за наследници на починалата - от общината към Балчик и удостоверение за данъчна оценка - от данъчното подразделение в Шабла.
Вземете си решението на поземлената комисия за възстановяване на собствеността, заедно със скицата към нея. Ако в решението на поземлената комисия като титуляр на който се възстановява земята не пише "Л" а "наследници на еди -кой -си" - извадете удостоверение за наследници на въпросния "еди-...", от което да се вижда, че Л е негов наследник.
Отидете при нотариуса. Най -много да ви забие с "протокол за въвод във владение", които също ще откриете в поземлената комисия. Ще подпишете две-три декларации и това е.

Ако обаче /съдейки по начина по който ми задавате въпроса/ не желаете да продавате и т.н. - нямате тези грижи, Вие /или там който/ сте си собственик. Ако желаете можете да приемете наследството /става в Балчик/ и да си намерите цялата тази гореописана бумащина /без данъчната оценка/ . Може и да не го правите.
barmalei

Re: Процедури при наследяване на имоти

Мнениеот нина » 17 Юли 2002, 21:39

незнам Шабла към кой Районен съд се намира, но компетентен ще е нотариуса с район на действие на този съд. Това смятам, че ще можеш да си го провериш. А сега за наследяването. Кокло са наследниците - един или няколко. Ако са няколко желаят ли да направят доброволна делба на земеделските земи. Но при всички положения ще са ти необходими документите за собственост на земеледските земи и удостоверение за наследници. От там нататък просто уточни какво сделка ще се извъшва.Сотир написа:
>
> Казусът е следният:
> Починала е жена Л от община Балчик.Оставила е в наследство
> земеделски земи в района на град Шабла.Няма
> завещание,наследява се по закон.Въпроси:
> Към нотариус от кой град трябва да се обърне наследника ,за
> да се извърши прехвърлянето на собствеността?Според мен това
> е Каварна,мисля че Шабла е в нейния нотариален и съдебен район.
> Какви документи е нужно да се подадат?
> Има ли процедура и пред други органи освен пред
> нотариуса,например пред съдия по вписванията?
нина

Назад към Имотни казуси