- Дата и час: 21 Ное 2024, 17:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нотариално завещание
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: нотариално завещание
Трябва ли нотриалното завещание да бъде изписано РЪКОПИСНО от нотариуса. Според мен чл. 24 ал. 2 ЗН не поставя категорично такова изискване / за разлика от саморъчното звещание - чл.25 ал. 1 ЗН /.Мисля, че нотариусът може да го изпише и печатно- т. е. на пишеща машина, компютър или друго печатащо устройство.Но в книгата "Българско нотариално право ", кн. втора, том втори, автор д- р П. Бешков , стр. 23- 24 пише, че нотариалното завещание трябва " да бъде написано с мастило, а не печатно, собственоръчно от нотариуса... "Според Вас вярно ли е това?
- 333
Re: нотариално завещание
Ако е вярно,значи нотариусите повсеместно съставят нищожни нотариални завещания.Аз не съм виждал нотариален акт,написан на ръка,в днешно време.
А нотариалното завещание нотариусите ни съставят под форма,наподобяваща нотариален акт - бланка с каре с отбелязване на удостоверявания материален интерес и събрана нотариална такса и с текст,напечатан в рамка.Това поне се практикува от нотариуси в Пловдив.Не ми се вярва Бешков да е имал предвид нещо повече от пожелателно изискване или някаква по-стара практика.Едва
ли тук може да се прави аналогия с изискването за форма при саморъчното завещание.
А нотариалното завещание нотариусите ни съставят под форма,наподобяваща нотариален акт - бланка с каре с отбелязване на удостоверявания материален интерес и събрана нотариална такса и с текст,напечатан в рамка.Това поне се практикува от нотариуси в Пловдив.Не ми се вярва Бешков да е имал предвид нещо повече от пожелателно изискване или някаква по-стара практика.Едва
ли тук може да се прави аналогия с изискването за форма при саморъчното завещание.
- juris
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|