начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

moje li da se iziskva izdirvane na napusnal legalno stranata

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

moje li da se iziskva izdirvane na napusnal legalno stranata

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 01:00

Ami tova e i vaprosa mi :D

Moje li i kak da se poiska izdirvane na chovek koyto legalno e napusnal stranata?
Гост

Мнениеот slava31 » 13 Яну 2006, 16:55

Що....
Мислиш да бягаш ли?....
Чакай да влезем в ЕС
slava31
Младши потребител

Мнениеот Гост » 14 Яну 2006, 21:45

Ако е извършил престъпление - МОЖЕ.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Яну 2006, 17:08

При започване на едно наказателно производство, ако извършителят на престъплението не е разкрит, същото се спира на основание чл.239 ал.1 т.2 от НПК. През това време оперативно- издирвателните мероприятия продължават, но вече в ръцете на органите на дознанието. При разкриване на извършителя на престъпление, разследването се възобновява по предложение на прокурора. Ако лицето е извършило тежко престъпление от общ характер, неговото издирване с телеграмана ДНСП е задължително. Нещо повече, това обстоятелство е предпоставка за спиране на производството. Така че дори лицето да се намира в чужбина, органите от Гранична полиция ще предоставят на прокурора по делото на необходимата справка за преминаването на лицето през границата, което, както казвате Вие е извършена и легално.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Яну 2006, 01:55

slava31, не не мисля да бягам а вече съм в чужбина ;)

Госте много благодаря за подробния и полезен отговор.

Единственото ми престъпление е че съм решила да спася детето си от бащата тъй като държавата не може да ни защити (това са ми го казвали органите на властта).
Напуснали сме съвсем легално и с декларация от бащата който нямаше желание дори да познава детето.

Сега обаче като се усетил че може би сме по-добре някъде далече от него е решил че много си обича детето и иска да го вижда. Съответно заплашва със съд и издирване.

Та исках да знам до колко да се притеснявам при условие, че той лично е дал съгласието си детето да пътува и на практика няма престъпление. Само няма връзка с детето и не знае къде сме но това е най-добре за сега а и самото дете не иска нито да го чува нито да го вижда.....
Гост

Мнениеот издирвач » 25 Яну 2006, 21:18

не, по никакъв начин не е възможно да се обяви за международно издирване, лице, което е напуснало легално страната и просто друго физическо или юридическо лице иска да бъде издирено, просто за да се видят и поговорят 8)
издирвач

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 14:30

Ама какво значи едно лице да е напуснало легално страната? То може и да е извършило и десет престъпления, но преди да започне наказателно преследване срещу него, то може да си напуска страната колкото си иска, и то "Легално", както казвате Вие,или може би точно затова, че е извършило прастъпление. Ако няма възможност лицето да бъде издирвано, то може никога да не се върне в България.
Гост

Мнениеот Гост » 29 Яну 2006, 23:48

издирвач написа:не, по никакъв начин не е възможно да се обяви за международно издирване, лице, което е напуснало легално страната и просто друго физическо или юридическо лице иска да бъде издирено, просто за да се видят и поговорят 8)

Евала, камък ми падна от плещите. Имаш една силна прегръдка от мен и огромна виртуална почерпка. :D

гост написа:Ама какво значи едно лице да е напуснало легално страната? То може и да е извършило и десет престъпления, но преди да започне наказателно преследване срещу него, то може да си напуска страната колкото си иска, и то "Легално", както казвате Вие,или може би точно затова, че е извършило прастъпление. Ако няма възможност лицето да бъде издирвано, то може никога да не се върне в България.

Ами да по принцип си прав/а, но в моя случай няма кой знае какво ужасно престъпление. Само не давам на бащата информация за местонахождението ни и съответно го лишавам от контакт с детето. Както казах обаче преди да заминем самия той не желаеше контакти даже обратното направи живота ни в страната невъзможен поради което се наложи да напуснем.
Адвоката ми ме предупреди че има риск никога повече да не мога да се върна в страната, но предпочитам така отколкото да живеем под постоянен психически и понякога физически тормоз......

Да не задълбавам в темата... Много ви благодаря за отговорите - златни сте :P
Гост

Мнениеот Lalka » 30 Яну 2006, 21:58

bastata moje da poiska izdirvane na deteto spored hagskata konventzia v stranite koito sa ia podpisali na bazata na tova che mu se narushava pravoto na kontakt s deteto.
taka che ako toi znae v koia darjava si ili che si v evropa moje da te izdiri mnogo barzo za 1-2 mesetza.
Lalka

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 18:54

Lalka написа:bastata moje da poiska izdirvane na deteto spored hagskata konventzia v stranite koito sa ia podpisali na bazata na tova che mu se narushava pravoto na kontakt s deteto.
taka che ako toi znae v koia darjava si ili che si v evropa moje da te izdiri mnogo barzo za 1-2 mesetza.

Ами да може, но снощи я изчетох въпросната конвенция и мисля, че не е особено възможно да постигне нещо там. Имам в предвид член 13 и по-точно подточка b.) от конвенцията където се казва:

"...съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:
a) лицето, институцията или организацията, натоварени с грижата за детето, не са упражнявали ефективно родителските права по време на прехвърлянето или задържането или са дали своето съгласие, или впоследствие са приели прехвърлянето или задържането; или
b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация."

Напрактика той е дал съгласието си детето да напусне страната и докато сме били в България не е проявявал особен интерес към детето даже напротив за което има и доказателства в съответните инстанции - лекари, полиция, психолози....

Много благодаря за предположенията и помощта. Беше ми полезно а и интересно да се запозная с конвенцията. Само, как да разбера кои са държавите подписали тази конвенция? В google нищо не можах да намеря (или не търся правилно)
Гост

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 18:55

Lalka написа:bastata moje da poiska izdirvane na deteto spored hagskata konventzia v stranite koito sa ia podpisali na bazata na tova che mu se narushava pravoto na kontakt s deteto.

Ами да може, но снощи я изчетох въпросната конвенция и мисля, че не е особено възможно да постигне нещо там. Имам в предвид член 13 и по-точно подточка b.) от конвенцията където се казва:

"...съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:
a) лицето, институцията или организацията, натоварени с грижата за детето, не са упражнявали ефективно родителските права по време на прехвърлянето или задържането или са дали своето съгласие, или впоследствие са приели прехвърлянето или задържането; или
b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация."

Напрактика той е дал съгласието си детето да напусне страната и докато сме били в България не е проявявал особен интерес към детето даже напротив за което има и доказателства в съответните инстанции - лекари, полиция, психолози....

Много благодаря за предположенията и помощта. Беше ми полезно а и интересно да се запозная с конвенцията. Само, как да разбера кои са държавите подписали тази конвенция? В google нищо не можах да намеря (или не търся правилно)
Гост

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 18:56

Гост

Мнениеот Lalka » 31 Яну 2006, 21:46

Anonymous написа:

ne stava duma za vrashtane na deteo obratno .
ti pitash dali moje da vi izdiri - chrez tazi konvencia moje da vi izdiri i da razbere kade jiveete. shte badesh zadaljena da si dadesh adresa tai kato mu se narushavat pravata na kontakt s deteto nezavisimo che e dal saglasieto si da napusne bg. t.e. toi shte moje da mu s eobajda, da mu prashta pisma , ako iska moje d adoide da go vidi i t.n.
moje da poiska ti da mu go prashtash no tuk ti veche moje da lavirash.
no ti iavno poddarjas kontakt s nego sled kato znaesh che iska da vi izdirva.

darjavi:

http://patriot.net/~crouch/hague.html

http://hcch.e-vision.nl/index_en.php?ac ... tus&cid=24
Lalka

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 22:36

Lalka, в конвенцията също се казва че имат право да откажат издирване поради тези основания (цитата на конвенцията) Както и да е.

Благодаря и за държавите :D
Гост

Назад към Семейни казуси