начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

данък при продажба на дарен имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 15:54

Здравейте!
Майка ми дари имот ,който е придобила преди 2г. Искам да го продам и да си купя друг?Какъв данък ще платя?
Гост

Мнениеот lora_d » 18 Яну 2006, 16:03

2% върху по - високата измежду данъчната оценка и продажната цена
lora_d

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 17:19

Да но тя е го е купила преди две години....Aко тя го беше продала щеше да дължи около 30% данък, след като ми го е дарила това не важи ли и за мен?Той ми е основно жилище по-малко от три години..!
Гост

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 17:19

Да но тя е го е купила преди две години....Aко тя го беше продала щеше да дължи около 30% данък, след като ми го е дарила това не важи ли и за мен?Той ми е основно жилище по-малко от три години..!
Гост

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 17:20

Гост

за данък продажба дарен имот

Мнениеот случаен » 18 Яну 2006, 17:55

При продажба на дарен имот не се заплаща никакъв данък върху стойността на продажната цена или върху данъчната оценка - "царския закон"
случаен

Мнениеот Гост » 18 Яну 2006, 20:04

доколкото разбирам , вие вече сте собственик на имот. При всички положения ще дължите данък общ доход, трябва да го декларирате. Колегата има предвид , че при дарение не се плаща местен данък 2%.
Гост

Мнениеот ККККК » 19 Яну 2006, 01:44

Нищо не дължите.Дохода,който ще получите при продажбата не се смята за доход,подлежащ на облагане по реда на ЗОДФЛ(чл.12,ал.2 от ЗОДФЛ). При продажба на имота се дължи 2% данък по реда на чл.44 от ЗМДТ,но той се дължи от приобретателя,а не от продавача.

ЗАКОН ЗА ОБЛАГАНЕ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Чл.12.(2) Не се смята за доход полученото при продажба или замяна на имущество, придобито по наследство, завет, дарение и на реституирано имущество, както и наследствата и даренията.

ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл.44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
(5) (нова,ДВ,бр.106 от 2004 г.) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Чл.45. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл.44, ..... освен ако е уговорено друго.
Чл.47 (2) При възмездно придобиване на имущество данъкът в размер 2 на сто върху оценката на прехвърляното имущество...
ККККК

Мнениеот ККККК » 19 Яну 2006, 01:46

Нищо не дължите.Дохода,който ще получите при продажбата не се смята за доход,подлежащ на облагане по реда на ЗОДФЛ(чл.12,ал.2 от ЗОДФЛ). При продажба на имота се дължи 2% данък по реда на чл.44 от ЗМДТ,но той се дължи от приобретателя,а не от продавача.

ЗАКОН ЗА ОБЛАГАНЕ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Чл.12.(2) Не се смята за доход полученото при продажба или замяна на имущество, придобито по наследство, завет, дарение и на реституирано имущество, както и наследствата и даренията.

ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл.44. (1) Обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, както и недвижимите имоти, ограничените вещни права върху тях и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.
(5) (нова,ДВ,бр.106 от 2004 г.) Не се облагат с данък имуществата, придобити по дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Чл.45. (1) Данъкът се заплаща от приобретателя на имуществото по чл.44, ..... освен ако е уговорено друго.
Чл.47 (2) При възмездно придобиване на имущество данъкът в размер 2 на сто върху оценката на прехвърляното имущество...
ККККК

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 13:07

Става дума за това, че на нея имота и е бил основно жилище по-малко от 3г.и ако тя го беше продала щеше да плати данък.. (Чл.12(1)-Размера на този данък е около 30% върху разликата между фактическата цена на продобиване и новата, по-висока продажна цена! )
Следкато ми го е дарила това не важи ли и за мен при продажбата. На мен също ми е основно жилище по-малко от 3г.(независимо, че тя ми го е дарила)
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 18:23

Данъкът е 2% измежду по-високата от данъчната и продажбата цена.
Гост

Мнениеот нотариус » 26 Яну 2006, 20:15

Много ясно са Ви отговорили по - горе , а именно при продажба на дарен имот НЕ СЕ ДЪЛЖИ ДАНЪК ОБЩ ДОХОД по реда на ЗОДФЛ. Разбира се ,че се дължи данък ПРИДОБИВАНЕ НА ИМОТ по ЗМДТ ,но вие не поставяте това като въпрос,защото това са т.нар. разноски по сделката ,която вие ще сключите.
нотариус

Назад към Семейни казуси