начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

moje li da se iziskva izdirvane na napusnal legalno stranata

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

moje li da se iziskva izdirvane na napusnal legalno stranata

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 01:00

Ami tova e i vaprosa mi :D

Moje li i kak da se poiska izdirvane na chovek koyto legalno e napusnal stranata?
Гост

Мнениеот slava31 » 13 Яну 2006, 16:55

Що....
Мислиш да бягаш ли?....
Чакай да влезем в ЕС
slava31
Младши потребител

Мнениеот Гост » 14 Яну 2006, 21:45

Ако е извършил престъпление - МОЖЕ.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Яну 2006, 17:08

При започване на едно наказателно производство, ако извършителят на престъплението не е разкрит, същото се спира на основание чл.239 ал.1 т.2 от НПК. През това време оперативно- издирвателните мероприятия продължават, но вече в ръцете на органите на дознанието. При разкриване на извършителя на престъпление, разследването се възобновява по предложение на прокурора. Ако лицето е извършило тежко престъпление от общ характер, неговото издирване с телеграмана ДНСП е задължително. Нещо повече, това обстоятелство е предпоставка за спиране на производството. Така че дори лицето да се намира в чужбина, органите от Гранична полиция ще предоставят на прокурора по делото на необходимата справка за преминаването на лицето през границата, което, както казвате Вие е извършена и легално.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Яну 2006, 01:55

slava31, не не мисля да бягам а вече съм в чужбина ;)

Госте много благодаря за подробния и полезен отговор.

Единственото ми престъпление е че съм решила да спася детето си от бащата тъй като държавата не може да ни защити (това са ми го казвали органите на властта).
Напуснали сме съвсем легално и с декларация от бащата който нямаше желание дори да познава детето.

Сега обаче като се усетил че може би сме по-добре някъде далече от него е решил че много си обича детето и иска да го вижда. Съответно заплашва със съд и издирване.

Та исках да знам до колко да се притеснявам при условие, че той лично е дал съгласието си детето да пътува и на практика няма престъпление. Само няма връзка с детето и не знае къде сме но това е най-добре за сега а и самото дете не иска нито да го чува нито да го вижда.....
Гост

Мнениеот издирвач » 25 Яну 2006, 21:18

не, по никакъв начин не е възможно да се обяви за международно издирване, лице, което е напуснало легално страната и просто друго физическо или юридическо лице иска да бъде издирено, просто за да се видят и поговорят 8)
издирвач

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 14:30

Ама какво значи едно лице да е напуснало легално страната? То може и да е извършило и десет престъпления, но преди да започне наказателно преследване срещу него, то може да си напуска страната колкото си иска, и то "Легално", както казвате Вие,или може би точно затова, че е извършило прастъпление. Ако няма възможност лицето да бъде издирвано, то може никога да не се върне в България.
Гост

Мнениеот Гост » 29 Яну 2006, 23:48

издирвач написа:не, по никакъв начин не е възможно да се обяви за международно издирване, лице, което е напуснало легално страната и просто друго физическо или юридическо лице иска да бъде издирено, просто за да се видят и поговорят 8)

Евала, камък ми падна от плещите. Имаш една силна прегръдка от мен и огромна виртуална почерпка. :D

гост написа:Ама какво значи едно лице да е напуснало легално страната? То може и да е извършило и десет престъпления, но преди да започне наказателно преследване срещу него, то може да си напуска страната колкото си иска, и то "Легално", както казвате Вие,или може би точно затова, че е извършило прастъпление. Ако няма възможност лицето да бъде издирвано, то може никога да не се върне в България.

Ами да по принцип си прав/а, но в моя случай няма кой знае какво ужасно престъпление. Само не давам на бащата информация за местонахождението ни и съответно го лишавам от контакт с детето. Както казах обаче преди да заминем самия той не желаеше контакти даже обратното направи живота ни в страната невъзможен поради което се наложи да напуснем.
Адвоката ми ме предупреди че има риск никога повече да не мога да се върна в страната, но предпочитам така отколкото да живеем под постоянен психически и понякога физически тормоз......

Да не задълбавам в темата... Много ви благодаря за отговорите - златни сте :P
Гост

Мнениеот Lalka » 30 Яну 2006, 21:58

bastata moje da poiska izdirvane na deteto spored hagskata konventzia v stranite koito sa ia podpisali na bazata na tova che mu se narushava pravoto na kontakt s deteto.
taka che ako toi znae v koia darjava si ili che si v evropa moje da te izdiri mnogo barzo za 1-2 mesetza.
Lalka

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 18:54

Lalka написа:bastata moje da poiska izdirvane na deteto spored hagskata konventzia v stranite koito sa ia podpisali na bazata na tova che mu se narushava pravoto na kontakt s deteto.
taka che ako toi znae v koia darjava si ili che si v evropa moje da te izdiri mnogo barzo za 1-2 mesetza.

Ами да може, но снощи я изчетох въпросната конвенция и мисля, че не е особено възможно да постигне нещо там. Имам в предвид член 13 и по-точно подточка b.) от конвенцията където се казва:

"...съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:
a) лицето, институцията или организацията, натоварени с грижата за детето, не са упражнявали ефективно родителските права по време на прехвърлянето или задържането или са дали своето съгласие, или впоследствие са приели прехвърлянето или задържането; или
b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация."

Напрактика той е дал съгласието си детето да напусне страната и докато сме били в България не е проявявал особен интерес към детето даже напротив за което има и доказателства в съответните инстанции - лекари, полиция, психолози....

Много благодаря за предположенията и помощта. Беше ми полезно а и интересно да се запозная с конвенцията. Само, как да разбера кои са държавите подписали тази конвенция? В google нищо не можах да намеря (или не търся правилно)
Гост

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 18:55

Lalka написа:bastata moje da poiska izdirvane na deteto spored hagskata konventzia v stranite koito sa ia podpisali na bazata na tova che mu se narushava pravoto na kontakt s deteto.

Ами да може, но снощи я изчетох въпросната конвенция и мисля, че не е особено възможно да постигне нещо там. Имам в предвид член 13 и по-точно подточка b.) от конвенцията където се казва:

"...съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, че:
a) лицето, институцията или организацията, натоварени с грижата за детето, не са упражнявали ефективно родителските права по време на прехвърлянето или задържането или са дали своето съгласие, или впоследствие са приели прехвърлянето или задържането; или
b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация."

Напрактика той е дал съгласието си детето да напусне страната и докато сме били в България не е проявявал особен интерес към детето даже напротив за което има и доказателства в съответните инстанции - лекари, полиция, психолози....

Много благодаря за предположенията и помощта. Беше ми полезно а и интересно да се запозная с конвенцията. Само, как да разбера кои са държавите подписали тази конвенция? В google нищо не можах да намеря (или не търся правилно)
Гост

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 18:56

Гост

Мнениеот Lalka » 31 Яну 2006, 21:46

Anonymous написа:

ne stava duma za vrashtane na deteo obratno .
ti pitash dali moje da vi izdiri - chrez tazi konvencia moje da vi izdiri i da razbere kade jiveete. shte badesh zadaljena da si dadesh adresa tai kato mu se narushavat pravata na kontakt s deteto nezavisimo che e dal saglasieto si da napusne bg. t.e. toi shte moje da mu s eobajda, da mu prashta pisma , ako iska moje d adoide da go vidi i t.n.
moje da poiska ti da mu go prashtash no tuk ti veche moje da lavirash.
no ti iavno poddarjas kontakt s nego sled kato znaesh che iska da vi izdirva.

darjavi:

http://patriot.net/~crouch/hague.html

http://hcch.e-vision.nl/index_en.php?ac ... tus&cid=24
Lalka

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 22:36

Lalka, в конвенцията също се казва че имат право да откажат издирване поради тези основания (цитата на конвенцията) Както и да е.

Благодаря и за държавите :D
Гост

Назад към Семейни казуси