начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот Съмняващ се » 26 Яну 2006, 14:22

Може би колегата трябва да се пробва за дознател от "голяма любов" към МВРили други алтруистични чувства? Нали колегата е влагал/а средства в образованието си , нима мислите , че трябва да работи ангария на Държавата?
Проблемите при Вас са , че дознателя е и оперативен ,и районен инспеткор и издирвач, че дори от колеги дознатели съм чувал , че ги ангажират да охраняват по мачове или други важни меропприятия.
ВСИЧКИ ПРАВЯТ ВСИЧКО И НАКАРЯ НИКОЙ НИЩО!
Съмняващ се

Мнениеот Стели » 26 Яну 2006, 14:31

Следовател, благодаря за отговора. Значи ли това по аналигия, че съдиите и прокурорите, са също първа гражданска категория труд и какво ще рече това освен по-висока пенсия?
Стели

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 15:45

Не Стели - ние запазихме категорията още от девоенизацията от МВР ппрез 1995 година - тге винаги са били втора категория или трета не съм сигурен
Гост

Мнениеот круела » 30 Яну 2006, 13:09

Anonymous написа:Колега Динев, що се занимаваш с тия умрели хиени? То момчето не иска и името си да напише. Влиза анонимно. Мишок с мишок.

Олеле, колега, като гледам ти си повече от легален! И името си си посочил, и длъжността, че и местоработата! Е, това е поведение не на "мишок"!Браво!Иначе, не знам защо говориш за умирачка. И сме си на линия, и си бачкаме, и ни плащат.А голяма част от нас- вече и като прокурори. Така, че, спокойно!Не само не умираме, ами се развиваме добре. Ще продължим да ви преценяваме работата. И слава Богу, вече няма да "довършваме" след вас! Виж, това е силно позитивно. Аз лоша дума досега не съм казала за дознанието / виж стр. 4 за справка/, но ме учудва що злоба се е насъбрала у някои от вас. Що така, бе, хора? Ние ли сме ви виновни, че не ви създават елементарни условия за работа - и като материална база, и като заплащане? Или, че сте подчинени на хора, дето са съмнително компетентни, и ви третират като втора ръка? Никой от нас не си позволява да се заяжда. Няма защо. Хляба вие не можете да ни го вземете. Мисля, че последните събития следва да са ви убедили в това. Но, аз и на Динев му казах какво мисля- ентусиазмът лесно умира като няма какво да го подклажда. Държавата не ви създава условия за работа, и няма поводи за радост, всъщност. Не можете с тези пари да си изхраните семействата, изнемогвате и от полицейска работа, а следва само да разследвате, малко сте, голяма част-неопитни-никой от нас не се радва на това, уверявам ви. А защо вие нас ни мислите, при положение, че гладни очевидно няма да умрем, не зная. Проблемите ви съвсем не се дължат на нас.
круела

Мнениеот dinev » 31 Яну 2006, 19:34

Солидарен съм с мнението Ви, колежке! Нямам злоба към следователите. Както прочетохте от постинга ми, отговарях на конкретно заяждане на конкретен следовател. В интерес на истината, много добре се разбирам със колегите си - следователи в нашия град. Дразни ме обаче когато някой се опитва да ме гледа отвисоко и да се държи високомерно с мен, тъй като най - малкото имаме абсолютно еднакво образование с него. На друга плоскост стои въпроса с възпитанието. В такава ситуация просто няма начин да не му отвърна подобаващо. Та така и за Вашия постинг. кое конкретно Ви кара да си мислите, че до сега сте упражнявали някакъв контрол върху нас ? Ако обаче минете в прокуратурата, предполагам, че Ви е ясно, че от началото на месец май ще Ви се наложи да бъдете доста по -любезни и не толкова високомерни със дознателите, нали?! Помислете преди да ми отговорите. Искрено Ваш: Динев)))))))))))))))))))
dinev
Потребител

към Динев

Мнениеот следователя /заядливия/ » 31 Яну 2006, 23:45

Не съм се заяждал просто имам страхотно повече полицейска служба от тебе лично - почти десятка само като постови. Отделно другите полицейски длъжности дето съм заемал. А общо над 20 години.......:))) Отделно Акадамията на МВР факултет "Национална полиция". Задочно, докато държах пушката по постовете. Така че Динев, едва ли имаш същото образование като мен - ще прощаваш......и когато съм мачкал боклуци и на пътя, ти не си знаел че има полиция в държавата. Като не знаеш на кого пишеш, не се изхвърляй като.......ще ми отговориш подобаващо другия път.......
Най малкото като специализирана оперативно - издирвателна подготовка......пък правото си е право естествено то е практика, усъвършенствуване и така.......Желая ти да станеш добър разследващ полицейски дознател, но в следствието има и доста от ченгетата дето помнят старото време, но не мога да не отбележа че и новите кадри бързо навлязоха......спорите за глупости понякога.......и нашите се вържат. То и аз се вържа ама как да не ти отговори човек когато се изпразваш като...оная си работа...........
Преди повече от 20 години съм бил и на спартакиади на МВР и на други мероприятия дето не си ги чувал.......стой си на задника и се учи на работа - и наблегни на оперативната си подготовка - тя е разковничето за доброто разследване.........при нас се получи трус именно поради разкъсването на следствено - оперативното взаимодействие след девоенизацията.......оттам са ни проблемите но това е друга тема.......ЛЕКА НОЩ ДИНЕВ........МОЯ МИЛОСТ ОТИВА ДА НАНКА.........ХАХАХАХАХАХАХАХА.............вече е 23.00 часа.......
следователя /заядливия/

Мнениеот круела » 01 Фев 2006, 12:19

Скъпи колега Динев,
На първо място ще кажа, че злоба няма у нас, защото няма защо да я има. Както вече тя ти е казала, доколкото видях, хляба не можете да ни вземете. Има загриженост и болка за съдбата на разследването. Независимо дали ще го провеждате вие или ние, нищо не бе направено за да потръгне- и откъм тегавия процес, и откъм броя и подчинението на разследващите, и откъм материална база, и откъм заплащането. Всъщност-в никакъв аспект. Ако си забелязал голяма част от следователските постинги съдържат и загриженост за това, и съчувствие към вас за условията, при които сте принудени да работите.Доколкото имам поглед, дознателите при нас нямат помещения, компютри, нормативна база, възнагражденията им са ниски, нямат опитни кадри, които да ги обучат, неопитни са, а началниците им ги третират като втора ръка, излишно бреме за РПУ, щото била по-важна оперативната работа. Е, така не се работи. Нали разбираш, че ние оттам се връщаме, накъдето вие сте тръгнали.Няма и високомерие- винаги сме помагали на дознателите, които са новоназначени да се ориентират, и с каквото можем. Толкова за това. Иначе- дознанието не съществува от 2000 г.И преди имаше такова- в следствието. И беше ефективно, защото дознателите работеха под ръководството на опитни кадри. Огромна част от следователите са били и в МВР, като колегата, който ти е отговорил.Затова аз лично се дразня страшно, като някой току "открие топлата вода". Спорихме в един друг форум с един твой колега следва ли да учи орела да лети, щото се опитваше. Ами, не следва. Все още сме по-опитните разследващи, с по-голям стаж, с повече познания и с опит в тежките престъпления. Той-за стажа си тригодишен би ли могъл да ме научи на нещо, какви престъпления е разследвал, а ти самият?Е, по обективни причини не можете. Затова се дразня неистово като някой от вас току вземе да ни дава акъл по разследването, да дава оценки за кадърност / каквито мен няма да прочетеш да направя, макар, че много мога да напиша и конкретно/, за ценз и прочие. Още не сте в положение да давате акъл. Затова, който от нас не е зает с разследването ще отиде в прокуратурата и в съда. И, както виждаш, ни вземат охотно. Щото сме крайно некадърни и некомпетентни ли? Защо иззлобяваш понякога не зная.Пак ти казвам, че не ние носим вина за вашите неудачи, а МВР, и държавата.А от нас може само да се учите. Човек като "Следователя" е повече от наясно и с разследване, и с полицейска работа. Спорейки с него, освен да станеш смешен, друго не можеш. Успех.
круела

Мнениеот круела » 01 Фев 2006, 12:21

Скъпи колега Динев,
На първо място ще кажа, че злоба няма у нас, защото няма защо да я има. Както вече казахме, хляба не можете да ни вземете. Има загриженост и болка за съдбата на разследването. Независимо дали ще го провеждате вие или ние, нищо не бе направено за да потръгне- и откъм тегавия процес, и откъм броя и подчинението на разследващите, и откъм материална база, и откъм заплащането. Всъщност-в никакъв аспект. Ако си забелязал голяма част от следователските постинги съдържат и загриженост за това, и съчувствие към вас за условията, при които сте принудени да работите.Доколкото имам поглед, дознателите при нас нямат помещения, компютри, нормативна база, възнагражденията им са ниски, нямат опитни кадри, които да ги обучат, неопитни са, а началниците им ги третират като втора ръка, излишно бреме за РПУ, щото била по-важна оперативната работа. Е, така не се работи. Нали разбираш, че ние оттам се връщаме, накъдето вие сте тръгнали.Няма и високомерие- винаги сме помагали на дознателите, които са новоназначени да се ориентират, и с каквото можем. Толкова за това. Иначе- дознанието не съществува от 2000 г.И преди имаше такова- в следствието. И беше ефективно, защото дознателите работеха под ръководството на опитни кадри. Огромна част от следователите са били и в МВР, като колегата, който ти е отговорил.Затова аз лично се дразня страшно, като някой току "открие топлата вода". Спорихме в един друг форум с един твой колега следва ли да учи орела да лети, щото се опитваше. Ами, не следва. Все още сме по-опитните разследващи, с по-голям стаж, с повече познания и с опит в тежките престъпления. Той-за стажа си тригодишен би ли могъл да ме научи на нещо, какви престъпления е разследвал, а ти самият?Е, по обективни причини не можете. Затова се дразня неистово като някой от вас току вземе да ни дава акъл по разследването, да дава оценки за кадърност / каквито мен няма да прочетеш да направя, макар, че много мога да напиша и конкретно/, за ценз и прочие. Още не сте в положение да давате акъл. Затова, който от нас не е зает с разследването ще отиде в прокуратурата и в съда. И, както виждаш, ни вземат охотно. Щото сме крайно некадърни и некомпетентни ли? Защо иззлобяваш понякога не зная.Пак ти казвам, че не ние носим вина за вашите неудачи, а МВР, и държавата.А от нас може само да се учите. Човек като "Следователя" е повече от наясно и с разследване, и с полицейска работа. Спорейки с него, освен да станеш смешен, друго не можеш. Успех.
круела

За Круела

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 13:10

Уважаема Круела, бъдете моля по-кратка и отговаряйте по същество :) Ако и в работата си бъбрите толкова - ето защо следствието ще го закриват :lol: Шегичка, разбира се :lol:
Гост

Мнениеот следователя » 01 Фев 2006, 15:11

Уважаем гост, на някой хора много трябва да им се говори, просто по - бавно схващат. А един разследващ също така трябва да умее да се аргументира /за и против/, да изнесе доводи в подкрепа на своето становище, а това без говорене просто не става. И не мога да не отбележа, че колежката има логично и непротиворечиво становище в своите постинги, и доста добре изнася нашата теза. Казвам "нашата", защото я подкрепям. Вярно е, че тук няма да решим съдбата на следствието, но така или иначе диспут се заформи. Тук професионализъм не може да се показва, ние го правим по водените от нас дела......аз съм следователя от предния постинг. Дето само ядосвам адвокатския дознател Динев...... :lol: :lol: :lol: :evil: :evil: :evil:
следователя

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 15:21

nqkoi znae li koga 6te ima psiho za Vidin, Vraza i Montana i v kakvo se sastoi psiho testa
Гост

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 15:40

Anonymous написа:nqkoi znae li koga 6te ima psiho za Vidin, Vraza i Montana i v kakvo se sastoi psiho testa

За насрочените дати на психологическото проучване ще Ви се обади кадровикът, при когото са Ви документите. А иначе "психото" представлява тест за интелигентност, личностни тестове и беседа с психолог. :)
Гост

Re: За Госта

Мнениеот круела » 01 Фев 2006, 16:37

Anonymous написа:Уважаема Круела, бъдете моля по-кратка и отговаряйте по същество :) Ако и в работата си бъбрите толкова - ето защо следствието ще го закриват :lol: Шегичка, разбира се :lol:

Уважаеми Гост,
Ние, жените, не ги обичаме кратките работи. Надявам се поне да го знаете. Работата ми, от това, че два пъти седмично, за по десетина минути влизам във форума, не страда. Днес много повече време ми отне да обясня що е то, и да взема представителни проби заедно с един от местните дознатели.Но го направих - с добро чувство и на добра воля, както винаги. Няма смисъл да се доказваме ние-следователите. Защото сме се доказали. Отворете сайта на ВСС-да се запознаете колко от нас стават прокурори и съдии. А това, виж, е много добра оценка и за качество, и за познания. Не знам как смятате, че може да се закрие единствената конституционно установена форма на разследване.Има я, и ще я има. Било и в по-малък състав. Така трябва- специализиран орган-за тежката престъпност. Всекиму-според ценза. Но, за съжаление на "прохождащите" във форума левенти, които са разследвали по две-три кражби на кокошки от стопански двор, имаме и ценза , и акъла, и опита. Та, с две думи, не ни мислете.Както виждате, каквото и да стане, пак сме си добре. Целувки.
круела

Мнениеот a_morosa » 01 Фев 2006, 17:04

Колега-следовател, нека не забравяме, че "адвокатския дознател" Динев, както го наричате, всъщност сам ни каза, че бил и неуспял кандидат-следовател.Може би тук се крие някаква травма, не зная. По принцип Динев се съгласява с това, което казваме за условията им на работа, и със съчувствието ни, защото това обективно е така, и никой не го казва с лошо чувство. Наистина е подигравка да ти подхвърлят 80 лева за Нова година, да се почерпиш за празника. С това отношение МВР само ще отврати своите хора, и ще ги демотивира да работят. Мисля, че неправилно Динев се дразни от "покровителствено" отношение. Няма такова, макар, че основания има, защото сме по-опитни, най-малкото. Нас пита ли ни, като завършили двумесечен курс в Долни Богров, изведнъж решават, че много ги бива, и почват да ни просветляват, обучават, оспорват компетентността ни, закриват ни, та и злорадстват?А, всъщност не разбират, че като са толкова мераклии да разследват, па било и при тези условия- нека го правят, ние оттам сме минали. Хубаво е, че се оцени потенциала на следователите, и вече в качеството, и на прокурори и съдии пак ще даваме каквото можем. И, както казва колежката, каквото и да става занапред, ние пак сме си добре.
a_morosa

Мнениеот a_morosa » 01 Фев 2006, 17:17

Забравих нещо. Следователю, няма смисъл да спорите с пиле с жълто около устата, при Вашия стаж. Едното образование не стига за да имаш самочувствието на професионалист.Като го посмачка системата ще разбере.Те явно си мислят, че на нас като ни е зле, на тях от това ще им стане по-добре и са нахъсани мераклии да се доказват. Няма лошо, но на нас не ни е зле, всъщност. Изобщо. Да работиш по по-малко текстове на същата заплата е повече от прекрасно- за тези, които остават следователи. А останалите-съдии и прокурори. Значи си можем. Това е.И, хора-дознатели и следователи, обърнахме го на панаир и лични обиди, че и аз се увлякох. Вместо да помислим какво да се направи, за да тръгне работата по-добре и да го караме конструктивно. А толкова неща могат да се обсъдят.
a_morosa

Мнениеот run » 01 Фев 2006, 20:01

От няколко дни попаднах на тази тема и я следя периодично. Много нападки от една и друга страна. Моето лично наблюдение и мнение е, че независимо какъв е дознателя и следователя, ако той/тя няма достатъчно желание и хъс за работа нищо не се получава. Има следователи и дознатели, които са работили с години като такива и пак им е трудно да се справят, и когато отидат на ПТП между автобус пълен с пътници и ТИР и на място заварят пълна каша и ужасна трагедия /а гледката повярвайте е много, изключително много стресираща/ изпадат в паника и не знаят как да подходят към огледа на местопроизшествието, въпреки че са посещавали не едно и две подобни произшествия, а това не се учи в никое учебно заведение. Изразявам личното си мнение, че всичко опира до самия човек. Професионалист не се става лесно и би следвало да започнеш от долу и като докажеш качества тогава върви нагоре, но у нас май не е така и повечето хора искат направо на върха.
run
Младши потребител

Мнениеот dinev » 02 Фев 2006, 18:22

Добре де, добре! Вече нямам намерение да споря със никой. Както казваше котаракът Леополд от едноименното филмче: "-Момчета, хайде да бъдем приятели!".)))))))))))
dinev
Потребител

за Круела

Мнениеот Колегата » 02 Фев 2006, 20:39

Отскоро открих този форум и естествено го разгледах из основи. Честно казано отдавна търсех нещо подобно, където хора с еднакви професии можем да си споделим всичките си мисли. Изключително много ми хареса Круела, която явно е много тактичен човек и съм убеден, че е отличен следовател.
В моята работа аз също съм се сблъсквал с "некомпететност" от страна на органите на МВР, но не това ме е дразнило най-много, а факта, че когато съм се опитвал да им помогна в РАБОТА НИ ! са ме посрещали на нож. Защо? Десетки пъти съм говорил с тях на тази тема, че ако те си свършат добре работата, то и нашата работа ще бъде добре свършена, после на прокурора, та и на съдията ще му е много по-лесно. Веригата е съставена от звена и дори едното да не работи-край. В този ред на мисли мога да продължа, но предпочитам да не се разпростирам от първия път на дълго и широко.
Колегата

Мнениеот Башдознател » 02 Фев 2006, 21:43

Виждам че всички сте обърнали темата на кой е по по най :lol: Ама са прави хорицата дето казват, че важното е че условията са мизерни, заплатите са малки, няма статут, некадърноста е навсякъде в МВР, а за хаоса който ще настъпи април месец, не ми се мисли. Следователите не ги мисля, няма гладни да умрат, сигурното е че няма да станат дознатели :) А новия закон за МВР явно се пише от хора които хам хабер си нямат от проблемите пред разследването.
Иначе във всяка професия си има некадърници и мързеливци, но това не значи, че трябва да се лепят етикети. Само дето ми е малко чудно къв е тоя интернет на служебните компютри бе хора, аман от чатъри по тия следствия и прокуратури, въоръжени със слушалки и микрофони :lol: ще ви хакне някой да се пазите.
Башдознател

Мнениеот Башекспертът » 02 Фев 2006, 22:10

а за хаоса който ще настъпи април месец, не ми се мисли.

Що такива мрачни предвиждания бе, Башдознателю? Що пък не си кажеш, че дяволът не е толкова черен, колкото изглежда?
Нанкай спокойно и не се кахъри. Да се кахърят големите фуражки.
Башекспертът

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт