начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Как да се припознае дете родено през браг от друг съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се припознае дете родено през браг от друг съпруг

Мнениеот помощ » 01 Фев 2006, 17:10

Как да стане припознаването от истинския баща на детето ми, което се роди по време на развода ми и истинския баща не е мъжа с който се разведох вече.

предварително благодаря за помоща
помощ

Мнениеот 11111 » 01 Фев 2006, 17:30

ако детето е родено 300 дни след прекратяване на брака, за баща се счита бившия Ви съпруг. В случай, че е налице именно тази хипотеза, то следва да оборите по съдебен ред наличния произход и след постановяване на решение, с което, е оспорен произхода от бившия Ви съпруг,биологичния баща може да го припознае.
Срокът за предявяване на иска за Вас тече от раждането и е една година, но има възможност и след изтичане на въпросния срок , ако подадете иска от името на детето.
11111

Мнениеот помощ » 01 Фев 2006, 18:03

само чрез дело ли може да стане това припознаване от истинския баща в какво производство
помощ

Мнениеот Никой » 01 Фев 2006, 18:09

По принцип припознаването е извънсъдебен акт. Дело може да заведете само ако има оспорване на бащинството.
Никой

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 18:18

Трябва да предявите иск за установяване на произход, за да се установи кой е истинският баща на детето Ви!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 18:20

Трябва да предявите иск за установяване на произход, за да се установи кой е истинският баща на детето Ви!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 18:20

Гост

Мнениеот помощ » 01 Фев 2006, 18:33

а ще трябва ли да правя този скъп ДНК тест или как ще стане това доказване кой е башата :?
помощ

Мнениеот 11111 » 01 Фев 2006, 18:57

Anonymous написа:Трябва да предявите иск за установяване на произход, за да се установи кой е истинският баща на детето Ви!

трябва първо да се обори наличния произход
11111

Мнениеот gery » 02 Фев 2006, 02:34

помощ написа:а ще трябва ли да правя този скъп ДНК тест или как ще стане това доказване кой е башата :?

Вижте, истината е че трябва да оспорите произхода – т.е. да докажете, че съпругът не е баща на роденото през време на брака (съответно преди изтичане на 300 дни от прекратяването му - вашия случай) дете. Експертизите които се правят са акушеро-гинекологична и кръвногрупова. Това за София (СГС) е достатъчно + разпит на един свидетел. Може да минете без кръвногрупова дори, ако съедините исковете т.е. този за оспорване с този за установяване. Тогава и двамата ще заявят, че признават иска – съпругът, че не е баща на роденото дете, биологичния баща, че детето е заченато от него. Трябва ви адвокат, имайте предвид, че вие може да оспорите бащинството на бившия ви съпруг в срок от 1 година, считано от датата на раждането. Бившия ви съпруг може да оспори бащинството си също в едногодишен срок, но от узнаването за раждането на детето. Всеки, който ви каже, че може нещата да се оправят с декларация или без съд ви лъже и няма опит с материята.
gery
Потребител

Бащинство без кръвногрупова експертиза ?

Мнениеот Кръвногрупов » 07 Фев 2006, 20:01

Не знам как си мисли "гери" или " костакиев.ком ", че по дело за оспорване на произход ще мине без кръвногрупова експертиза ?
Може би в съда в Мичкюр и така да практикуват, но тя е напълно задължителна, още повече , че се касае до дете родено след наличен брак- през време на брака кой , кога с кого е спал и от кого е прихванал не може да се установи от АК експертизата !...
Ами , ако жената е имала сношение през деня с люовника , а вечерта със съпруга си , как ще мине без кръвногрупова , уважаеми съветници ?!...
Кръвногрупов

Re: Бащинство без кръвногрупова експертиза ?

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 20:08

Кръвногрупов написа:Не знам как си мисли "гери" или " костакиев.ком ", че по дело за оспорване на произход ще мине без кръвногрупова експертиза ?
Може би в съда в Мичкюр и така да практикуват, но тя е напълно задължителна, още повече , че се касае до дете родено след наличен брак- през време на брака кой , кога с кого е спал и от кого е прихванал не може да се установи от АК експертизата !...
Ами , ако жената е имала сношение през деня с люовника , а вечерта със съпруга си , как ще мине без кръвногрупова , уважаеми съветници ?!...

Ми мисли си го, даже често и се случва. Така практикува 7 състав на СГС, БК претенции ако имате към съда, не към мен - не съм аз човека! Имам дела, които са решени така, запознайте се с тях ако искате! Готова съм да ви представя номерата! Само да изясня съда Мичкю, би следвало да е районен, а тези дела са подсъдни на окръжен респективно на СГС. Такава е практиката в София, преглътнете го! Нещо повече казах, че това е допустимо когато се съединят иск за оспорване с иск за установяване и ответниците признаят иска! На теория може всичко да ви е ясно, но явно нямате НИКАКВА практика в СГС.
Гост

Re: Бащинство без кръвногрупова експертиза ?

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 20:11

Ми мисли си го, даже често и се случва. Така практикува 7 състав на СГС, БК претенции ако имате към съда, не към мен - не съм аз човека! Имам дела, които са решени така, запознайте се с тях ако искате! Готова съм да ви представя номерата! Само да изясня съда Мичкю, би следвало да е районен, а тези дела са подсъдни на окръжен респективно на СГС. Такава е практиката в София, преглътнете го! Нещо повече казах, че това е допустимо когато се съединят иск за оспорване с иск за установяване и ответниците признаят иска! На теория може всичко да ви е ясно, но явно нямате НИКАКВА практика в СГС.

Горното е мое мнение - Gery =)
Гост

Мнениеот bostandjieva » 08 Юни 2006, 19:50

При предявяването на двата обективно съединени иска каква държавна такса се внася?
bostandjieva
Младши потребител

Мнениеот gery » 09 Юни 2006, 11:34

bostandjieva написа:При предявяването на двата обективно съединени иска каква държавна такса се внася?

30 лв. до сега :) винаги са ме "таксували" толкова :)
gery
Потребител

Мнениеот m_s » 09 Юни 2006, 13:19

Според мен експертиза на кръвта ще се наложи, ако фактите по делото го налагат и в никакъв случай не може да се приеме, че експертизата е задължителна, за да се постанови решение по делото. Ако въпросният съпруг примерно е живял последната година в чужбина, а майката не е напускала страната, само по документи може да се елиминира всяка възможност съпругът да е баща. Зависи от конкретния случай!
m_s
Младши потребител

Назад към Семейни казуси