начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

данъчно облекчение за деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

данъчно облекчение за деца

Мнениеот l40 » 03 Фев 2006, 11:46

В момента съм безработна. Съкратиха ме през септември 2005г. и съм на борсата за 9 месеца със заплащане на обезщетение. Интересува ме трябва ли да подавам декларация за ползване на данъчно облекчение или това трябва да го направя след като започна нова работа?
l40
Нов потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 03 Фев 2006, 15:17

Подайте. Не е необходимо да сте започнали нова работа, а срокът за подаване е до 15 април.
Койчо от Конаре

Мнениеот l40 » 03 Фев 2006, 16:59

Благодаря за отговора! Ще разпитам за подробностите в данъчното, но просто не бях наясно дали изобщо трябва да подавам декларация! А никак не обичам да вися по опашки!
l40
Нов потребител

Мнениеот К » 03 Фев 2006, 21:49

Все още опашки няма,така че подай декларация сега.Трябва да подадеш декларация по чл.41 от ЗОДФЛ и приложение по чл.29а от ЗОДФЛ и да приложиш служебна бележка за облагаемия доход и удържания данък,издадена от бившия ти работодател.
Струва ми се,че след като си съкратена през Септември 2005 и не си работила до края на годината,то при всички случаи имаш надвнесен данък по чл.38 от ЗОДФЛ,даже и да не ползваш данъчно облекчение за деца. (Разбира се ако ти е удържан данък,докато си работила,т.е. ако заплатата ти не е била под необлагаемия минимум).
И още нещо : данък се възстановява само по банкова сметка,така че си подготви номер на банкова сметка.
К

Мнениеот Марина » 04 Фев 2006, 22:15

Да попитам и аз във връзка с данъчното облекчение за деца. Има ли значение, когато родителите са разведени кой от двамата ще подаде декларацията? Има ли значение при кой живее детето, може ли да подаде декларацията този, при който то не живее, но си плаща издръжката му?
Марина

Мнениеот l40 » 06 Фев 2006, 12:18

Благодаря за изчерпателния отговор!
l40
Нов потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 06 Фев 2006, 13:09

При разведени родители облекчението може да се ползва само от този, на когото съдът е възложил да упражнява родителските права.
Койчо от Конаре

Мнениеот Марина » 06 Фев 2006, 18:38

Благодаря за отговора. Забравих да спомена, че решението за развод излиза едва сега, тоест за миналата година все още не е имало присъдени родителски права на единия родител /тъй като декларацията се попълва за миналата година/. Също така този родител, на който са присъдени родителските права няма и банкова сметка за възстановяване на сумата... В такъв случай какво бихте казал като съвет?
Марина

Мнениеот Койчо от Конаре » 07 Фев 2006, 12:50

Съгласен съм, че след като данъкът е за миналата година, би трябвало облекчението да може да се ползва от всеки от двамата. но няма да се учудя, ако данъчните кажат, че не може - не знам.
Ако нямате банкова сметка, според мен нищо не пречи да посочите и чужда. Или данъкът ще остане да се прихваща от следващи ваши задължения.
Койчо от Конаре

Мнениеот an user » 08 Фев 2006, 00:36

Съвет за I40:
ако съпругът ви през 2005 година е работил и имал по-високо заплащане от вашето - по-добре той да подаде тази декларация, по закона тази декларация може да бъде подадена от някой от родителите или др.лице (независимо кой, но само един! - иначе глоба!) Ако пък имате някакви неплатени данъци, те ще ви се приспаднат от тази сума...
Вземете бланките за декларации в данъчното - там има таблици и обяснения, що и как, сами ще си направите сметката. Освен това има вече пуснати брошури с най-подробни обяснения.
an user

Мнениеот l40 » 08 Фев 2006, 11:43

Този последен съвет май не ми върши работа, защото имам 2 развода и родителските права и за двете ми деца са присъдени на мене!
l40
Нов потребител

Мнениеот an user » 09 Фев 2006, 01:10

Бланките за декларациите са безплатни, има ги и в мрежата с доста подробни обяснения - потърсете през GOOGLE, по-лесно е отколкото да питате тук. Обаче служебната бележка със сигурност ще трябва да вземете от бившия ви работодател + ...
an user

Назад към Семейни казуси