- Дата и час: 16 Дек 2024, 00:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод по вз.съгласие.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Развод по вз.съгласие.
Колеги, помогнете!Работя отскоро! Приятели ме помолиха да ги разведа по вз.съгласие.Искам да питам какво се случва на І и ІІ заседание.Ако на І се потвърждава желанието за развод, какво се прави на ІІ?!Имаме готово споразумение, но трябва ли да се водят свидетели!
- X
Re: Развод по вз.съгласие.
X написа:Колеги, помогнете!Работя отскоро! Приятели ме помолиха да ги разведа по вз.съгласие.Искам да питам какво се случва на І и ІІ заседание.Ако на І се потвърждава желанието за развод, какво се прави на ІІ?!Имаме готово споразумение, но трябва ли да се водят свидетели!
Първото заседание е помирително - свежда се обикновено до въпроса дали съпрузите подържат молбата и минава много често формално , след това се насрочва второто заседание на което съпрузите също трябва да се явят лично - тогава водете 1 свидетел!
- Гост
Свидетел се води при 99, 3. Щом е 100 - на помирителното (1 по ред) потвърждават желанието си, а съда ги приканва към помирение, на първото (2-ро по ред) също и декларират, че помирение на се е постигнало. Задължително съпрузите се явяват лично и приключвате. Някои съдии пишат решение за одобряване на постигнатото споразумение в самото заседаниел Успех!
- +
Практика, че е необходим свидетел при развод по взаимно съгласие?!?
Аз за пръв път чувам. Да нямаш предвид свидетел при развод по исков ред, но със споразумение?
При вз. съгласие се установява не дали бракът е разстроен, а дали съпрузите имат взаимно, сериозно и непоколебимо съгласие да се разведат.
То не че не може и за това свидетел... ама не съм чувал.
Аз за пръв път чувам. Да нямаш предвид свидетел при развод по исков ред, но със споразумение?
При вз. съгласие се установява не дали бракът е разстроен, а дали съпрузите имат взаимно, сериозно и непоколебимо съгласие да се разведат.
То не че не може и за това свидетел... ама не съм чувал.
- Койчо от Конаре
skalata_tsak написа:задължително си водете си един свидетел, има и практика по въпроса
Водете, водете. Не, че е необходимо, ама в СРС, Брачно съдиите са католици и непризнават развода и т.н. На мен ми се е случвало да ми каже на 2рото заседание, че "съда не е убеден в дълбокото и непоправимо ...... и т.н." Викаш свидетел, който е познат и на двамата и той да заяви, че онея не могат да се траят и прочее
- Таралан Кольо
"Дълбокото и непоправимо разстройство на брака" е по чл.99, независимо дали е ал.1 или ал.3, а по ра чл.100 от СК, за което се пита във въпроса, е "дълбоко и непоколебимо съгласие", за което не се искат свидетели. Производството по чл.100 не е исково, а охранително, разстройство на брака не се доказва, тъй като самият текст не го изисква.
- Ем
Ем написа:"Дълбокото и непоправимо разстройство на брака" е по чл.99, независимо дали е ал.1 или ал.3, а по ра чл.100 от СК, за което се пита във въпроса, е "дълбоко и непоколебимо съгласие", за което не се искат свидетели. Производството по чл.100 не е исково, а охранително, разстройство на брака не се доказва, тъй като самият текст не го изисква.
Нима в охранителни производства не се събират доказателства?
- Гост
За сетен път се убеждавам, че всеки съд си има собствена непоклатима практика. Практиката на Пловдивски РС също е да не се разпитва свидетел. Но това не ви пречи да си го водите, и да поискате да бъде разпитан. Най-много съдията да ви изгледа с поглед "ама ти какво искаш???!!!!" и да откаже. Поне ще знаете занапред.
- maycheto
- Младши потребител
Спорде мен не е необходимо да водите свидетел, никога не ми се е случвало съдът да изслушва свидетел при развод по чл. 100 от СК. Дори има съдилища, където двете заседания са в един същи ден, т.е. непосредствено в едно заседание. Така е в Добрич, Ген. Тошево, понягока и в Русе. На други места съдиите държат да бъдат в отделни дни- Варна. Първото заседание е помирително, където съдът запитва страните дали поддържат молбата си и дали искат помирителен срок. Много рядко дава пом. срок, второто зас. е по доказателства и по същество, но без разпит на свидетели. Каква ще доказват тези свидетели? Колеги, не забравяйте, че това е охранително производство, за разлика от производството по чл. 99,ал.1 и 99,ал.3 СК, които са искови.
- shveda
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|