- Дата и час: 16 Дек 2024, 13:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
данъчно облекчение за деца
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
данъчно облекчение за деца
В момента съм безработна. Съкратиха ме през септември 2005г. и съм на борсата за 9 месеца със заплащане на обезщетение. Интересува ме трябва ли да подавам декларация за ползване на данъчно облекчение или това трябва да го направя след като започна нова работа?
- l40
- Нов потребител
- Койчо от Конаре
Благодаря за отговора! Ще разпитам за подробностите в данъчното, но просто не бях наясно дали изобщо трябва да подавам декларация! А никак не обичам да вися по опашки!
- l40
- Нов потребител
Все още опашки няма,така че подай декларация сега.Трябва да подадеш декларация по чл.41 от ЗОДФЛ и приложение по чл.29а от ЗОДФЛ и да приложиш служебна бележка за облагаемия доход и удържания данък,издадена от бившия ти работодател.
Струва ми се,че след като си съкратена през Септември 2005 и не си работила до края на годината,то при всички случаи имаш надвнесен данък по чл.38 от ЗОДФЛ,даже и да не ползваш данъчно облекчение за деца. (Разбира се ако ти е удържан данък,докато си работила,т.е. ако заплатата ти не е била под необлагаемия минимум).
И още нещо : данък се възстановява само по банкова сметка,така че си подготви номер на банкова сметка.
Струва ми се,че след като си съкратена през Септември 2005 и не си работила до края на годината,то при всички случаи имаш надвнесен данък по чл.38 от ЗОДФЛ,даже и да не ползваш данъчно облекчение за деца. (Разбира се ако ти е удържан данък,докато си работила,т.е. ако заплатата ти не е била под необлагаемия минимум).
И още нещо : данък се възстановява само по банкова сметка,така че си подготви номер на банкова сметка.
- К
Благодаря за отговора. Забравих да спомена, че решението за развод излиза едва сега, тоест за миналата година все още не е имало присъдени родителски права на единия родител /тъй като декларацията се попълва за миналата година/. Също така този родител, на който са присъдени родителските права няма и банкова сметка за възстановяване на сумата... В такъв случай какво бихте казал като съвет?
- Марина
Съгласен съм, че след като данъкът е за миналата година, би трябвало облекчението да може да се ползва от всеки от двамата. но няма да се учудя, ако данъчните кажат, че не може - не знам.
Ако нямате банкова сметка, според мен нищо не пречи да посочите и чужда. Или данъкът ще остане да се прихваща от следващи ваши задължения.
Ако нямате банкова сметка, според мен нищо не пречи да посочите и чужда. Или данъкът ще остане да се прихваща от следващи ваши задължения.
- Койчо от Конаре
Съвет за I40:
ако съпругът ви през 2005 година е работил и имал по-високо заплащане от вашето - по-добре той да подаде тази декларация, по закона тази декларация може да бъде подадена от някой от родителите или др.лице (независимо кой, но само един! - иначе глоба!) Ако пък имате някакви неплатени данъци, те ще ви се приспаднат от тази сума...
Вземете бланките за декларации в данъчното - там има таблици и обяснения, що и как, сами ще си направите сметката. Освен това има вече пуснати брошури с най-подробни обяснения.
ако съпругът ви през 2005 година е работил и имал по-високо заплащане от вашето - по-добре той да подаде тази декларация, по закона тази декларация може да бъде подадена от някой от родителите или др.лице (независимо кой, но само един! - иначе глоба!) Ако пък имате някакви неплатени данъци, те ще ви се приспаднат от тази сума...
Вземете бланките за декларации в данъчното - там има таблици и обяснения, що и как, сами ще си направите сметката. Освен това има вече пуснати брошури с най-подробни обяснения.
- an user
Този последен съвет май не ми върши работа, защото имам 2 развода и родителските права и за двете ми деца са присъдени на мене!
- l40
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|