- Дата и час: 16 Дек 2024, 12:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Журналист съм, бившият ми съпруг си иска фамилията
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Журналист съм, бившият ми съпруг си иска фамилията
Дългогодишен журналист съм. След развода запазих фамилията на бившия си съпруг, но сега разбирам, че имал намерение да заведе дело да ми я отнеме. Възможно ли е да го направи, като се има предвид професията ми и факта, че нося това име близо 20 години? Казвам това с уточнението, че аз давам известност на тази фамилия, каквато нито един член от семейството на бившия ми съпруг, състоящо се от недотам образовани хора, не е давал. Ползвам се с авторитет и за морала ми нищо лошо не може да се каже. Предполагам, че намерението на бившия ми съпруг е резултат от желанието на жената, с която живее в момента.
- Mиланова
"Чл. 103. (1) След развода съдът може да постанови съпругът да носи името на другия съпруг, ако последният е съгласен.
(2) Ако единият съпруг е станал известен с името на другия, съдът може да реши той да продължи да носи същото име.
(3) При изменение на обстоятелствата бившият съпруг може да поиска другият съпруг да престане да носи неговото име."- СК
Следователно доколкото разбирам е налице решение на съда след развода да носите фамилното име на бившия си съпруг. За да бъде допусната промяна във фамилията Ви е необходимо този Ваш бивш съпруг да докаже наличето на промяна в обстоятелствата, която промяна да налага вече да не носите тази фамилия. Не знам каква е практиката на Вашия съд и дали например сключването на нов брак и придобиването на фамилията на бившия Ви съпруг от страна на новата съпруга няма да бъде въприето като такова ново обстоятелство.
(2) Ако единият съпруг е станал известен с името на другия, съдът може да реши той да продължи да носи същото име.
(3) При изменение на обстоятелствата бившият съпруг може да поиска другият съпруг да престане да носи неговото име."- СК
Следователно доколкото разбирам е налице решение на съда след развода да носите фамилното име на бившия си съпруг. За да бъде допусната промяна във фамилията Ви е необходимо този Ваш бивш съпруг да докаже наличето на промяна в обстоятелствата, която промяна да налага вече да не носите тази фамилия. Не знам каква е практиката на Вашия съд и дали например сключването на нов брак и придобиването на фамилията на бившия Ви съпруг от страна на новата съпруга няма да бъде въприето като такова ново обстоятелство.
- Ем
"Чл. 103. (1) След развода съдът може да постанови съпругът да носи името на другия съпруг, ако последният е съгласен.
- Ем
Има решение на съда да нося неговата фамилия. Няма и промяна на обстоятелствата, аз продължавам да работя като журналист, а той няма сключен втори брак. Понякога е трудно да се обясни мотивацията на един човек и действията му спрямо жената, която възпитава и отглежда децата му. За съжаление има мъже, които не могат да оценят, че всеки причинен дискомфорт в живота на тази жена би могъл да се отрази и на децата.
Една промяна на фамилията би ми създала много неудобства, затова искам да я запазя.
Една промяна на фамилията би ми създала много неудобства, затова искам да я запазя.
- Миланова
Не, не съм. Работя в голям град, но в провинцията, така че нямам нейната популярност. Безкрайно тежко ми е, че посягат на името ми, затова така предпазливо писах в този форум. Иначе щях да потърся адвокат и щях да си платя "консултацийката", както се изрази един от предните участници във форума.
- Миланова
мисля, че такъв иск, заведен от страна на бившия ви съпруг се явява недопустим, тъй като не виждам правен интерес, обуславящ промяна на влязъл в сила съдебен акт. Съществува обратния вариант - Вие да поиската промяна на фамилнито име /ако напр. важни обстоятелства налагат това/. Това, обаче е друга хипотеза. Не се притеснявайте.
- б
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|