начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

две деца ,два апартамента и как става делбата при развод?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

две деца ,два апартамента и как става делбата при развод?

Мнениеот plam65 » 08 Фев 2006, 15:05

Здравейте :-)
Имам 2 Деца на 14 и 17 години и две жилища едното 3 стайно другото 2 стайно.има и лек автомобил но той стар и не струва повече от 3500.
Жена ми ще подава за развод аз сега живея на квартира,моля да ми кажите в най лошия и най добрия случай какво се пада на мен и какво на нея ако останат децата при нея.И двамата работим.аз имам много повече стаж от нея и мога да докажа че съм внесъл много по големи парични суми от нея в семейния бюджет.Дане казвам че по малкото жилище и половината от по голямото са закупени изцяло от моите родители ама няма как да го докажа за жалост.Сега аз има ли вероятност да остана без жилище на 40 години?и как мога да спася едното да остане за мен поне да има къде да живея?
plam65
Нов потребител

Мнениеот maycheto » 08 Фев 2006, 15:23

Всичко, което е придобито по време на брака ви е СИО. В тази съсобственост всеки един от вас участва с 1/2 идеална част, до доказване на противното. След като няма възможност да докажете участието на родителите си, то със съпругата ви имате равни части от двата апартамента. Имате различни възможности - да се прехвърлят имотите на децата ви, като всеки от васи си запази право на ползване на по един апартамент, да се споразумеете със съпругата ви кой от вас кой апартамент да вземе и да ги прехвърлите извънсъдебно /най-добрият вариант/, или в най-лошия случай - да заведете дело за делба след приключването на брака, в което да се реши кой какво ще вземе. При всички положения едното жилище ще е за вас. Дори децата да останат при съпругата ви, то на нея може да бъде предоставено само право на ползване на единия апартамент до навършване пълнолетие на по-малкото дете. Това обаче не накърнява вашето право на собственост върху него. Най-добре е да се споразумеете. Ако не можете да говорите - ангажирайте си адвокати, които ще договарят вместо вас. Споразумение може да постигнете и в самото брачно дело - там ще разпределите апартаментите, кой ще вземе колата, кой ще упражнява родителските права върху децата и издръжката, която ще им се плаща. В този случай няма да обсъждате и вина за развода.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 18:59

maycheto написа:Всичко, което е придобито по време на брака ви е СИО. В тази съсобственост всеки един от вас участва с 1/2 идеална част, до доказване на противното. След като няма възможност да докажете участието на родителите си, то със съпругата ви имате равни части от двата апартамента. Имате различни възможности - да се прехвърлят имотите на децата ви, като всеки от васи си запази право на ползване на по един апартамент, да се споразумеете със съпругата ви кой от вас кой апартамент да вземе и да ги прехвърлите извънсъдебно /най-добрият вариант/, или в най-лошия случай - да заведете дело за делба след приключването на брака, в което да се реши кой какво ще вземе. При всички положения едното жилище ще е за вас. Дори децата да останат при съпругата ви, то на нея може да бъде предоставено само право на ползване на единия апартамент до навършване пълнолетие на по-малкото дете. Това обаче не накърнява вашето право на собственост върху него. Най-добре е да се споразумеете. Ако не можете да говорите - ангажирайте си адвокати, които ще договарят вместо вас. Споразумение може да постигнете и в самото брачно дело - там ще разпределите апартаментите, кой ще вземе колата, кой ще упражнява родителските права върху децата и издръжката, която ще им се плаща. В този случай няма да обсъждате и вина за развода.

Всичко това звучи много положително за мен аз не лакомея за много искам само покрив над главата си:-) А вие юристка ли сте ако може да попитам?
Гост

Мнениеот gery » 08 Фев 2006, 19:29

Колегата правилно е отбелязала, че не може да останете без собственост (в идеалния вариант). Разбира се има различни нюанси. Важно е с какви средства са придобити жилищата, дали е имало трансформация на лично имущество и/или по-голям принос при придобиване на имотите на някой от съпрузите. Трансформация бихме имали тогава, когато вие сте продали ваш имот (придобит преди брака, или по време на брака чрез дарение или по наследство) и с парите получени от продажбата сте закупили въпросните жилища. От значение е имало ли е доплащане със семейни средства и т.н.
При постановяване на развода съдът ще реши въпроса само с ползването на семейното жилище. Има вариант и можете по съдебен ред да поискате от съпругата ви да ви заплаща обезщетение за това, че ви е лишила от възможността да се ползвате от имотите. Възможности в действителност има много, но те завидят от конкретната фактическа обстановка.

Късмет и успех!
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 20:54

Госте, не се притеснявай да питаш, да, юрист съм, адвокат. Но покрив над главата не мога да ти осигуря.
Гост

Мнениеот maycheto » 08 Фев 2006, 22:14

Горният пост е мой.
maycheto
Младши потребител

Назад към Семейни казуси