здравейте,
проблема ми е следният:Баща ми се развежда и преди развода ще прехвърли всички имоти на мен и на сестра ми, след което е решил да се ожени за друга жена. Сестра ми не е омъжена , а аз съм. Баща ни ще ни прехвърли имотите чрез покупко-продажба, за да не може бъдещата му съпруга да ги оспорва един ден, но това означава, че с мъжа ми ще станем съсобственици на имотите, на което пък баща ми не е съгласен. С мъжа ми имаме 2 деца, но не живеем много добре. При евентуална раздяла със съпруга ми как мога да защитя недвижимото си имущество?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 00:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Баща ми се развежда и ще прехвърли имоти на мен и на сестра
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
За да предотвратите възможността това имущество да стане съпружеска имуществена общност , то вариантът е баща ви да ви го дари.Не виждам защо се опасявате , че след време бъдещата ви жена ще оспорва това дарение.Другият вариант е чрез покуппко-продажба , но сумата , с която ще заплатиш цената , трябва да е твое лично имущество.Става въпрос за една хипотеза на трансформация , съгласно която личното имущество се трансформира в лично имущество.Например имаш дарено имущество преди или по врема на барка , то е лична собственост.Ако го продадаш , то получената сума също е твое лично имущество и ако с тази сума закувиш определена вещ или имот , то също ще бъде лична собственост.Вярно е обаче , че в бъдеще могат да възникнат някои трудности във връзка с доказване на тези обстоятелства
- Гост
- Гост
Не знам кой Ви е объркал, че при покупко- продажба половинката Ви няма да има дял в прехвърленото имущество. Напротив, точно в този случай тя ще има право, тъй като новопридобитото става съпружеска имуществена общност. Баща Ви трябва да направи дарение във Ваша полза, което ще изключи възможността един ден при евентуален развод съпругата Ви да иска дял от това имущество.
- Ем
"Баща ни ще ни прехвърли имотите чрез покупко-продажба, за да не може бъдещата му съпруга да ги оспорва един ден."
Новата му съпруга не може да оспорва нищо. Това е имущество придобито преди брака, то е лично. Какво ще оспорва.
Новата му съпруга не може да оспорва нищо. Това е имущество придобито преди брака, то е лично. Какво ще оспорва.
- skalata_tsak
- Младши потребител
skalata_tsak написа:"Баща ни ще ни прехвърли имотите чрез покупко-продажба, за да не може бъдещата му съпруга да ги оспорва един ден."
Очевидно под "един ден" не се разбира, когато баща й ще се разведе евентуално и с втората си съпруга. За сметка на това "един ден" баща й ще стане наследодател, а втората съпруга - наследник. А съпругата като наследник има право на запазена част, съответно и да иска намаляване на дарствените разпореждания на наследодателя, с които я накърнява.
Така, че въпросът относно вида на сделката за прехвърляне е съвсем резонен.
В този ред на мисли, като че ли е най - целесъобразно да прехвърли с покупко - продажба имотът на внуците си, като учреди пожизнено право на ползване за дъщеря си.
Другият вариант е да го прехвърли на дъщеря си с покупко- продажба, а цената да се заплати с лични средства от нея. Произхода на тези средства обаче винаги може да се оспорва, поради което, първият ваирант е по - удачен.
- steli_na
- Потребител
steli_na написа:skalata_tsak написа:"Баща ни ще ни прехвърли имотите чрез покупко-продажба, за да не може бъдещата му съпруга да ги оспорва един ден."
Очевидно под "един ден" не се разбира, когато баща й ще се разведе евентуално и с втората си съпруга. За сметка на това "един ден" баща й ще стане наследодател, а втората съпруга - наследник. А съпругата като наследник има право на запазена част, съответно и да иска намаляване на дарствените разпореждания на наследодателя, с които я накърнява.
Така, че въпросът относно вида на сделката за прехвърляне е съвсем резонен.
В този ред на мисли, като че ли е най - целесъобразно да прехвърли с покупко - продажба имотът на внуците си, като учреди пожизнено право на ползване за дъщеря си.
Другият вариант е да го прехвърли на дъщеря си с покупко- продажба, а цената да се заплати с лични средства от нея. Произхода на тези средства обаче винаги може да се оспорва, поради което, първият ваирант е по - удачен.
точно така стоят нещата.благодаря за идеята.
- оптимистка
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|