- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?
|
|
В новият Закон за МВР пише,че всеки следовател по негово искане ще бъде преназначен като дознател без конкурс,даже да не отговаря на изискванията за такъв.В нашия град нито един следовател не е изявил такова желание и няма да изяви.Просто половината от времето на "суперспециалистите"по разследването-следователите,им минава в четене на вестници и обсъждане на клюките.За тези си дейности те получават 2 или 3 пъти повече от дознателите,както и редовно 13 и 14 заплата по Коледа,а не смешните 73 лева,които ни дадоха на дознателите.Интересно ми и е откъде имат това самочувствие на много компетентни и кадърни,а смятат дознателети за прости и некадърни.Е аз сигурно моята диплома от СУ съм я намерил на улицата ,а някой следовател завършил Бургаския свободен университет е суперкомпетентен.Щом сте толкова знаещи и работещи защо от ЕС искат да закрият следствието на практика като ви оставят да разследвате престъпления против републиката и тем подобни,които я станат веднъж на 10 години,я не.Как е възможно някои следователи да имат по стотици дела на производство и 80% от делата да ги прекратяват по давност.Ами практиката в края на годината да пращате делата в прокуратурата,като знаете,че ви ги върнат ,само за да отчетете бройки.Много от следователите си внушават,че едва ли не полицейските началници давали мило и драго,за да дойдат при тях такива велики"специалисти".Е дълбоко се заблуждават- никой не е толкова глупав,за да примира от радост,че при него ще дойде да работи човек,който е оставил стотици неприключени дела и когато го извикат на произшествие не желае да отиде,да да не си наруши спокойствието.А и къде го има това някой да бъде назначен на длъжност на изискванията на която не отговаря.Колко следователи ще минат психотеста без проблем,да не говорим за физическия тест,който сега е отменен?
- обикновен дознател
" В новият Закон за МВР пише,че всеки следовател по негово искане ще бъде преназначен като дознател без конкурс,даже да не отговаря на изискванията за такъв.В нашия град нито един следовател не е изявил такова желание и няма да изяви.Просто половината от времето на "суперспециалистите"по разследването-следователите,им минава в четене на вестници и обсъждане на клюките.За тези си дейности те получават 2 или 3 пъти повече от дознателите,както и редовно 13 и 14 заплата по Коледа,а не смешните 73 лева,които ни дадоха на дознателите.Интересно ми и е откъде имат това самочувствие на много компетентни и кадърни,а смятат дознателети за прости и некадърни.Е аз сигурно моята диплома от СУ съм я намерил на улицата ,а някой следовател завършил Бургаския свободен университет е суперкомпетентен.Щом сте толкова знаещи и работещи защо от ЕС искат да закрият следствието на практика като ви оставят да разследвате престъпления против републиката и тем подобни,които я станат веднъж на 10 години,я не.Как е възможно някои следователи да имат по стотици дела на производство и 80% от делата да ги прекратяват по давност.Ами практиката в края на годината да пращате делата в прокуратурата,като знаете,че ви ги върнат ,само за да отчетете бройки.Много от следователите си внушават,че едва ли не полицейските началници давали мило и драго,за да дойдат при тях такива велики"специалисти".Е дълбоко се заблуждават- никой не е толкова глупав,за да примира от радост,че при него ще дойде да работи човек,който е оставил стотици неприключени дела и когато го извикат на произшествие не желае да отиде,да да не си наруши спокойствието.А и къде го има това някой да бъде назначен на длъжност на изискванията на която не отговаря.Колко следователи ще минат психотеста без проблем,да не говорим за физическия тест,който сега е отменен? "
Браво, обикновен дознател! Филма който ни разказваш обаче е черно-бял! Всички дознатели напористи-специалисти, а всички следователи мързелани-калпазани! Твоят ентусиазъм бързо ще започне да гасне, когато вместо 5-6 дознания за кражби на кокошки, които имаш в момента на бюрото си се превърнат в 50-60 дознания за по сериозни текстове от НК. Тогава няма прокурора от ОП благосклоно да си затвори очите за това, че си пропуснал това-онова, ами просто ще ти го върне за доразследване. Интересно ми е да те видя тогава какво ще правиш с просрочените си дознания!? Тогава друга песен ще запееш. Ти как мислиш, ако аз имам 5-6 дела на производство няма ли да си ги приключа в срок? А това, че следователската професия ще остане с "мъртви текстове" го забравете!
5 години наблюдаваме как дознанието се "налага" като форма на разследване.Е, гледката не е особенно приятна и обнадеждаваща, ама нека да мине малко време и пак ще си поговорим.
По отношение на заплатите ще ти кажа следното.
Аз също не съм съгласен че дознател взема повече от един хирург, ама ВЗЕМА! Ако искаш по-голяма заплата - стани , прокурор, съдия, следовател или адвокат. Не ми се ще да изпадам в излишни спорове, тъй като считам, че работата ни е една и съща и независимо дали е дознание или следствие - разследването трябва да се извършва от КОМПЕТЕНТНИ ЮРИСТИ, а не техници и ветеринари, нали?
Браво, обикновен дознател! Филма който ни разказваш обаче е черно-бял! Всички дознатели напористи-специалисти, а всички следователи мързелани-калпазани! Твоят ентусиазъм бързо ще започне да гасне, когато вместо 5-6 дознания за кражби на кокошки, които имаш в момента на бюрото си се превърнат в 50-60 дознания за по сериозни текстове от НК. Тогава няма прокурора от ОП благосклоно да си затвори очите за това, че си пропуснал това-онова, ами просто ще ти го върне за доразследване. Интересно ми е да те видя тогава какво ще правиш с просрочените си дознания!? Тогава друга песен ще запееш. Ти как мислиш, ако аз имам 5-6 дела на производство няма ли да си ги приключа в срок? А това, че следователската професия ще остане с "мъртви текстове" го забравете!
5 години наблюдаваме как дознанието се "налага" като форма на разследване.Е, гледката не е особенно приятна и обнадеждаваща, ама нека да мине малко време и пак ще си поговорим.
По отношение на заплатите ще ти кажа следното.
Аз също не съм съгласен че дознател взема повече от един хирург, ама ВЗЕМА! Ако искаш по-голяма заплата - стани , прокурор, съдия, следовател или адвокат. Не ми се ще да изпадам в излишни спорове, тъй като считам, че работата ни е една и съща и независимо дали е дознание или следствие - разследването трябва да се извършва от КОМПЕТЕНТНИ ЮРИСТИ, а не техници и ветеринари, нали?
- Гост
Anonymous написа:" По отношение на заплатите ще ти кажа следното.
Ами мръдни си д-то, намери новия ЗМВР, прочети го. Там е обяснено, че за дознатели ще бъдат назначавани само юристи.......Е това включва и назначаване на някой хипер трипер компетентен Изследовател. На друга плоскост стой въпроса с желанието на г-дата Изследователи, щото преместят ли се в МВР, ще им спукат задниците от работа. Нали така бе, супер КОМПЕТЕНТЕН задник?!
- Гост
Каквото и да ви говорят става въпрос за пари приятели Ако направят заплатите по 1500 лева всички следователи ще забравят скрупулите си към полицията и ще изприпкат в дознанието. Всичко останало са глупости. Макар че трябва да се знае, че ако откажеш да отидеш на произшествие уволняват Дано новия закон за МВР да е добър и да има достойно място на дознателите в МВР. Ясно е че ако нямаш собствена структура трябва да се молиш на останалите структури за финанси и дознанието ще остане кръпка в системата. А НПК има своите недомислици надявам се до влизането му в сила да се направят някои корекции. Чест е за мен че вземам повече от хирург, ама за разлика от нас хирурзите не броят заплатата за доход
- башдознател
Минахме семинара в Търново. Има какво да се каже, има и какво да се обсъди, аз не съм отсъствал, станах свидетел на всичко......но днес /понеделник/ имам призовани хора нямам време, но след 17.00 часа или утре ще направя обстоенс коментар, като ще ползувам и лекциите на италианските и испанските колеги, които раздадоха на всеки от нас. Ако някой проявява личен интерес към тях мога да направя така, че да му бъдат изпратени /все пак касаят едно...ново начало/. До утре.....
- следователя /по стария
До Създателя.
създателя на форума написа:Уважаема круела! Сначале искам да заявя, че при цялото ми уважение не създадох този форум с цел следователи/и стари и млади/ да обясняват колко са велики и добри, а дознателите колко некадърни и да сипите постоянни обиди, като същевременно изтъквате своето превъзходство и многото си висши образования. Целта на форума беше да се коментира посочения текст и то, по-скоро от дознатели и други "обикновени юристи" не толкова въздигнати като Вас, относно предложението дознатели да могат да бъдат юристи, техници и икономисти. Ако си имате особенно мнение спрямо дознателите мисля, че не тук е мястото да го изказвате и постоянно да се заяждате/което между другото е много грозно - предполагам като Вас, защото една дама от висшето общество не може да си позволи такъв тон/, а например в някой вестник, но Ви М О Л Я - ПОЗВОЛЕТЕ ИМ ДА ВИ СНИМАТ - тогава да видим дали сте толкова смела. Е това последното не го приемайте на сериозно - просто създавате такова впечатление.
Между другото ще си позволя да Ви дам един съвет във връзка с последния ви постинг нищо, че съм посредствен дознател, а не капацитет като Вас. В малкото дни в които Ви остават да правите огледи, ако вече не сте велик прокурор или съдия, местото в протокола за оглед, където пише "иззеха се", просто зачеркнете и върху него напишете "СЪБРАХА СЕ" и тогава ще се уверите, колко по-лесно се комуникира със съдията
Уважаеми "Създателю на темата", дори да не пишеш повече във форума, надявам се да прочетеш това, за да няма повече недоразумения.
На първо място ти благодаря за съвета, относно казуса ми с исканото от съда саниране протокол за оглед на местопроизшествие. Обещавам вече да "събирам" доказателствата, свързани с местопроизшествието, без да ги изземвам. Ще започна да го прилагам веднага щом го запишат в НПК.
На второ място, искам да кажа, че силно ме учудва фактът, че си си "набелязал жертва" точно в мое лице. Ако си прегледаш темата, ще откриеш, че единствено аз от пишещите, съм изразила искрено възмущение от натовареността ви, в т.и.- и с чисто полицейски функции, заплащането ви, прословутите 75 лева, с които ви подиграха за Нова година, и обстоятелството, че никой не се грижи да ви създаде минимално необходимите условия за работа.Това в никакъв случай не е нито злонамерено, нито обидно, така смятам. Много, ама много по-резки и обобщени са постингите на Прокурор и Следовател, а и на други колеги, но ти си харесал мен. Сигурно защото съм жена, или просто на тях няма какво да кажеш. Защото са прави, а и защото и аз, и ти можем на настоящия етап само да им дишаме прахта.
Наистина, имало е случаи, в които съм отговаряла рязко, обикновено на Ludi и Динев, които по принцип харесвам, защото явно са грамотни и съвестни хора. Опитвала съм се / с добро чувство!/ да им кажа, че ентусиазмът и желанието не стигат, ако държавата не положи необходимите усилия да изясни статута на разследващия, провомощията му, ясно и окончателно да регламентира задълженията и правата му, да му подсигури условия за работа.
Имало е случаи, в които съм отговаряла рязко и от обида. И аз съм била дознател. Имаше дознатели - не висшисти, които се справяха блестящо. Въпрос на практика и на желание. Дано хората, които ще работят като дознатели само още една година, според новия ЗМВР да им бъдат вменени други задължения, за да не пострадат.Но дознанието нито е започнало с мен - в следствието, или с теб- в полицията, нито ще свърши с нас. Обиждало ме е това, че някои от вас действат с огромното самочувствие на всезнаещи, а няма откъде да са такива. Че ни отричат и статута, и работата, и компетентността, а няма основания за това. Все пак професията ни я има от сто години в България.Съвсем не е особено мнение това, че съм казвала, че на настоящия етап сме по-подготвени и с по-голям опит в разследването. Това е факт, но съвсем не означава, че в дознанието няма кадърни и можещи хора, нито, че при нас няма и не толкова кадърни , и можещи хора.
Казваш, че си бил омерзен от отношенията между колегите, в последния си постинг, от това, че едва ли не "на нож" се посреща приминаването на основната част на разследването при вас. Мислил ли си някога, от нашата страна как е? Подхвърлят те като парцал, и всяка година нова "реформа". Да хвърляш нерви, труд, усилия, и ежедневно да трепериш за хляба си, да си непрекъснато /защото от години е така!/ в напрежение ще има ли как да си изхраниш семейството. И в същото време да четеш в Интернет, изказвания на "току що проходили", които с лека ръка те "закриват", отритват, отричат, спорят дали си грамотен, живяет със странното убеждение, че взимаш огромна заплата и нищо не вършиш за нея /е, това щеше да е чудесно, ако бе истина!/.Нормално е, да се защитиш по някакъв начин.
Не си прав и, че се мисля за капацитет. Видно е от постингите - тук капацитети могат да се нарекат хора като Прокурора и Следователя.Мен само си ме боли за професията ми.
Благодаря ти също така, че си ми разяснил какво трябва да бъде поведението на една дама. Аз мисля, че още не съм прекрачила границата. Ако изпадне сходна по съдържание тема, с удоволствие ще ти обясня и какво следва да бъде мъжкото поведение спрямо дамите.
желая ти успех.
- круела
Действително дознателите разследваме само кокошкарски престъпления като грабежи,склоняване към проституция,изнасилвания,изнудвания,такива свързани с наркотици,палежи,свързани с оръжия и тем
подобни.А следователите разследват суперсложни дела-извършени от непълнолетни,престъпления против изповеданията,против политическите права на гражданите,престъпления по чл.293а,чл.322НК и други такива"изключително сложни дела".А това че някои следователи вместо да работят правят други неща се потвърждава и от времето,в което си пускат мненията във форума.Колежке Круела-вие през работно време ли влизате във форума?Просто питам защото моето работно време е от 8.30 до 17.30,а понякога работният ден продължава много преди и много след тези часове и нямам време да мисля за други неща.
подобни.А следователите разследват суперсложни дела-извършени от непълнолетни,престъпления против изповеданията,против политическите права на гражданите,престъпления по чл.293а,чл.322НК и други такива"изключително сложни дела".А това че някои следователи вместо да работят правят други неща се потвърждава и от времето,в което си пускат мненията във форума.Колежке Круела-вие през работно време ли влизате във форума?Просто питам защото моето работно време е от 8.30 до 17.30,а понякога работният ден продължава много преди и много след тези часове и нямам време да мисля за други неща.
- обикновен дознател
Колега, обикновен дознател, пропуснали сте да споменете доста подробности от работата на дознателите. Не съм чувал, някъде по света разследващите органи да си носят на работата лични компютри, принтери и т. н.. Да не говорим за снабдяването с различни консумативи като листи, папки и мастило. Когато отидеш и питаш съответния домакин, ти отговарят, че на книжарницата има колкото искаш. Е в крайна сметка за кого работиш за себе си или за държавата. Друг е въпросът как следователи, стоят сами в стаи и получават много по-големи заплати. Твърдението, че имали много повече дела от един дознател въобще не е вярно. На един дознател се падат много повече дела отколкото на един следовател. Да не говорим, че дознателят в МВР не работи само по дознания, а участва в КПП-та, специализирани полицейски операции и други разни мероприятия. После когато те попитат защо не е свършено делото в срок и ти им отговориш как си търчал напразно заради нечии глупави началнически разпореждания, ти се отговаря типично като за МВР - "Не разсъждавай, а изпълнявай". Извинявайте много господа от МВР, но всеки дознател си мечтае да работи в условията на следовател, да получава заплата колкото него и да работи само и единствено дела, без да му се бърка някой.
- луд за връзване
Прочетох внимателно повечето от написаното и намирам,че някои от дознателите абсолютизират бройката на своите дела,изтъквайки,че последните са повече,отколкото тези,които са на производство при следователите. Има,обаче,съществено значение какво е съдържанието на всяко конкретно дело,както и неговия обем. Защото дела от няколко хиляди страници /следствия/ по никакъв начин не могат да се сравняват с дознания от по 30-40. А такива следствени дела има,макар и да са предимно в НСлС. Най-дългия обвинителен акт в историята на българското правораздаване е писан от прокурор при СГП и с приложенията надхвърляше наколко стотин страници /рискувам да бъда неточен,ако посоча конкретна цифра/. Зад този обвинителен акт стоеше труд на следовател,намерил израз в следствено дело с хиляди страници и причинена щета в размер на няколко милиона долара. А да не говорим,че има следствени дела,при разследването на които са нужни знания в областа на гражданското право,които 90% от прокурорите в страната не притежават. Така,че колегите от дознанието не би следвало с лека ръка да дават негативни оценки /емоционални и прибързани в известна степен/ за труда на колегите си от следствието,без да са доказали,че биха свършили подобна работа по по-добър начин. Ако след няколко години бъдат направени подобни оценки,след задълбочен анализ на работата на дознателите по дела,разследвани от следовател към настоящия момент,и тези оценки бъдат обосновани с постигнати забележителни резултати от дознанието,тогава подобни заключения ще бъдат приети и от настоящи следователи. Приказки от рода на "и аз мога като тях", "работата им е елементарна","нищо не работят" и т.н. могат да бъдат приети сериозно,когато техния автор на дела докаже,че е по-добър. А при 12-13.000 осъдени с влязла в сила осъдителна присъда от 115.000 новообразувани дознания на година,считам че дознателите би следвало да са по-критични към себе си.
- прокурор
Колега прокурор,въпреки интелигентните мнения ,който даваш във форума мисля ,че вече започна да злоупотребяваш с тази статистика за дознанията.Не вярвам да не знаеш за какво става дума/ако се съди по дългият стаж ,който имаш и по това ,че си умен човек/.Но така само даваш хляб на тези ,който не са много наясно с темата и единствената им работа е да плюят дознателите.Съгласно действащите инструкции в МВР и по точно тази за заявителският материал,всеки един сигнал за извършено престъпление се регистрира.След регистрацията се пристъпва към разпит на свидетел , оглед и т.н.Тоест започва се дознание.Над 60 процента от тези дознания в големите градове касаят случаи на деяния с причинени минимални материални щети/дребни кражби на стойност 40-50 лева,увреждния на същата стойност и др./,извършени от малолетни/обикновенно счупени стъкла/или пък въобще липсват признаците на съставомерно деяние по смисъла на НПК/възникнал скандал с размяна на ругатни или на няколко шамара,приключил доста бързо/.Обяснявал съм на колегите даващи дежурства като "дежурен офицер",че в такива случай по-добре да снемат едно обяснения и да направят един констативен протокол за да не започнат дознание,но те предпочитат да разпитват и да правят огледи/донякъде може би са прави,защото в противен случай рискуват да бъдат наказани от някой компетентен началник/Всички тези материали се отчитат като започнати дознания/не се водят от щатен дознател/и съответно биват изпращани в РП с мнение за прекратяване.От тук и големият процент прекратени дела за ,който говорите.На второ място идват делата ,който се водят срещу НИ и остават такива до края /те също не се водят от щатен дознател/.Тези дела биват съответно спирани и също подсилват вашата негативна статистика.Дотук не говорим изобщо за работат на дознателският апарат а за съвсем рутинна полицейска работа.
Ако искате да дадете реална оценка за работата на дознателите покажете статистика на приключилите дела срещу известен извършител/само те се водят от щатни дознатели/.Такава обаче не можете да покажете защото просто нямате необходимата информация.Казвам това защото знам калко малко хора имат подобна статистика и са наясно за какво става дума.Аз разполагам с такива данни ,но касаещи единствено РПУ-то където работя .Нещата не са толкова черни ,колкото ги описвате а точно обратното .Няма да споменавам конкретни цифри за да не звучи като самохвалство/ако някой все пак изяви желание мога и да посоча/.Съвета ми към Прокурора е да не навлиза в теми ,който не са му много ясни .
Ако искате да дадете реална оценка за работата на дознателите покажете статистика на приключилите дела срещу известен извършител/само те се водят от щатни дознатели/.Такава обаче не можете да покажете защото просто нямате необходимата информация.Казвам това защото знам калко малко хора имат подобна статистика и са наясно за какво става дума.Аз разполагам с такива данни ,но касаещи единствено РПУ-то където работя .Нещата не са толкова черни ,колкото ги описвате а точно обратното .Няма да споменавам конкретни цифри за да не звучи като самохвалство/ако някой все пак изяви желание мога и да посоча/.Съвета ми към Прокурора е да не навлиза в теми ,който не са му много ясни .
- ludi
- Потребител
Anonymous написа:Anonymous написа:" По отношение на заплатите ще ти кажа следното.
Ами мръдни си д-то, намери новия ЗМВР, прочети го. Там е обяснено, че за дознатели ще бъдат назначавани само юристи.......Е това включва и назначаване на някой хипер трипер компетентен Изследовател. На друга плоскост стой въпроса с желанието на г-дата Изследователи, щото преместят ли се в МВР, ще им спукат задниците от работа. Нали така бе, супер КОМПЕТЕНТЕН задник?!
Ами аз си мърдах доста д-то, но никъде все още не намирам новия ЗМВР. Дали пък няма да ни насочиш къде да го прегледаме?
- тъп
обикновен дознател написа:Действително дознателите разследваме само кокошкарски престъпления като грабежи,склоняване към проституция,изнасилвания,изнудвания,такива свързани с наркотици,палежи,свързани с оръжия и тем
Вярно, колега Обикновен дознател. Дознателите действително разследват тези престъпления, които си посочил, но твърде отскоро. Досега къде си мислиш, че бяха? И защо си мислиш, че прокуратурата, незабавно след оповестяването предпочита да ги образува като предварителни производства, т.е. продължаваме да ги разследваме? Поне в нашия район е така. А за другите текстове, които си посочил, не би следвало да говориш с ирония, защото не знаеш какъв къртовски труд е дело по чл.283 а, 256-257 и прочие. Хайде да не абсолютизираме нещата. Мисля, че в предходния си постинг, както винаги досега съм се изказала с необходимото уважение и коректно. Ludi ми е мерилото на мен. След като той няма забележки, значи действително е било така. Реагирам само когато някой ни обижда неоснователно, особено ако не говори наизуст, като ти в случая. За работното ми време не се грижи - както вече съм подчертала, влизам във форума два пъти седмично, за по не повече от десетина минути. Работата ми не страда и си я върша.Компютърът ми отскоро е служебен. Преди си бях с моя и си купувах всички консумативи, в т.ч. си плащам за Интернет.И не разбрахте ли, бе, хора, че не е проблемът кой бил по-велик, а, че на никого - нито на нас, нито на вас създават условия за работа!??
- круела
*Извинявам се. "Говори наизуст", "?!!". Ядосвам се на подобни изказвания. Все пак, колега Обикновен дознател, топлата вода отдавна е открита, и както вече съм казвала, дознанието нито е започнало с мен- по времето, когато бях дознател в следствието, нито е започнало с теб- в полицията. Интересно е как ще продължи. И къде. какво ли още ще измислят.
За пореден път пълните ми адмирации към Прокурора.
За пореден път пълните ми адмирации към Прокурора.
- круела
*И още нещо. Преди-като имаше дознание в следствието, в кабинет бяха следовател и пом.следователи / т.е.-дознатели/, които следователят ръководеше и, които работеха леки дела, по негово разпореждане, и под негово ръководство. С възнаграждение много по-ниско от следователското- по тези причини. Когато прехвърлиха дознанието в полицията / а това бе само преди няколко години/ , едва оттогава следователите имат самостоятелни кабинети. Но, далеч не всички. Компютри закупуват от около две години насам. И пак нямат всички. Възнагражденията ни бяха приблизително колкото на дознателите / освен на тези с много стаж, на които текат по два процента прослужено време за всяка година стаж/ допреди около година- година и половина. Тогава ВСС взе решение възнагражденията да се увеличат. Жалко и срамно е, като не познавате ситуацията, която изобщо не е цветя и рози, да давате мнения за базата, с която работим. Още повече, че повечето от нас, които са писали във форума са изказвали и изказват съчувствие, и съпричастност, и загриженост към вас - и за условията на работа, и за възнагражденията, които са несправедлови ниски. но вината за това не е наша. Самото МВР преценява, че дознателят следва да се приравни с ОР.А това е жалко и срамно, но такава ни държавата. Ако толкова ви боли и смятате, че при нас е раят на земята- ставайте следователи. Бройки все още има.Ако сте ентусиасти да работите- правете го, с какво ви пречим? Нали имате съмнения за кадърността ни, доказвайте се, макар, че имахте доста време да го направите. Интересното е, че на някои хора не им е болката за това, че дознателите са малко на брой, за това, че ги товарят с много други функции, нямат материална база и прилични възнаграждения, т.е. - не за това, че на тях им е зле, а като, че ли основно за това, че смятат, че на нас ни е добре. Типично по български. Няма какво повече да се каже.
- круела
Следователи, дознатели, прокурори, мисля, че всички сме от една страна на бариерата. Мисля, че по-голямата част от дознателите в МВР работят с голямо желание, въпреки, че някои от началниците им се опитват да го пречупят по всякакъв начин. Според мен грешката на повечето следователи е, че са скъсали всякакви отношения с МВР и чрез постановления за възлагане на отделни следствени действия се опитват да накарат даден ОР да изпълни нещо, което и самите те могат да направят без проблем. Моето скромно мнение е че това не е начина и много по-лесно ще бъде ако се проведе един нормален и приятелски разговор между съответния следовател и ОР. Естествено, че всеки си има своите проблеми и гледа нещата от своята камбанария. Мисля, че основната идея почти всички престъпления да се работят от дознатели в МВР е такава, че между разследващия орган и съответния оперативен работник да има добра координация и взаимодействие, което в момента между следователи и служители в МВР не съществува. Няма по хубаво нещо от това да оценят в прокуратурата, колко добре си свършил работата си и съответния престъпник да получи ефективна присъда. Това всичко става много по-лесно и много по-ефикасно, когато се работи в екип.
Господин прокурорът е много прав, че от дело до дело има голяма разлика, но дознателите също водят обемни и сложни дела. Мисля, че с помощта на прокуратурата те ще успеят да се справят и занапред с всички проблеми, които възникват в хода на разследването. Жалко е обаче да гледаш как си работил в продължение на 5 или 6 месеца по дадено дело, с къртовски труд да събираш нови и нови доказателства и да изпълняваш всички указания на прокурора, и когато всичко вече всичко е наред изпращаш делото в прокуратурата, а след това съответния прокурор сключва споразумение, с което се налага наказание доста под минимума определен в НК. Мисля, че наистина всички работим за една и съща кауза. Целта е всеки да получи справедливо наказание, а не когато някой "изпечен престъпник" види, че срещу него има "железни доказателства" и едва тогава започне да си признава, това да се счита като много смекчаващо обстоятелство. После след година или две ходи и се мъчи да го хващаш този същия и да доказваш новото престъпление, което е извършил. Нека не забравяме, че доста лица са известни на органите на полицията, че се занимават с каква ли не престъпна дейност, но се хващат за къде -къде незначителни неща. Тогава мисля, че трябва да се прилага цялата строгост на закона.
Господин прокурорът е много прав, че от дело до дело има голяма разлика, но дознателите също водят обемни и сложни дела. Мисля, че с помощта на прокуратурата те ще успеят да се справят и занапред с всички проблеми, които възникват в хода на разследването. Жалко е обаче да гледаш как си работил в продължение на 5 или 6 месеца по дадено дело, с къртовски труд да събираш нови и нови доказателства и да изпълняваш всички указания на прокурора, и когато всичко вече всичко е наред изпращаш делото в прокуратурата, а след това съответния прокурор сключва споразумение, с което се налага наказание доста под минимума определен в НК. Мисля, че наистина всички работим за една и съща кауза. Целта е всеки да получи справедливо наказание, а не когато някой "изпечен престъпник" види, че срещу него има "железни доказателства" и едва тогава започне да си признава, това да се счита като много смекчаващо обстоятелство. После след година или две ходи и се мъчи да го хващаш този същия и да доказваш новото престъпление, което е извършил. Нека не забравяме, че доста лица са известни на органите на полицията, че се занимават с каква ли не престъпна дейност, но се хващат за къде -къде незначителни неща. Тогава мисля, че трябва да се прилага цялата строгост на закона.
- луд за връзване
|
|