начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Продажба на наследствен апартамент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на наследствен апартамент

Мнениеот Пети » 16 Фев 2006, 12:29

Моля да ме посъветвате !Майка ми получава след смъртта на баща ми 1/3 от неговия дял на семейното жилище . Тя продава тази 1/3 и неиния дял от този апартамент . Трябва ли да декларира получената сума ?
Пети

Мнениеот minci » 16 Фев 2006, 23:05

Съгласно чл.76 от Закона за наследството тази сделка е нищожна.Има и съдебна практика по този въпрос на Върховния съд.
Отговорът на Вашия въпрос е :
Чл. 12. (1) Не подлежат на облагане:
1. доходите от продажба или замяна на:

а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;

б) до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години;
...............................................
.................................................
(2) Не се смята за доход полученото при продажба или замяна на имущество, придобито по наследство, завет, дарение и на реституирано имущество, както и наследствата и даренията.
minci
Младши потребител

Мнениеот maycheto » 17 Фев 2006, 22:44

[quote="minci"]Съгласно чл.76 от Закона за наследството тази сделка е нищожна.
Не и ако е продала на съсобственик. Също има практика. Вероятно случаят е такъв, защото едва ли някой ще купи идеална част......
maycheto
Младши потребител

Назад към Семейни казуси