начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот доротея » 16 Фев 2006, 20:27

То и аз сам кандидат-дознател ама маи само с ме4тите 6те си остана. Искат сагласието ми да разследват мен и цялата ми фамилия до девето коляно. Баща ми обаче, преди пове4е от 15 години има присада 2 год условно за кражба, сега е реабилитиран по право, други произшествия след това за мое щастие няма. Кажете ми колеги да го впиша ли това в автобиографията си или да напи6а 4е не осаждан. И мислите ли 4е това 6те ми попре4и по някакав на4ин
доротея

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 21:18

Колеги,не мога да ви кажа точно къде кандидатствам за работа.
Става дума за границата-там няма желаещи да отидат.А има нужда от юристи,защото никой от полицаите не иска да разследва.Колкото до проучването ,при мен интервюто мина много добре.Предполагам ,че всичко ще премине успешно.Пишете всичко и не крийте нищо.Даже направо им го кажете и питайте дали е проблем.Извадете
свидетелство за съдимост ако трябва и се борете за себе си.Все пак
вашият роднина е реабилитиран.И не вие сте този който е осъден.
Ако имат нужда от хора,които да вършат качествено работата, ще
ви вземат.Ако не...по-добре да не си губите времето.
Гост

Мнениеот гост » 16 Фев 2006, 21:21

доротея написа:То и аз сам кандидат-дознател ама маи само с ме4тите 6те си остана. Искат сагласието ми да разследват мен и цялата ми фамилия до девето коляно. Баща ми обаче, преди пове4е от 15 години има присада 2 год условно за кражба, сега е реабилитиран по право, други произшествия след това за мое щастие няма. Кажете ми колеги да го впиша ли това в автобиографията си или да напи6а 4е не осаждан. И мислите ли 4е това 6те ми попре4и по някакав на4ин

Откажи се, ще те отрежат. Попитай в човешки ресурси дали има смисъл, но мисля, че отговора ще е отрицателен. С осъждан родител можеш да станеш съдия и прокурор, но не и дознател - парадоксално нали :lol: !
гост

Мнениеот адвокат » 16 Фев 2006, 21:31

[quote="круела"]
Круела, пак влизаш тук в работно време и е повече от два пъти в седмицата. Стегни се и работи, а не сърфирай в нета. Не за това ние обикновенните данъкоплатци ти плащаме заплатата и влизаме във форумите извън работно време. Не вярвам да има дознател, който би имал време да прави нещо различно от работа по делата докато е на работа. Извинявай но имам впечатление и от тяхната и от вашата работа. С цялото ми уважение към следствената служба, но не веднъж съм се молил да извади делото под папките и да го приключи, а това при дознателите го няма. Ами как да го има, като нямат интернет :!:
адвокат

Мнениеот ludi » 16 Фев 2006, 21:35

Към Доротея.И да не го напишеш няма как да се скрие-в МВР има богат информационен масив и всеки кандидат за работа се проучва подробно.Този който прави проучването носи отговорност за това и ако впоследствие новоназначеният направи гаф го отнася и проучващият.
Един съвет -откажи се ,няма смисъл.С досието което има баща ти/пък било и преди 15 години/нямаш никакъв шанс.Дори и много връзки няма да ти помогнат,да не говорим пък ако нямаш такива.
Към Круела. Аз подобно на колегата дознател също не си спомням прокурорите да образуват следствени дела по текстове ,който са дознание.Точно обратното в повечето случаи когато трябва да се започне следствие се започва дознание,свършва се почти цялата работа/включително и вземане на мерки"задържане под стража"/ и едва тогава прокурорите благоволяват да преобразуват делото.Да не говорим за масовите откази на следователите да посещават местопроизшествието.Наслушал съм се на израза"колега почнете там някакво дознание".Идеята е делото да бъде преобразувано по- късно,след като бъде свършена работата а също така то най-вероятно ще бъде разпределено на друг следовател , а не на този който е бил дежурен и е направил отказа.Не изключвам вероятността в съдебният район където работиш ти ситуацията да е различна,но при нас е така и то от години.Не пиша това с цел да обидя теб и колегите ти,но това е реалността/поне там където аз работя/.Между другото това много ми помогна след последните промени,когато поехме разследването по тежките криминални престъпления.Дефакто ние бяхме разследвали вече подобни престъпления-водел съм дело за средна ТП,като реално се е касаело за отвличане и противозаконно лишаване от свобода и др.
ludi
Потребител

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 01:18

Имам въпрос към Ludi .Докъде назад във времето проучват роднините?
Ще проучват ли брат на прадядо ми?
Гост

Мнениеот ludi » 17 Фев 2006, 08:10

Голям си ми умник.Може би според теб кандидатите за служители в МВР не трябва да бъдат проучвани.То и сега има издънки, а какво ще стане тогава не знам.Иначе се проучва по -тесен кръг от роднини до брата на прадядото не се стига.Освен проучването в информационните масиви се прави и оперативно проучване на средата в която се движи кандидата-приятели,приятелки, бизнес контакти и т.н.Провеждат се беседи със съседи по местоживеене , с бивши колеги на лицето.Изисква се информация от поделението където е отбил военната си служба ,от учебните заведения където е завършил образованието си и т.н..Тази информация се отразява в рапорти,справки и влиза в кадровото дело на евентуално бъдещият колега.Това проучване отнема минимум 7-8 месеца ,а понякога стига и до 1,6г.Затова посъветвах колежката да се откаже.Свидетел съм бил как са били отрязвани кандидати за далеч по-малки"прегрешения".Следователите само могат да бъдат благодарни ,че им се спестява всичко това.Противно на изказванията във форума ще има и такива ,който ще станат дознатели.Ако не се беше приел въпросният текст в ЗМВР,не съм много убеден ,че щяха да бъдат назначени.Изобщо не говоря за професионализмът им а затова ,че щеше да се пръкне отнякъде оперативна информация за съмнителни контакти и др./друг е въпроса доколко ще отговаря на истината/.
ludi
Потребител

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 10:25

Не Ludi ,не съм голям умник и не мисля ,че кандидатите не трябва да бъдат проучвани.Напротив притеснявам се ,че няма да научат какъв е бил брата на прадядо ми-Генерал-лейтенант от МВР и бивш министър на вътрешните работи без портфейл,тоест най-висшата професионална длъжност в системата.Всичко е от значение ,нали? Както лошото,така и
хубавото.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 11:06

Anonymous написа:Не Ludi ,не съм голям умник и не мисля ,че кандидатите не трябва да бъдат проучвани.Напротив притеснявам се ,че няма да научат какъв е бил брата на прадядо ми-Генерал-лейтенант от МВР и бивш министър на вътрешните работи без портфейл,тоест най-висшата професионална длъжност в системата.Всичко е от значение ,нали? Както лошото,така и
хубавото.

Пиши си го в сиви-то, след като искаш да го узнаят :)
Гост

към "адвоката"

Мнениеот следователя » 17 Фев 2006, 12:29

Не си адвокат. Не минифестираш адвокатски стил на изказване. Свава дума за постинга към колежката "КРУЕЛА". Целта е злепоставяне от уж "адвокати". И като напишеш, че си адвокат, всички във форума да си кажат - Ей едно адвокатче много знае бе....
Това което правиш неизвестний, му казват - правдоподобна измислица с легендиран повод...
Мен специално не можеш заблуди - за другите не зная...... :lol: :lol: :lol:
следователя

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 14:55

ddd
Гост

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 15:06

И аз не мисля, че адвокат би нарекъл себе си "обикновен данъкоплатец" :lol: :lol: :lol:
Гост

Re: към "адвоката"

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 15:06

следователя написа:Не си адвокат. Не минифестираш адвокатски стил на изказване. Свава дума за постинга към колежката "КРУЕЛА". Целта е злепоставяне от уж "адвокати". И като напишеш, че си адвокат, всички във форума да си кажат - Ей едно адвокатче много знае бе....
Това което правиш неизвестний, му казват - правдоподобна измислица с легендиран повод...
Мен специално не можеш заблуди - за другите не зная...... :lol: :lol: :lol:

Ооо, и вие ползвате интернет в работно време... :) Много сте натоварени, наистина 8)
Гост

Мнениеот Mi-Lena » 17 Фев 2006, 15:26

Г-н "адвокат",
Най-отговорно заявявам, че откакто имам служебен интернет, производителността на труда ми рязко се повиши. :)
Работата ми е кабинетна, свързана с много четене и писане на бумаги с формат А4, поради което има моменти на зацикляне. Настъпват и моменти, когато осъзнаваш, че всъщност не четеш (или пишеш) поредната страница, а само тъпо я гледаш. Откакто ни включиха в мрежата, откъсването от поредната папка престана да се изразява със ставане от бюрото, ходене по коридорите с цел пиене на кафета, разговори с колеги, познати и пр., а с просто превключване на бутона. Хем попрочетеш и/или понапишеш нещо, което не е свързано с въпроса на който си зациклил, хем си на работното си място, където те намират тутакси, ако потрябваш някому. Дори и да разпишеш някоя молба или удостоверение на адвокат-обикновен данъкоплатец :D :D
А това, че обикновено стоя на работа (и не само аз) до 19-20 ч. т.е. докато си свърша, това, което съм започнала, надявам се няма да бъде разглеждано от аспекта - хабене на служебна електроенергия :)
Mi-Lena

към "гост"

Мнениеот следователя » 17 Фев 2006, 16:03

Имам интернет да - но не само интернет. Още много работи дето в твоя кабинет ги няма скъпи ми гост - не ми бери гайлето за натовареността - колкото пъти съм отивал при дознателите, как един път не ги заварих да разпитат някого - само ги чувам като говорят помежду си един на други че били подлоги на оперативните, че работели за тяхната статастика, че началниците им били еди какви си, че завиждали на нашата независимост, че искали да си прокарат и те интернет ама не им давали, че работели с еди кой си Районен инспектор по добре а с други по зле..... но не само това.
По интересното е следното: Дознател разказва, аз ще препредам разговора максимално точно:......Та значи патрулна кола си обхожда района среща жена подпийнала доста и се клати. Спират я проверяват я, без документи е. Отвеждат я в РПУ - то и викат дежурния дознател да реши "казуса". Това става през нощта. Идва оня мъдър разследващ и почва да я разпитва. По същото време в РПУ - то идва приятелката й която е била с нея и заявява, че тая първата била изнасилена, но не щяла да каже това. Дознателя "прегрява" и вика шефа на криминална да му каже какво да прави. Оня идва и решават да понатиснат тая първата да си признае че е изнасилена и й гръмват няколко шамара. По нея няма обективни данни за насилие но те вярват на втората която дошла по късно. А на първата се сърдят, и я набиват защото им отнела времето /като че ги е молила/ да я откарат там. Тя отрича естествено и твърди, че не е изнасилена. Подписва и протокола съответно. Но това не е всичко. Провежда се очна ставка между двете приятелки, от дознателя за да се.....разкриела истината...... :D :D :D
А тя трябвало да се разкрие щото според дознателя имало пуснато съобщение а и било дознанието вече в ход. Пък и началника на криминална идвал и нямало начин да не пусне дознание......
Минава известно време и аз питам уж между другото какво става с това производство???
Дознателя вика - възложил съм на криминална оперативното издирване на извършителя - още го издирват сигурно.....дано да го намерят........ :x :x :x
следователя

Мнениеот круела » 17 Фев 2006, 17:50

адвокат написа:
круела написа:Круела, пак влизаш тук в работно време и е повече от два пъти в седмицата. Стегни се и работи, а не сърфирай в нета. Не за това ние обикновенните данъкоплатци ти плащаме заплатата и влизаме във форумите извън работно време. Не вярвам да има дознател, който би имал време да прави нещо различно от работа по делата докато е на работа. Извинявай но имам впечатление и от тяхната и от вашата работа. С цялото ми уважение към следствената служба, но не веднъж съм се молил да извади делото под папките и да го приключи, а това при дознателите го няма. Ами как да го има, като нямат интернет :!:

Към "Адвоката".Благодаря, че си загрижен, но няма нужда. В болнични съм, при това за доста време, и именно поради това, че заради работата дълго време не обръщах внимание на здравето. Че не си адвокат е ясно на всички.Че нямаш впечатление нито от работата, нито от натовареността -също. Аз ежедневно работя с адвокати и за да не съм неучтива няма да споделя в прав текст чуваните оценки, и гръмкия смях за работата в дознанието при нас / уточнявам - за НАШИЯ район!!!/.Така, че - приеми, че в нашия район не аз се упражнявам и уча за сметка на данъкоплатците от почти шест години. На второ място, нещо не забелязвам липсата на Интернет и време за него при участващите във форума колеги от дознанието. На трето място- аз лично не съм на работа, но дори да бях, между многото писане, да направиш три-четири минути почивка, без да напускаш работното си място е повече от нормално. Съпоставено с работния ми ден, който рядко приключва преди 19.00 часа вечерта, и безбройните нощи, та и денонощия, които съм изкарала по произшествия, писане, съд и прочие, това би било твърде дребно удоволствие.

Към "Гост"-а, загрижен за дължината на постингите ми / вероятно автора на темата, който ме "обича"/. Колега, вземи най-после, за разнообразие, вместо да гледаш дължината, да вземеш отношение по съдържанието. Ако не намираш заслужаващо внимание такова в моите постинги, във форума също достатъчно напоително се изказват и твои колеги.Все нещо можеш да кажеш и по същество, надявам се.

Към Ludi и Обикновен дознател. Колеги, каквото съм казала е валидно само за моите лични впечатления и от моя район. При нас прокурорите се смеят и скубят коси, а дознателите ни висят по кабинетите, за да се учат. Възможно е при вас нещата да стоят по друг начин, нито споря, нито отричам.Въпрос и на организация, и на кадри. Форумът за това е форум, да се обменят мнения, впечатления и тези.Факт е, обаче, че за шест години в общонационален мащаб картината не е никак розова.

Към МиІ лена и Прокурор. Както винаги - искрените ми адмирации.
круела

Мнениеот круела » 17 Фев 2006, 18:07

*Към Обикновен дознател. Никой от нас няма нищо против психотестовете при назначаване, много от по-старите кадри са минавали през тях. Мен ако питаш, аз съм за периодично провеждане на такива.Проучване - при назначаването ни се прави, макар и не толкова задълбочено като при вас.По отношение на класифицираната информация. Съгласно ЗККИ следователят има достъп по право до всички нива на класифицирана информация, но само по конкретното дело, което води.Затова не ни е необходимо в качеството на водещи разследването, нито обикновено, нито специално проучване. Това е закон, не е наш каприз. Иначе- всички ние сме минали обучение по ЗККИ, държали сме изпити, получили сме удостоверения. Обаче, един от проблемите в тази държава са не процедурите по назначение, а безпринципните такива. А те са, май, основната практика. Въпрос на произход, връзки, лоби, та дори и контакти от "особен вид"...
круела

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 18:15

еееее, празнодумци отвсякъде...айде дано я закрият тая службица /следствието/ по-рано :) А умните и интелигентните следователи - в адвокатурата :)
Гост

Мнениеот обикновен дознател » 17 Фев 2006, 19:54

До Следовател:
Г-н следовател явно сте прекалил с четенето на фантастични романи/не казвам научнофантастични -надявам се да правите разликата,защото в научната фантастика има поне зрънце истина/.Вие изкарахте работещите в МВР/и то говорим за началник на криминална полиция и дознател,за които длъжности все пак се изисква малко мозък/по-глупави от овце,и по-жестоки от Великия инквизитор-Торквемада.Ако се говори за истории и аз мога да разкажа няколко такива за следователи-и то за разлика от вашата са истински,но няма смисъл да влизам в глупав спор.
До Круела-колежке ти какъв конкурс издържа,за да станеш следовател?Аз мога да ти кажа как се става дознател-явяваш се на изпит по езикова култура и тест за интелигетност,на които между другото доста хора пропадат.Ако го издържиш отиваш на физически тест-лицеви опори,бягане на дълго разстояние за време и тем подобни
/вярно впоследствие го отмениха ,но аз го издържах и съм много горд от това/.Със сигурност като гледам габаритите на мнозинството от следователите в нашия район трудно ще покрият поне една от дисциплините,да не говорим за всичките.После отиваш на психотест,който няма да коментирам-ако човек го е държал знае за какво става въпрос.И накрая идва изпит по наказателно право и процес-писмен,ако издържиш писмения отиваш на устен.Е ти как смяташ къде има по-голям шанс едно лице да бъде назначено с връзки-при всичките изисквания на конкурса за дознатели или в следствената служба,където се постъпва без никакви изпити.Ти как смяташ,че след като един новоназначен дознател е преминал през всичките изпитания дали ще е нахъсан да работи?А един следовател ,който е придобил имунитет и несменяемост дали ще има по-голямо желание за работа?Казваш също и че адвокатите са се присмивали на дознателите-е това ли правите с адвокатите да клюкарствате по адрес на колеги-юристи?Аз с адвокатите общувам само по служба,когато ми влязат в кабинета,като защитници на уличените и не желая други контакти с тях още по-малко да обсъждам качествата на следователите.
обикновен дознател

за Обикновен Дознател

Мнениеот Колегата » 17 Фев 2006, 20:26

обикновен дознател написа:До Следовател:
Г-н следовател явно сте прекалил с четенето на фантастични романи/не казвам научнофантастични -надявам се да правите разликата,защото в научната фантастика има поне зрънце истина/.Вие изкарахте работещите в МВР/и то говорим за началник на криминална полиция и дознател,за които длъжности все пак се изисква малко мозък/по-глупави от овце,и по-жестоки от Великия инквизитор-Торквемада.Ако се говори за истории и аз мога да разкажа няколко такива за следователи-и то за разлика от вашата са истински,но няма смисъл да влизам в глупав спор.
До Круела-колежке ти какъв конкурс издържа,за да станеш следовател?Аз мога да ти кажа как се става дознател-явяваш се на изпит по езикова култура и тест за интелигетност,на които между другото доста хора пропадат.Ако го издържиш отиваш на физически тест-лицеви опори,бягане на дълго разстояние за време и тем подобни
/вярно впоследствие го отмениха ,но аз го издържах и съм много горд от това/.Със сигурност като гледам габаритите на мнозинството от следователите в нашия район трудно ще покрият поне една от дисциплините,да не говорим за всичките.После отиваш на психотест,който няма да коментирам-ако човек го е държал знае за какво става въпрос.И накрая идва изпит по наказателно право и процес-писмен,ако издържиш писмения отиваш на устен.Е ти как смяташ къде има по-голям шанс едно лице да бъде назначено с връзки-при всичките изисквания на конкурса за дознатели или в следствената служба,където се постъпва без никакви изпити.Ти как смяташ,че след като един новоназначен дознател е преминал през всичките изпитания дали ще е нахъсан да работи?А един следовател ,който е придобил имунитет и несменяемост дали ще има по-голямо желание за работа?Казваш също и че адвокатите са се присмивали на дознателите-е това ли правите с адвокатите да клюкарствате по адрес на колеги-юристи?Аз с адвокатите общувам само по служба,когато ми влязат в кабинета,като защитници на уличените и не желая други контакти с тях още по-малко да обсъждам качествата на следователите.

Ех, колега Обикновен Дознател, колко е хубаво в дознанието и колко лошо е в следствието. Тази плоча не взе ли вече да прескача на едно и също място? Какви изпити сте държали, колко лицеви опори сте направили, как добре сте се справили на теста за интелигентност и т.н. и т.н
А следователите - за нищо не стават. То само като им видиш габаритите им и ти става ясно що за хора и магистрати са.
Евала!
Първо искам да Ви кажа, подценявайки или обиждайки следователите в професионален план Вие няма да станете по-добър разследващ, нито останалите ще Ви оценят като такива. Ако това Ви доставя удоволствие ще Ви разбера. Но просто да изтъквате само вашите плюсове и нашите "минуси" е най-меко казано некоректно. Сигурен съм, че всеки един от Вас иска да стане следовател, прокурор или съдия и ако ми кажеш, че не искаш - просто няма да ти повярвам. Апропо: в нашия район дознателя най-оплюващ следователите в твоя стил: дебели, мързеливи и т.н. преди около 1 година кандидатства за следовател, но беше скъсан на писмения изпит. Колегите му разбраха за това от сайта на ВСС и сега мълчи като .....! Така, че имам известни съмнения, че и ти си кандидатствал, но не си успял. Ако не е така, не е късно да го направиш! Успех!
Колегата

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт