начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

дарение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение

Мнениеот merlin » 02 Мар 2006, 14:08

Аз съм омъжена.Родителите ми решават да ми дарят огромен имот.Съпругът ми има ли начин да има част от моя имот.Има ли някакви права върху него?Ако има какви са? Как може той да ме атакува за да получи макар и малка част от имуществото, което аз ще придобия? Благодаря Ви предварително!
merlin
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 02 Мар 2006, 14:24

Ако дарят имота само на Вас, съпругът Ви няма да има никакви права върху него - това си е Ваше лично имущество. От думите Ви разбирам, че това е много повече от апартамент, който можете да ползвате за семейно жилище. Ако все пак би могло да е такова, правата на съпруга Ви биха съществували дотолкова, доколкото при евентуалната му продажба ще трябва да даде съгласие - но само ако става въпрос за семейно жилище!
Относно това дали друго лице може да атакува дарението - ако имате братя или сестри, при определени условия - да. Но отговорът на този въпрос би бил по-обширен и ако наистина имате такива роднини, съветвам Ви да се консултирате с адвокат. Устната консултация не е скъпа. Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ife » 02 Мар 2006, 14:30

Здравейте :)
Имот, придобит по дарение, дори и по време на брака, не става съпружеска имуществена общност. Така че съпругът Ви няма да има вещни права върху този имот. Ако обаче имотът е семейното ви жилище, трябва да получите съгласие и от съпруга си, в случай, че го продавате /чл. 23 от Семейния кодекс/ или извършвате други разпоредителни сделки с него /дарение, учредяване на право на строеж и т.н./. Освен това, в случай на развод, има възможност съдът да предостави ползването на семейното жилище на съпруга несобственик, ако на него е предоставено упражняването на родителските права.
ife
Младши потребител

akokoev

Мнениеот akokoev » 02 Мар 2006, 14:38

Внимавайте само дарението да не се оформи като фиктивна продажба!!!В противен случай имотът ще се включи в СИО,като придобито по възмезден начин, с приноса на двамата съпрузи имущество.Тогава ще си създадете 'привилегията' да доказвате липса на принос от страна на съпруга ви или евнтуално да доказвате фиктивността на продажбата...С една дума Ще си усложните живота!!!
akokoev
Младши потребител

Мнениеот maat » 02 Мар 2006, 16:19

Мисля, че освен в правен, трябва да помислите и в чисто житейски аспект - ще можете ли самостоятелно да поддържате имота, който ще ви бъде дарен или ще имате нужда от съпруга си. Ако е така, представете си длъжен ли е съпругът да се отзовава. Например при една съвсем банална битова ситуация като задължителна проверка на водомери.
maat
Младши потребител

Мнениеот vesselincho » 06 Мар 2006, 00:20

Дарението е безвъзмездна сделка,защитата на правата, които ще придобиете е по-малка,но ако пък това е единствения начин да запазите имота от СИО...
vesselincho
Младши потребител

Назад към Семейни казуси