При развод по взаимно съгласие съпрузите са включили в в споразумението и свое общо (напр. солидарно) задължение, като уговарят помежду си кой каква част от него ще поеме.
Смятам, че няма пречка - това е все пак част от техните имуществени отношения. Поне засега изглежда, че и съдът ще утвърди споразумението в този вид.
Ако го утвърди, ще се събира ли държавна такса върху сумата на задължението?
От една страна, никъде в тарифата за държавните такси не виждам да е определена такса. За споразумението относно имуществените отношения при развод пише, че таксите са "като по делба спогодба". Делбата не се отнася до задължения. Значи не се следва такса върху размера на задължението.
От друга страна, трудно ми е да си представя съдът да утвърди нещо, съдържащо цифри, без да пожелае да събере такса върху тях. Пък може и да откачам вече и затова да си ги мисля такива. В края на краищата - и при съдебна спогодба по исково дело страните могат да включат каквото си искат в нея, без да дължат някаква допълнителна такса.
Как мислите, дали съдът ще определи такса?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 02:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод, споразумение и държ.такса
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Ииии, никой не ми каза нищо в продължение на няколко часа.
Отникъде не следва, че се дължи такса.
Но едно е да кажа какво аз смятам за правилно, друго е да предвидя какво ще реши съдът.
Или въобще е налудна мисъл съмнението, че може да му хрумне да определи такса?
Отникъде не следва, че се дължи такса.
Но едно е да кажа какво аз смятам за правилно, друго е да предвидя какво ще реши съдът.
Или въобще е налудна мисъл съмнението, че може да му хрумне да определи такса?
-
portokal - Старши потребител
Хайде да ме видиш какъв съм човек - таксата е 2% от материалния интерес, за издръжката е 2% върху тригодишните платежи + допълнителна държавна такса - от 15 до 40 лв (по 1/2 за всяка от страните). Трай си, пък ако ти определят държавна такса... случвало ми се е да пропуснат .
- gery
- Потребител
Аз знам колко процента е таксата. Нали имам тарифата.
Въпросът ми е друг - таксата е определена на 2% "като по делба спогодба". Толкова, друго няма. Дори не пише "върху материалния интерес". Не пише 2% върху какво. Значи - върху точно това, върху което би се платило при делба.
А предмет на делбата са вещи. (ГПК ги нарича "имоти".) Таксата при делба е върху дяловете в собствеността на вещта.
Задължения не могат да бъдат предмет на делба. Значи не се вместват в "като по делба спогодба".
Това беше въпросът, а иначе - благодаря за мнението.
Въпросът ми е друг - таксата е определена на 2% "като по делба спогодба". Толкова, друго няма. Дори не пише "върху материалния интерес". Не пише 2% върху какво. Значи - върху точно това, върху което би се платило при делба.
А предмет на делбата са вещи. (ГПК ги нарича "имоти".) Таксата при делба е върху дяловете в собствеността на вещта.
Задължения не могат да бъдат предмет на делба. Значи не се вместват в "като по делба спогодба".
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Аз знам колко процента е таксата. Нали имам тарифата.
Е съда може понякога да не довижда, но като чуе за % не го отказва ще те рекетират най-вероятно 2%...
- gery
- Потребител
portokal написа:И аз от това се опасявам... не го смятам за правилно, но затова пък го смятам за вероятно.
Много неща не са правилни, но... ))
- gery
- Потребител
Нямах време да чета отговорите, затова набързо отговарям - можете да се споразумеете кой да плати ДТ, няма проблем, направете го писмено със споразумението. Само ако противоречи на закон, тогава Съдът ще реши друго.
- ekostova
- Потребител
мисля, че в случая съдът не може да вземе никаква такса върху разпределенията на задълженията между вас двамата. По принцип всички досега са прави-при делба се плащат 2% върху дела. Но дали имущественото задължиние влиза в тази категория? Може би най-добре е да идете при съдията и да разберете неговото виждане. Но според мен такса при делба се внася върху сумата /дела/ с която се увеличава имужеството. Дори и при делба на движими вещи принципът е същия. в случая се касае са разпределения на задължения, а по този въпрос закона мълчи. Говорете със съдията и споделете и неговото виждане
- ostin
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|