Здравейте!
Заведох дело за развод по исков ред.Но със съпругът ми се споразумяхме и на второто дело внесохме споразумение,в което посочваме,че не желаем съда да се произнася по въпроса за вината,определяме кой ще упражнямва правата върху детето и колко издръжка на детето ще плаща другият родител.Заведохме и един свидетел.Но съдията насрочи още едно дело,защото в споразумението не сме посочили как ще поделим жилището ни,което е придобито по време на брака.Интересува ме може ли тази подялба да стане по време на това дело(както тъвърдят в съда)или после отново трябва да минем през нотариус ,каквото е становището на адвоката ни.Според него първо трябва да получим развод и след това да си делем имуществото.Не е ли един този закон все пак.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 02:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подялба на СИС със споразумение по време на развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Влязло в сила съдебно решение има силата на нотариален акт. Така че като се споразумеете в съдебно заседание и в решението Ви е посочено при какви квоти си разделяте имота, няма нужда от нов нотариален акт. С Решението си ще се легитимирате при евентуална прехвърлителна сделка. Но евентуално ще трябва да имате предвид, че всичко зависи от това как ще се споразумеете - дали ще получите целия имот и ще връщате 1/2 ид. ч. в пари на бившия съпруг или ще си останете само с едната втора.
УСПЕХ
УСПЕХ
- janet_k
- Младши потребител
Re: Подялба на СИС със споразумение по време на развод
ploz написа:Здравейте!
Заведох дело за развод по исков ред.Но със съпругът ми се споразумяхме и на второто дело внесохме споразумение,в което посочваме,че не желаем съда да се произнася по въпроса за вината,определяме кой ще упражнямва правата върху детето и колко издръжка на детето ще плаща другият родител.Заведохме и един свидетел.Но съдията насрочи още едно дело,защото в споразумението не сме посочили как ще поделим жилището ни,което е придобито по време на брака.Интересува ме може ли тази подялба да стане по време на това дело(както тъвърдят в съда)или после отново трябва да минем през нотариус ,каквото е становището на адвоката ни.Според него първо трябва да получим развод и след това да си делем имуществото.Не е ли един този закон все пак.
Правилно Ви е казал адвоката! Задължително е да се споразумеете кой ще ползва семейното жилище, а не да извръшвате делба- за това ще си заведете друго дело, ако не сте го разделили доброволно помежду си ! Успех
- an_jelika
- Младши потребител
Re: Подялба на СИС със споразумение по време на развод
ploz написа:Здравейте!
Не съм съгласна с колегите. При развод по чл.99, ал.3 може да уредите и имуществените взаимоотношения. Просто ще трябва да се направи оценка, което малко ще ви забави. Няма пречка да получите примерно семейното жилище в изключителен дял и собственост. Таксата е 2% върху оценката. Същото важи и за МПС. Стига да има воля и съгласие от страна на съпруга, няма пречка. Защо ще си усложнявате живота да правите след това доброволна делба например, като може да свършите тази работа и сега.
- gery
- Потребител
А къде забравихте 2% по ЗМДТ - вижте чл. 50 ЗМДТ. Винаги го забравят този закон и адвокати, че и съдии
- oho_boho
- Потребител
oho_boho написа:А къде забравихте 2% по ЗМДТ - вижте чл. 50 ЗМДТ. Винаги го забравят този закон и адвокати, че и съдии
До сега СРС не ми е определял такъв, иначе да има го! Има го и при доброволна делба, разлика няма! В единия случай плащаш на съда в другия на нотариус
- gery
- Потребител
Ами точно за това става дума...адвокатът ми твърди,че няма как в споразуменито да пишем друго освен,че получаваме по 1/2 част от жилището.И следователно сред като получим развод ще делим наново
- ploz
- Нов потребител
ploz написа:Ами точно за това става дума...адвокатът ми твърди,че няма как в споразуменито да пишем друго освен,че получаваме по 1/2 част от жилището.И следователно сред като получим развод ще делим наново
Ами не е вярно твърдението на адвоката ви!
- gery
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|