начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

моля за съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот tita1975 » 20 Мар 2006, 10:52

Здравейте,бях в процес на развод повече от година. Решението на съда излезе в края на януари 2006г. Все още не мога да си взема решението понеже не могат да намерят бившия ми съпруг за да му го връчат. Понеже той има адвокатско пълномощно, изпращат обявление на адвоката му в началото на февруари, но все още нямам никакви резултати дали е получено това обявление. Въпросът ми е дали има някакви срокове за това чакане.
tita1975
Младши потребител

Мнениеот ostin » 20 Мар 2006, 11:48

не, срокове за жалост няма.
ostin
Потребител

Мнениеот nikoy » 20 Мар 2006, 12:25

Срокове за това няма, но след като решението е издадено,т.е. постановено и е изтекъл срока за обжалване то влиза в сила и връчването му на съпруга ви е само формалност.
nikoy
Потребител

Мнениеот tita1975 » 21 Мар 2006, 11:38

Благодаря за тези отговори, ще падне чакане
tita1975
Младши потребител

Мнениеот tita1975 » 21 Мар 2006, 11:54

Другото което ме интересува, е това че детето 9г, което е присъдено на мен със стандартната процедура за свиждане с бащата, не желае да се среща с него, бащата ме заплашва, че ще дойде с прокуроско разпореждане и т.н. Искам да поясня, че нямам никакво намерение да спирам детето от срещи с баща му, просто самото дете бе свидетел на всичките му лоши постъпки спрямо мен по време на делото и изпитва някакъв страх от баща си. Въпросът ми е при положение, че детето не желае контакт с баща си въпреки, че в решението на съда е упоменато кога да се виждат, какви ще са последствията от цялата тази ситуация? Благодаря ви.
tita1975
Младши потребител

Мнениеот ekostova » 21 Мар 2006, 17:27

Подайте нов иск за родителските права - ще искате свиждането с другия родител да става във Ваше присъствие, тъй като детето го е страх, а и то се е отдалечило от баща си и ... т.н.
ekostova
Потребител

Мнениеот tita1975 » 22 Мар 2006, 11:26

Благодаря за този съвет.
tita1975
Младши потребител

Re: моля за съвет

Мнениеот kontrol » 22 Мар 2006, 18:58

tita1975 написа:Здравейте,бях в процес на развод повече от година. Решението на съда излезе в края на януари 2006г. Все още не мога да си взема решението понеже не могат да намерят бившия ми съпруг за да му го връчат. Понеже той има адвокатско пълномощно, изпращат обявление на адвоката му в началото на февруари, но все още нямам никакви резултати дали е получено това обявление. Въпросът ми е дали има някакви срокове за това чакане.

Малко ми е неясен въпроса Ви.
Иначе проверете в службата по връчване на призовки в съответния съд.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот tita1975 » 24 Мар 2006, 10:09

Добре, ще се опитам да го обясня по-подробно, дано не ви оттегча. Получих обявление на 31.01.2006г., че имам решение от развода. Отидох при адвоката си да видя как стоят нещата и кога ще мога да си го взема и той ми каза, че решението влиза в сила в 14 дневен срок от получаването на обявлението. Така до тук добре. На бившият ми вече съпруг е изпратено и на него такова обявление, но на адреса който той е дал в съда, връщат съобщението с мотива, че на този адрес вече не живее този човек/бившия ми съпруг/, от там следва следното:съдията прави нова резолюция на 08.02.2006г. обявлението да се изпрати на неговия адвокат и на 10.02.2006г. е изпратено такова до адвоката му. Проблемът ми е, че до ден днешен нямам никакъв отговор дали неговият адвокат е получил това обявление. Е, въпросът ми е до кога ще се чака. Дано този път да съм по-ясна с въпроса си.
tita1975
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 24 Мар 2006, 19:37

Върти ми се, че имаше някакъв срок за връчване от 3 дни, но от друга страна 1-омесечен срок имаше по ГПК, което е колизия с горния.
Във всички случаи горната ми препоръка важи.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот jijiye » 26 Мар 2006, 19:39

nikoy написа:Срокове за това няма, но след като решението е издадено,т.е. постановено и е изтекъл срока за обжалване то влиза в сила и връчването му на съпруга ви е само формалност.

Какво говориш,кога влиза в сила?Срока за обжалване започва да тече след като страната се е запознала с него,т.е. когато на страната му е съобщено,че има решение и тя се езапознала с него,чак след това тече срок за обжалване и след него влиза в сила.ГПК взимал ли си, да не си от СУ :shock: :lol:
jijiye
Младши потребител

Мнениеот vesselincho » 27 Мар 2006, 12:54

Недобросъвестността на страната не може да бъде пречка съдебното решение да влезе в сила!
Решението се обнародва в ДВ и така страната вече е запозната с него!Съдебното решение влиза в сила!

И не репликирайте Nikoy!Уверен съм, че той е имал предвид точно това!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот tita1975 » 28 Мар 2006, 15:31

Благодаря, на всички които ми отговорихте, през седмицата ще отида пак да проверя и ще ви пиша резултат.
tita1975
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 28 Мар 2006, 15:42

Ам дааааааааа.......Веси точно така! Благодаря ти за виртуалната защита! :) А що се отнася до jijiye искам да го попитам той колега ли е? Всъщност това беше питащия за свирките от служители, надявам се му се изясни темата.
nikoy
Потребител

Мнениеот gudio » 29 Мар 2006, 17:35

[quote="vesselincho"]Недобросъвестността на страната не може да бъде пречка съдебното решение да влезе в сила!
Решението се обнародва в ДВ и така страната вече е запозната с него!Съдебното решение влиза в сила!

Бракоразводно решение - в ДВ ?! :lol:

Ако tita1975 още чете форума, а и на всички специалисти по "обнародване на бракор. решения" - съвет: да подаде молба до съда да се приложи чл. 51, ал.2 ГПК. Да не дава детето на бившия съпруг - за да се оплаче в прокуратурата, той ще трябва да се уведоми за решението и да си вземе препис от него, с отбелязване, че е влязло в сила и режимът на свиждане подлежи на изпълнение...
И колеги - ако не сте учили още семейно право или хабер си нямате от разводи, не се изказвайте неподготвени !
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот nikoy » 30 Мар 2006, 09:28

Колега, аз не знам дали съм учил семейно право, но на Вас Ви липсват познания по гражданско-процесуално право. Съгласно теорията в частност Живко Сталев съдебното решение влиза в сила след изтичане срока на обжалване стига решението да не е било обжалвано. Това важи за всички решения по граждански дела независимо дали са бракоразводни или деликтни напр.
nikoy
Потребител

Мнениеот lakov » 30 Мар 2006, 10:12

с риск да ми се разсърдите, ама срока , за да изтече - трябва първо да започне да тече..... а това е от момента, в който страната е уведомена за делото.......
в подкрепа на този безспорен извод - имам дело, по което решението не може да влезе в сила вече 6 месеца.
lakov
Потребител

Мнениеот lakov » 30 Мар 2006, 10:13

......... в горния постинг имам предвид " страната е уведомена за решението по делото..."
lakov
Потребител

Мнениеот nikoy » 30 Мар 2006, 10:25

Не Ви се сърдя, но се учудвам как е вазможно това? Срокът за обжалване на решението започва да тече от момента на постановяването му, като уведомяването на страните, че то съществува в правния мир не е необходима предпоставка касаеща силата му на пресъдено нещо. Изтече ли този срок решението става необжалваемо и поражда съответните правни последици за страните.
nikoy
Потребител

Мнениеот gudio » 30 Мар 2006, 11:03

nikoy написа:Не Ви се сърдя, но се учудвам как е вазможно това? Срокът за обжалване на решението започва да тече от момента на постановяването му, като уведомяването на страните, че то съществува в правния мир не е необходима предпоставка касаеща силата му на пресъдено нещо...Съгласно теорията в частност Живко Сталев съдебното решение влиза в сила след изтичане срока на обжалване стига решението да не е било обжалвано

Срокът е за обжалване на решението и той тече според чл.197 от ГПК. "Теорията" и позоваването на Сталев предполага, че сте прочели книгата му за СПН и знаете наизуст учебника му, а не да цитирате едно изречение, без връзка с другите. Същият Сталев едно време казваше (цитираше май Силяновски), че "законът и правото изобщо се четат с педя - четем интересуващия ни текст, но четем и всички текстове една педя над него и всички тектове една педя под него, като колкото по-широка ни е педята, толкова по-добри юристи сме"
Аватар
gudio
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси