начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Въпрос по КЧМП

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос по КЧМП

Мнениеот neznaiko » 28 Мар 2006, 16:19

Извинявам се за въпроса но се надявам, че ще ми подскажете или поне ще споделите мнението си.
Въпроса ми е свързан с приложението на чл.83, от КМЧП. По конкретно въпроса е следния. Може ли в БГ да бъде извършено припознаване от баща на дете което е родено в БГ от майка чужда гражданка.
На пръв поглед е логично да се отговори утвърдително. Но не съм съвсем сигурен. Още повече като се замислия напълно възможно е майката да е омъжена в чужбина и Бг власти да не знаят това обстоятелство.
Моля да споделите мнението си по този въпрос.
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 30 Мар 2006, 11:57

Никой не ми отговори. И аз вместо да викам Неволята потърсих попрочетох и си отговорих сам на въпроса.
Да може съгласно чл.83, ал.4 от КМЧП.
Макар, че това е безумие според мен, но това е друг въпрос.
neznaiko
Потребител

Мнениеот enigma » 30 Мар 2006, 12:01

И кое му е безумието?
enigma
Потребител

Мнениеот neznaiko » 30 Мар 2006, 13:24

Безумието е в това, че на практика едно лице може в един момент да се окаже с двама различни бащи.
Давам следния пример. Майката Х е чужда гражданка която не е омъжена. Тя ражда на територията на република българия детето У. Съответната община на територията на която е настъпило събитието съставя Акт за раждане на У където записва в графа бащя- Неизвестен. Идва майката Х и иска пълен препис извлечение на акта за раждане с апостил с цел съставяне(пресъставяне на акт за раждане) в държавата чийто гражданин е майкатаХ и детето У.
По късно акта за раждане на детето У е пресъставено в съответната държава. След няколко месеца лице от мъжки пол М - бг гражданин подава заявление пред дл. лице в общината в Бг за припознаване на У. В същия момент лице от мъжки пол Н чужд гражданин подава заявление за припознаване в държавата където акта за раждане е пресъставен и припознава детето У. Пита се в задачата кой е баща на детето У? М или Н? Това положение го намирам за безумно. До приемане на КМЧП си действаше разпоредбата на чл.135 от СК. Тя беше гаранция, че не може да има едно лице с двама бащи. Сегашното положение обаче не ми гарантира че при описаната по-горе хипотеза няма да имаме едно и също лице с двама бащи.
Само не ми казвайте, че това е изключение и не може всички изключения да бъдат регламентирани в закона. Това са приказки на политиците.
Пак казвам за мен това си е едно безумие- но дано не съм прав.
neznaiko
Потребител

Мнениеот enigma » 30 Мар 2006, 13:45

За българските власти детето ще има само един баща - този, който е припознал и е регистран надлежно тук. Другият да оспорва и да доказва своето бащинство - което е хипотеза, която може да се получи при абсолютно всяко припознаване - това, че има документ от друга държава не променя нищо на практика. Иначе и с тази и без тази разпоредба може да се получи посочената от вас хипотеза - все пак държавите нямат единна база данни.
enigma
Потребител

Мнениеот neznaiko » 30 Мар 2006, 15:00

Именно в това е проблема. ЗА българиските власти бащата ще е е един а за чуждите власти друго лице ще е баща. Точно в това според мен е безумието. До май месец 2005г година такова нещо да се случи бе невъзможно тъй като 135 от СК ясно казваше че припознаването се извършва по реда на отечествения закон на детето.
Но явно аз съм спънка по пътя ни към ЕС и съм си незнайко. Великите мъдреци наречени законодатели по- ги разбират тези неща.
neznaiko
Потребител

Мнениеот enigma » 30 Мар 2006, 18:29

Такива работи не съм казвал - имам предвид спънката и прочее - кое право ще е приложимо е абсолютно без значение в случая, ако при припознаването от местно лице длъжностното лице не е уведомено, че има и друг "татко" в чужбина. Нито тогава, нито сега беше възможно това да се научи, ако не се предостави удостоверение, че дтетето няма "вписан" баща в държавата по отечественото си право или по местопребиваването си.

Извинете, ама смесвате приложимо материално право и процедура по припознаването - а тя ще е на практика при всички положения нашата чл. 83, ал. 5 КМЧП и ако по нея се иска такова удостоверение може и да се избегне този проблем - ама ме съмнява, май понастоящем са 154 суверенни държави - от всяка лиш да се иска удостоверение. И повтарям, за този проблем приложимото към припознаването право няма абсолютно никакво значение.

Не че защитавам особено КМЧП, но не тука са истинските проблеми.
enigma
Потребител

Мнениеот neznaiko » 31 Мар 2006, 08:28

Mnogo vi blagodaria za konsultatsiata.Vijdam 4e ste dobre podgotven kolega.
Dano da ne dosajdam.No pak da popitam.Predi vlizaneto v sila na KM4P spored vas beshe li vazmojno da se slu4i dete 4ujd grajdanin da bade pripoznato v BG? Shtoto spored men tova ne be dopustimo do vlizane v sila na KM4P.
neznaiko
Потребител

Мнениеот enigma » 31 Мар 2006, 15:37

Защо, не намирам никакво основание - ако се чувстваш татко, какво ти пречи да припознаеш. Разликата е, че сега може да се наложи да доказваш условията за припознаване по отечественото право на детето.

Ако намирате законово основание за противоположното, моля споделете го, защото днес точно нямам време да се ровя из текстовете.
enigma
Потребител

Мнениеот neznaiko » 31 Мар 2006, 16:40

Shte se opitam da izloja svoiata logika savsem nakratko.
Moje i da ne sam prav no moiata logika e slednata.
Do priemane na KM4P pri deistvieto na 135 ot SK kogato edno dete se rodeshe v BG ot maika 4ujdenka koiato ne e jenena to togava v BG se sastaviashe akt za rajdane i po kasno akta za rajdane se prestaviashe v saotvetnata darjava 4iato grajdanka e maikata i deteto. Sled tova moje da bade izvarsheno pripoznavane samo v stranata 4iito grajdani sa maikata i deto no ne i v BG, dori i pripoznavashtia da e BG grajdanin.
Sled priemaneto na KM4P ve4e e vazmojno pripoznavaneto kakto v BG taka i v darjavata 4iito grajdanin e deteto (primerno Zanzibar ili Nova Zenlandia).Pritesnaiavm se ot tova 4e moje da se ivarshi i v dvete darjavi ot dvama razli4ni pripoznavashti. I v daden moment deteto v Bg da ima edin bashta a v druga darjava drug bashta. Osobenno ako dvete pripoznavania sa stanali v edin i sashti den ne mi se misli.
Eto tova az namiram za nenormalno.
No moje i da ne sam prav.Vijdam 4e vie razbirate ot tazi materia i imate drugo mnenie po vaprosa.
Shto se otnasia do vashta angajiranost prez dneshnia den-ne bih iskal dopalnitelno da vi natovarvam i vas.Taka 4e otgovorete kogato vi e udobno(dori i da e v drug den stiga da vi e udobno)
neznaiko
Потребител

Мнениеот enigma » 31 Мар 2006, 19:09

Ами според мен това си остава и сега така - ако детето има и чуждо или само чуждо гражданство, то актът за раждане ще следва да се изпраща в държавата по отечественото му право - той просто няма работа на територията на РБ. Така, че припознаване, ще е на практика възможно само там където му е акта.

А местно лице ще може да припознава тук само докато и актът е тука - тогава вече имаме вписване, или ако детето е от майка бежанка, апатрид и др. подобни, когато актът няма да се изпраща.

Поне това е моето мнение.
enigma
Потребител

Мнениеот neznaiko » 03 Апр 2006, 08:32

Tova niama kak da stane.Nali pravite razlika mejdu Akt za rajdane i udostoverenie za rajdane.Nevijdam kak saotvetnata Obshtina shte dade saotvetnia Akt za rajdane.Primerno ako akta za rajdanee Nomer 53 tia kato izprati originalnia akt 53 na darjavata 4iito grajdanin e deteto - kakvo shte ostane v otdel GRAON na saotvetnata obshtina? I sled 20 godini tova dete kato doide da si vzeme Udostoverenie za rajdane ot obshtinata vaz osnova na kakav akt shte mu izdadat Udostoverenie za rajdane.
Tuk izobshto ne moga da se saglasia s vas 4e sledva originalnia akt za rajdane da bade izpraten na saotvetnata darjava. Spored men ne originalnia akt a palen prepis na akta varhu koito e postaven i Apostil sledva da bade izprateno do saotvetnata darjava. I to samo v slu4ai 4e maikata poiska palnia prepis ili ot saotvetnoto posolstvo go iziskat.
Na nas niakoi da ne ni prashta ot drugi darjavi prosto taka prepisi ot aktove za grajdansko sastoianie? Davt gi samo ako litseto si gi poiska ili po iskane na nashi poslannitsi.
neznaiko
Потребител

Мнениеот enigma » 03 Апр 2006, 11:12

Е естествено, че при поискване, ама ако майката и детето нямат намерение да се установяват тука, те винаги ще си поискат акта за да регистрират детето в държавата, на която е гражданин.

Това за оригинала и преписа е доста висящо - какъв е смисълът да държим оригинала, ако детето няма друга връзка с държавата, освен, че по случайност се е родило тука. Ще видим дали няма да постановят нещо изрично с новия СК. А може и да има някоя конвенция?

Аз иначе се порових из закона, и излиза, че целият проблем следва да се се разреши на плоскостта на компетентния орган, не на приложимото материално право - чл. 4 (ал. 1) и чл. 9 (ал. 1) КМЧП. Сега тази хипотеза на двойното бащинство може да възникна на практика в случаите, в които детето има и двойно граждансто - тук се припознава по силата на БГ гражданството, а в чужбина по силата на съответното. Има и други възможности, свързани с разликата между гражданство и обичайно местопребиваване. Но тово всичко си се получаваше и при старото законодателство - просто това са особените обективни проблеми на международния елемент, а държавите не са толкова напреднали за обща база данни и др.
enigma
Потребител

Мнениеот neznaiko » 03 Апр 2006, 15:57

Pak povtariam.Ne sam saglasen s mnenieto 4e v staroto zakonodatestvo tova be vazmojno da stane, tai kato 135 ot SK predvijdashe kogato deteto e 4uj grajdanin i e rodeno v BG to da bade pripoznato po 4ujdia zakon(spored moite razbirania v 4ujbina) no ne i v BG
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси