начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

всичко за детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

всичко за детето

Мнениеот stasi » 31 Мар 2006, 12:49

Здравейте!Случая е следния - омъжена съм от 5 години и имаме дете на 4 г.,живеем в жилище което е моя собственост преди брака.Имам намерение да се разведа но това ще отнеме известно време /най-вероятно доста/.Въпросът ми е следният - ако преди разводът ми да е станал факт с мен се случи нещо/може утре да ме блъсне кола например/ апартамента ми ще остане ли за детето или и баща му ще има някаква част?И мога ли да направа нещо апартамента да остане изцяло и само за детето???Ако мога какво точно трябва да направя?Моля ви посъветвайте ме - много съм притеснена!Благодаря на всички които ще ми отговорят!
stasi
Младши потребител

Мнениеот bozhilova » 01 Апр 2006, 13:05

Вашето жилище, ако приемем хипотетично, че починете, ще бъде наследено от детето Ви и от съпругът Ви. А докато детето е малолетно неговата собственост се управлява от законния му представител (в случая - татко му), за разпоредителни сделки се иска съдебно разрешение. Дори и да се разведете и детето да наследи всичко, то ако таткото упражнява родителските права картинката е пак същата.
bozhilova
Младши потребител

Мнениеот gery » 01 Апр 2006, 13:16

bozhilova написа:Дори и да се разведете и детето да наследи всичко, то ако таткото упражнява родителските права картинката е пак същата.

Не е съвсем същото, това че единия родител упражнява родителските права не означава, че другият родител (ако е жив) няма думата и е лишен от тях. Разпореждането с имущество на детето става с разрешение на районен съдия, но по мое мнение с искане и от двамата родители. Вече ако единият е лишен от родителски права (по нарочна процедура и със съдебно решение), тогава закона допуска разпореждането да става само със съгласието на родителят, който не е лишен от родителски права.
gery
Потребител

Re: всичко за детето

Мнениеот gery » 01 Апр 2006, 13:21

stasi написа:Здравейте!Случая е следния - омъжена съм от 5 години и имаме дете на 4 г.,живеем в жилище което е моя собственост преди брака.Имам намерение да се разведа но това ще отнеме известно време /най-вероятно доста/.Въпросът ми е следният - ако преди разводът ми да е станал факт с мен се случи нещо/може утре да ме блъсне кола например/ апартамента ми ще остане ли за детето или и баща му ще има някаква част?И мога ли да направа нещо апартамента да остане изцяло и само за детето???Ако мога какво точно трябва да направя?Моля ви посъветвайте ме - много съм притеснена!Благодаря на всички които ще ми отговорят!

Между другото и сега не бихте могли да се разпоредите със семейното жилище, нищо че е ваша лична собственост. За да извършите разпоредителни действия е необходими съгласието на съпругът ви (несобственик). Има изрична разпоредба в СК:
"Чл. 23. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение от районния съд само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството. "
gery
Потребител

Мнениеот bozhilova » 01 Апр 2006, 23:08

gery написа:
bozhilova написа:Дори и да се разведете и детето да наследи всичко, то ако таткото упражнява родителските права картинката е пак същата.

Не е съвсем същото, това че единия родител упражнява родителските права не означава, че другият родител (ако е жив) няма думата и е лишен от тях. Разпореждането с имущество на детето става с разрешение на районен съдия, но по мое мнение с искане и от двамата родители. Вече ако единият е лишен от родителски права (по нарочна процедура и със съдебно решение), тогава закона допуска разпореждането да става само със съгласието на родителят, който не е лишен от родителски права.

Гери, некоректно е да вадиш думите ми от контекст, по начина по който си го направила. Отговорът ми е във връзка с хипотезата, че питащата (майката на детето) вземе, че се спомине. При починал родител ти е ясно, че не можем да говорим за неговите родителски права.
bozhilova
Младши потребител

Мнениеот gery » 01 Апр 2006, 23:49

Гери, некоректно е да вадиш думите ми от контекст, по начина по който си го направила. Отговорът ми е във връзка с хипотезата, че питащата (майката на детето) вземе, че се спомине. При починал родител ти е ясно, че не можем да говорим за неговите родителски права.

Казвате “дори и да се разведете”, аз го разбрах като разсъждения в допълнение към хипотезата (въпроса на питащата). Не аз съм некоректна, а изказа не е бил прецизен. Няма значение обаче, нямала съм лоши намерения. Идеята ми е била само да помогна. НИКАКВИ разпоредителни действия не могат да се предприемат без съгласието на съпруга, защото доколкото разбирам жилището е семейно, нищо че е придобито преди сключване на гражданският брак.
gery
Потребител

Мнениеот bozhilova » 02 Апр 2006, 20:23

Доколкото разбирам страховете на майката се състоят в това, че ако (недай Боже) нещо се случи с нея, бащата може да се разпореди с жилището и интересите на детето да бъдат засегнати. В тази връзка аз обяснявам, че ако тя почине преди да са се развели - бащата ще наследи част от недвижимия имот, тъй като той също ще бъде неин наследник. В качеството си обаче на баща и законен представител (ако няма основание да му бъдат отнети родителските права) след смъртта на майката, той би могъл да се снабди със съдебно разрешение и да се разпореди с имота и по този начин ще се сбъднат страховете на майката, защото когато детето й навърши пълнолетие, неговата част вече няма да я има, защото татко му ще се е разпоредил с нея. Та отново в този ред на мисли, дори да предположим, че разводът вече е факт и едва след това майката почине - бащата няма да бъде наследник на бившата си съпруга, но той е баща на детето и най-вероятно ще пожелае да упражнява родителските права, дори и само заради факта, че детето е наследник на майка си. Тогава, в качеството си на законен представител, той ще може да управлява имуществото на малолетното си дете, а със съдебно разрешение, което в България (страната на неограничените възможности) изобщо не е се съмнявам, че ще успее да получи, той ще може да се разпореди с него. Едва ли някой от нас вярва, че парите ще бъдат използвани само и единствено в интерес на детето (предвид опасенията на майката). Може би, ако майката напише завещание в полза на детето си и възложи изпълнението на завещанието на свой доверен човек, който да го управлява до навършване на пълнолетие от детето, така би могла да попречи на бащата да се разпорежда с наследството, но този институт има рядко приложение у нас, освен това на изпълнителя на завещанието се дължи възнаграждение, за което също би било добре да се помисли при съставянето на самото завещание. За момента по-добра идея за запазване на апартамента само за детето и то до навършване на пълнолетие без бащата да може да се разпорежда с него не ми идва наум.
bozhilova
Младши потребител

Мнениеот gudio » 02 Апр 2006, 20:57

Последното мнение е най-точно - няма рецепта, освен максимално бързо да задвижите развода.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gery » 02 Апр 2006, 22:35

bozhilova написа:Доколкото разбирам страховете на майката се състоят в това, че ако (недай Боже) нещо се случи с нея, бащата може да се разпореди с жилището и интересите на детето да бъдат засегнати. В тази връзка аз обяснявам, че ако тя почине преди да са се развели - бащата ще наследи част от недвижимия имот, тъй като той също ще бъде неин наследник. В качеството си обаче на баща и законен представител (ако няма основание да му бъдат отнети родителските права) след смъртта на майката, той би могъл да се снабди със съдебно разрешение и да се разпореди с имота и по този начин ще се сбъднат страховете на майката, защото когато детето й навърши пълнолетие, неговата част вече няма да я има, защото татко му ще се е разпоредил с нея. Та отново в този ред на мисли, дори да предположим, че разводът вече е факт и едва след това майката почине - бащата няма да бъде наследник на бившата си съпруга, но той е баща на детето и най-вероятно ще пожелае да упражнява родителските права, дори и само заради факта, че детето е наследник на майка си. Тогава, в качеството си на законен представител, той ще може да управлява имуществото на малолетното си дете, а със съдебно разрешение, което в България (страната на неограничените възможности) изобщо не е се съмнявам, че ще успее да получи, той ще може да се разпореди с него. Едва ли някой от нас вярва, че парите ще бъдат използвани само и единствено в интерес на детето (предвид опасенията на майката). Може би, ако майката напише завещание в полза на детето си и възложи изпълнението на завещанието на свой доверен човек, който да го управлява до навършване на пълнолетие от детето, така би могла да попречи на бащата да се разпорежда с наследството, но този институт има рядко приложение у нас, освен това на изпълнителя на завещанието се дължи възнаграждение, за което също би било добре да се помисли при съставянето на самото завещание. За момента по-добра идея за запазване на апартамента само за детето и то до навършване на пълнолетие без бащата да може да се разпорежда с него не ми идва наум.

И аз си го помислих, но бащата ще има иск за накърнена запазена част съобразно чл.30 от ЗН (хипотезата - майката почине преди да започне бракоразводен процес). Ако пък развода е факт, детето е наследник, но баща му е негов настойник... Може би ако се учреди право на ползване на баба или дядо... поне ще е трудно да се продаде жилище с тежест.
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 03 Апр 2006, 10:11

Благодаря на всички които ми отговорихте! Май нямам почти никакви възможности.Само не разбрах относно правото за ползване на бабата и дядото какво по-точно представлява и по какъв начин се прави?!
stasi
Младши потребител

Мнениеот gery » 03 Апр 2006, 12:02

stasi написа:Благодаря на всички които ми отговорихте! Май нямам почти никакви възможности.Само не разбрах относно правото за ползване на бабата и дядото какво по-точно представлява и по какъв начин се прави?!

Учредява се от собственика на съответния ползвател, като правото на ползване дава абсолютното право на ползвателя да живее в имота. Данъчните задължения също се пренасят върху ползвателя. По-принцип това е тежест върху имота, собственика е "гол собственик" - притежава собствеността, но дори и да се разпореди с имота ползвателя може да остане в жилището и новия собственик не би могъл да го лиши от правото да ползва имота. Ето защо, такива имоти се продават трудно. Правото на ползване е право с оглед на личността, когато почине ползвателя се прекратява и самото право на ползване. Неудобството е, че ако (и дано) сте жива и здрава, майка ви може да влезе в особена възраст и да ви изгони от собственото ви жилище, тъй като тя е ползвател. За това може да се учреди право на ползване само върху конкретна стая от апартамента.
gery
Потребител

Мнениеот maradonata » 03 Апр 2006, 12:14

gery написа:
За това може да се учреди право на ползване само върху конкретна стая от апартамента.

хитро
maradonata
Младши потребител

Мнениеот gery » 03 Апр 2006, 13:05

maradonata написа:
gery написа:
За това може да се учреди право на ползване само върху конкретна стая от апартамента.

хитро

Мерси :mrgreen:
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 03 Апр 2006, 16:58

Благодаря Гери! Все пак мога да направя нещо колкото и малко да е то.Жалко е когато трябва да се предпазва детето от собствения му баща - за съжаление се случва! :cry:
stasi
Младши потребител

Мнениеот todorova » 18 Апр 2006, 17:33

Това което Ви съветва Гери изобщо не е малко,а е изключително умно решение.Не се бавете, а го направете.Това ще реши проблема.Има само една малка подробност,ако има учредено право на ползване и един ден Вие решите да продадете апартамента,а родителите Ви откажат да декларират отказ от правото на ползване.Обаче идеален вариант няма,а и все пак те са Ви родители,ще се разберете.Не съм сигурна дали обаче съпругата може да учреди право на ползване без съгласието на съпруга.Вярно е че не се разпорежда,но все пак.....
todorova
Младши потребител

Мнениеот stasi » 19 Апр 2006, 11:35

Мерси!Ще пиша какво съм успяла да свърша!
stasi
Младши потребител

Назад към Семейни казуси