Здравейте, двамата съпрузи искат да се споразумеят, но не са минали 3 години от началото на брака им, а 2 г и 6 месеца. само за пояснение - момичето /съпругата/ е на 21 години Нямат деца, нямат недв. имущество, а движимото такова ще си разделят мн лесно и бързо.
Та въпросът ми е:колко са общо таксите? Освен 10 лева за Исковата молба и незнам точно колко лева за споразумението има ли още такси?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 02:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 99,ал. 3 СК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Може би имате предвид разпоредбата на чл.100, защото чл.99, ал.3 забранява развода и в този случай кое споразомение имате предвид?
- nikoy
- Потребител
нали не са минали три години? какво споразумение?
поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без да се третира въпроса за вината, и искате един свидетел.
поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без да се третира въпроса за вината, и искате един свидетел.
- skalata_tsak
- Младши потребител
Явно искат по исков ред със споразумение, без да се произнася съдът за вината.
Окончателната такса ще е общо до 45 лева, колкото определи съдът. Плюс ако има включени вещи за делба в споразумението (и движими също) - и 2% върху тяхната стойност.
Предполагам, че няма да е максималната такса от 45 лева, щото е срамота съдът да иска много пари, при условие,че не са го затруднили много.
Последното е полу на майтап.
Окончателната такса ще е общо до 45 лева, колкото определи съдът. Плюс ако има включени вещи за делба в споразумението (и движими също) - и 2% върху тяхната стойност.
Предполагам, че няма да е максималната такса от 45 лева, щото е срамота съдът да иска много пари, при условие,че не са го затруднили много.
Последното е полу на майтап.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря, но как да не е споразумение това по чл. 99,ал. 3? Пускаме си исковата молба и казваме, че не искаме съдът да се произнося за вината, защото еди какво си сме се споразумели?? И свидетелят в случая за какво е? Аз лично не мога да намеря в този случай къде се изисква този свидетел. Защото на практика страните няма да делят нищо в съда?!? Просто защото нямат почти нищо общо
Може,разбира се, и да бъркам за това дали чл. 99,ал. 3 има характера на споразумение
Може,разбира се, и да бъркам за това дали чл. 99,ал. 3 има характера на споразумение
- ania
- Потребител
Тук не става въпрос за чл.99, ал.3, а ал.2, т.е. развод не по взаимно съгласие, а без произнасяне по въпроса за вината.
- nikoy
- Потребител
Свидетелят е, за да може да се докаже дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Т.е. да може да каже съдът, че е събрал доказателства в тая насока.
Защото ако не се установи, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен, развод не трябва да се допуска, независимо от споразумението. Това си остава развод по исков ред, а не по взаимно съгласие.
Защото ако не се установи, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен, развод не трябва да се допуска, независимо от споразумението. Това си остава развод по исков ред, а не по взаимно съгласие.
-
portokal - Старши потребител
ania написа:Благодаря, но как да не е споразумение това по чл. 99,ал. 3? Пускаме си исковата молба и казваме, че не искаме съдът да се произнося за вината, защото еди какво си сме се споразумели?? И свидетелят в случая за какво е? Аз лично не мога да намеря в този случай къде се изисква този свидетел. Защото на практика страните няма да делят нищо в съда?!? Просто защото нямат почти нищо общо
Ания, слушай хората, които са влизали в зала и не разсъждавай. Явно ти е за първи път! Успех.
- skalata_tsak
- Младши потребител
че ги слушам-слушам ги - нали това е идеята!
Че съм колега-колега съм!
Че се занимавам с търговско и облигационно право-занимава се!
Ама това е семейно!
А пък и това,с което се занимавам в момента е ново не само за мен, а тепърва ще се развива и в БГ.
Наистина не искам да звуча надуто и високомерно-прекалено съм млада за това
Благодаря Ви за толерантността
Аз мисля, че,когато нещо се направи първият път погрешно, вероятността това същото нещо да се направи и втория път погрешно е огромна!! Ето защо се стремя да не е погрешно
Ама това е семейно!
А пък и това,с което се занимавам в момента е ново не само за мен, а тепърва ще се развива и в БГ.
Аз мисля, че,когато нещо се направи първият път погрешно, вероятността това същото нещо да се направи и втория път погрешно е огромна!! Ето защо се стремя да не е погрешно
- ania
- Потребител
ania написа::D че ги слушам-слушам ги - нали това е идеята!
Ама това е семейно!
Хайде и аз да се включа. Колега, значи иска следва да е по чл.99, ал.3. Това е исково производство. В исковата молба следва да се посочат причини за дълбокото и непоправимо разстройство на брака - разногласия, фактическа раздяла, несходство в характерите, отчужденост и т.н. Общо взето в действителност производството много наподобява това по чл.100. Към самата искова молба аз винаги прилагам и споразумението подписано от двамата съпрузи. Споразумението трябва да е изчерпателно:
- няма деца;
- няма общи движими вещи;
- няма общ недвижим имот;
- няма общи банкови сметки и/или кредитни задължения;
- не са търговци и нямат дял в ТД и/или гражданско дружество;
- няма да си дължат издръжка по между си;
- фамилното име на съпругата - запазва ли го или ще носи предбрачното си;
- как се поемат таксите и разноските между страните.
Таксата е 10 + 1 лв. за образуване;
При прекратяване съда ще определи допълнителна - СРС брачна в тези случаи определя по 15 лв. на страна;
Ще трябват и доказателства за дохода, както и 1 свидетел.
Преписа от решение е 1.50 за първа страница и по 1 лв. за всяка следваща!
Късмет!
- gery
- Потребител
Благодаря, Gery!!!! Много и то!!Ще стане перфектно!!
Аз,разбира се, още имам шанс да ги накарам да се спогодят, но ...........не вярвам особено,че ще сполуча
Приятен завършек на седмицата!
Аз,разбира се, още имам шанс да ги накарам да се спогодят, но ...........не вярвам особено,че ще сполуча
- ania
- Потребител
ania написа:Благодаря, Gery!!!! Много и то!!Ще стане перфектно!!
Ако имаш нужда от помощ свиркай
Успешен край на седмицата и хубав уикенд!
- gery
- Потребител
Има и разлика между един съд и друг . Незная питащия в кой такъв практикува. Та идеята ми е, че е редно да се заведе по 99, ал.1 от СК и после да се изготви споразумение с реквизитите, които Гери описа вече и чак после в съд. заседание да се направи на осн. 116 ГПК изменение на иска и съда да чете определение, че приключва съд. дирене относно вината. Въпрос на подробности разбира се. С това се сблъсках преди около две години в районен съд, в който стъпвах за първи пат и .... абе малко ме изненада обстоятелственото изложение на съдията, обаче и по ГПК си е така. Приятен уикенд на всички колеги.
- mari_an
- Младши потребител
mari_an написа:Има и разлика между един съд и друг . Незная питащия в кой такъв практикува. Та идеята ми е, че е редно да се заведе по 99, ал.1 от СК и после да се изготви споразумение с реквизитите, които Гери описа вече и чак после в съд. заседание да се направи на осн. 116 ГПК изменение на иска и съда да чете определение, че приключва съд. дирене относно вината. Въпрос на подробности разбира се. С това се сблъсках преди около две години в районен съд, в който стъпвах за първи пат и .... абе малко ме изненада обстоятелственото изложение на съдията, обаче и по ГПК си е така. Приятен уикенд на всички колеги.
какви са тези глупости, прочетохте ли внимателно какво пита жената!
- skalata_tsak
- Младши потребител
към последния колега - сериозно ли са глупости ? Иди в Хасковски районен съд. Ще се изненадаш. А, и ако клиента ти - ищец по брачно дело ти направи изрично пълномощно да измениш иска по 99, ал3 и направите споразумение и духне за чужбина, не се учудвай, ако ти отхвърлят иска за развод. Имах благоразумието първо да питам, как четат там ГПК -то и тогава се явих. Обаче като ти казват поне слушай. Нямам желание да вгорчавам края на работната седмица със заяждания по каквато и да етема.Приятни събота и неделя на всички
- mari_an
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|