начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

чл. 99,ал. 3 СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 99,ал. 3 СК

Мнениеот ania » 06 Апр 2006, 11:01

Здравейте, двамата съпрузи искат да се споразумеят, но не са минали 3 години от началото на брака им, а 2 г и 6 месеца. само за пояснение - момичето /съпругата/ е на 21 години :D Нямат деца, нямат недв. имущество, а движимото такова ще си разделят мн лесно и бързо.
Та въпросът ми е:колко са общо таксите? Освен 10 лева за Исковата молба и незнам точно колко лева за споразумението има ли още такси?
ania
Потребител

Мнениеот nikoy » 06 Апр 2006, 11:07

Може би имате предвид разпоредбата на чл.100, защото чл.99, ал.3 забранява развода и в този случай кое споразомение имате предвид?
nikoy
Потребител

Мнениеот skalata_tsak » 06 Апр 2006, 11:12

нали не са минали три години? какво споразумение?
поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без да се третира въпроса за вината, и искате един свидетел.
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот portokal » 06 Апр 2006, 11:15

Явно искат по исков ред със споразумение, без да се произнася съдът за вината.
Окончателната такса ще е общо до 45 лева, колкото определи съдът. Плюс ако има включени вещи за делба в споразумението (и движими също) - и 2% върху тяхната стойност.
Предполагам, че няма да е максималната такса от 45 лева, щото е срамота съдът да иска много пари, при условие,че не са го затруднили много.
Последното е полу на майтап. :P
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ania » 06 Апр 2006, 11:33

Благодаря, но как да не е споразумение това по чл. 99,ал. 3? Пускаме си исковата молба и казваме, че не искаме съдът да се произнося за вината, защото еди какво си сме се споразумели?? И свидетелят в случая за какво е? Аз лично не мога да намеря в този случай къде се изисква този свидетел. Защото на практика страните няма да делят нищо в съда?!? Просто защото нямат почти нищо общо :D
Може,разбира се, и да бъркам за това дали чл. 99,ал. 3 има характера на споразумение :)
ania
Потребител

Мнениеот nikoy » 06 Апр 2006, 11:50

Тук не става въпрос за чл.99, ал.3, а ал.2, т.е. развод не по взаимно съгласие, а без произнасяне по въпроса за вината.
nikoy
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Апр 2006, 11:51

Свидетелят е, за да може да се докаже дълбокото и непоправимо разстройство на брака. Т.е. да може да каже съдът, че е събрал доказателства в тая насока. ;-)
Защото ако не се установи, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен, развод не трябва да се допуска, независимо от споразумението. Това си остава развод по исков ред, а не по взаимно съгласие.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот skalata_tsak » 06 Апр 2006, 12:42

ania написа:Благодаря, но как да не е споразумение това по чл. 99,ал. 3? Пускаме си исковата молба и казваме, че не искаме съдът да се произнося за вината, защото еди какво си сме се споразумели?? И свидетелят в случая за какво е? Аз лично не мога да намеря в този случай къде се изисква този свидетел. Защото на практика страните няма да делят нищо в съда?!? Просто защото нямат почти нищо общо :D
Може,разбира се, и да бъркам за това дали чл. 99,ал. 3 има характера на споразумение :)

Ания, слушай хората, които са влизали в зала и не разсъждавай. Явно ти е за първи път! Успех.
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 06 Апр 2006, 12:44

Може пък Ания да не е колега....... :lol:
nikoy
Потребител

Мнениеот ania » 06 Апр 2006, 13:26

:D че ги слушам-слушам ги - нали това е идеята!
Че съм колега-колега съм!
Че се занимавам с търговско и облигационно право-занимава се!
Ама това е семейно!
А пък и това,с което се занимавам в момента е ново не само за мен, а тепърва ще се развива и в БГ.
Наистина не искам да звуча надуто и високомерно-прекалено съм млада за това :D
Благодаря Ви за толерантността :!:
Аз мисля, че,когато нещо се направи първият път погрешно, вероятността това същото нещо да се направи и втория път погрешно е огромна!! Ето защо се стремя да не е погрешно :D
ania
Потребител

Мнениеот gery » 06 Апр 2006, 13:36

ania написа::D че ги слушам-слушам ги - нали това е идеята!
Че съм колега-колега съм!
Че се занимавам с търговско и облигационно право-занимава се!
Ама това е семейно!
А пък и това,с което се занимавам в момента е ново не само за мен, а тепърва ще се развива и в БГ.
Наистина не искам да звуча надуто и високомерно-прекалено съм млада за това :D
Благодаря Ви за толерантността :!:
Аз мисля, че,когато нещо се направи първият път погрешно, вероятността това същото нещо да се направи и втория път погрешно е огромна!! Ето защо се стремя да не е погрешно :D

Хайде и аз да се включа. Колега, значи иска следва да е по чл.99, ал.3. Това е исково производство. В исковата молба следва да се посочат причини за дълбокото и непоправимо разстройство на брака - разногласия, фактическа раздяла, несходство в характерите, отчужденост и т.н. Общо взето в действителност производството много наподобява това по чл.100. Към самата искова молба аз винаги прилагам и споразумението подписано от двамата съпрузи. Споразумението трябва да е изчерпателно:
- няма деца;
- няма общи движими вещи;
- няма общ недвижим имот;
- няма общи банкови сметки и/или кредитни задължения;
- не са търговци и нямат дял в ТД и/или гражданско дружество;
- няма да си дължат издръжка по между си;
- фамилното име на съпругата - запазва ли го или ще носи предбрачното си;
- как се поемат таксите и разноските между страните.
Таксата е 10 + 1 лв. за образуване;
При прекратяване съда ще определи допълнителна - СРС брачна в тези случаи определя по 15 лв. на страна;
Ще трябват и доказателства за дохода, както и 1 свидетел.
Преписа от решение е 1.50 за първа страница и по 1 лв. за всяка следваща!

Късмет!
gery
Потребител

Мнениеот ania » 06 Апр 2006, 15:18

Благодаря, Gery!!!! Много и то!!Ще стане перфектно!!
Аз,разбира се, още имам шанс да ги накарам да се спогодят, но ...........не вярвам особено,че ще сполуча :)
Приятен завършек на седмицата!
ania
Потребител

Мнениеот gery » 06 Апр 2006, 15:27

ania написа:Благодаря, Gery!!!! Много и то!!Ще стане перфектно!!
Аз,разбира се, още имам шанс да ги накарам да се спогодят, но ...........не вярвам особено,че ще сполуча :)
Приятен завършек на седмицата!

Ако имаш нужда от помощ свиркай :)
Успешен край на седмицата и хубав уикенд!
gery
Потребител

Мнениеот mari_an » 07 Апр 2006, 11:32

Има и разлика между един съд и друг :!: . Незная питащия в кой такъв практикува. Та идеята ми е, че е редно да се заведе по 99, ал.1 от СК и после да се изготви споразумение с реквизитите, които Гери описа вече и чак после в съд. заседание да се направи на осн. 116 ГПК изменение на иска и съда да чете определение, че приключва съд. дирене относно вината. Въпрос на подробности разбира се. С това се сблъсках преди около две години в районен съд, в който стъпвах за първи пат и .... абе малко ме изненада обстоятелственото изложение на съдията, обаче и по ГПК си е така. Приятен уикенд на всички колеги. :D
mari_an
Младши потребител

Мнениеот skalata_tsak » 07 Апр 2006, 11:37

mari_an написа:Има и разлика между един съд и друг :!: . Незная питащия в кой такъв практикува. Та идеята ми е, че е редно да се заведе по 99, ал.1 от СК и после да се изготви споразумение с реквизитите, които Гери описа вече и чак после в съд. заседание да се направи на осн. 116 ГПК изменение на иска и съда да чете определение, че приключва съд. дирене относно вината. Въпрос на подробности разбира се. С това се сблъсках преди около две години в районен съд, в който стъпвах за първи пат и .... абе малко ме изненада обстоятелственото изложение на съдията, обаче и по ГПК си е така. Приятен уикенд на всички колеги. :D

:shock: :shock: :shock: какви са тези глупости, прочетохте ли внимателно какво пита жената!
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот mari_an » 07 Апр 2006, 11:59

към последния колега - сериозно ли са глупости ? Иди в Хасковски районен съд. Ще се изненадаш. А, и ако клиента ти - ищец по брачно дело ти направи изрично пълномощно да измениш иска по 99, ал3 и направите споразумение и духне за чужбина, не се учудвай, ако ти отхвърлят иска за развод. Имах благоразумието първо да питам, как четат там ГПК -то и тогава се явих. Обаче като ти казват поне слушай. Нямам желание да вгорчавам края на работната седмица със заяждания по каквато и да етема.Приятни събота и неделя на всички
mari_an
Младши потребител

Назад към Семейни казуси