начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Моля ви, помогнете ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля ви, помогнете ми

Мнениеот alb » 20 Апр 2006, 22:04

Майка съм на 13 годишно момче. Днес в междучасието съученик на сина ми е скочил върху него и е притиснал главата му под мишница. Синът ми се е отскубнал и го ударил с юмрук в лицето. Последиците към настоящия момент са следните:
1. другото момче е с насинено лице (травмата е установена и от лекар);
2. на синът ми му няма нищо - само го боли ръката;
3. бащата на потърпевшия предявява претенции за парично обезщетение.
Последният учебен час в присъствието на целия клас, психолог, родителят на пострадалото дете и класната ръководителка са разпитали децата за случилото се. Целият клас е на мнение, че синът ми се е отбранявал (лично аз разговарях с някои от децата). А всичко е започнало от една ученическа бележка, в която е писано за пострадалото дете.
Какво е възможно да се случи, ако родителите на момчето заведат дело.
От проведения с бащата разговор съм наясно, че основното, което се иска е обезщетение.
Моля ви, помогнете ми!!!!!!!!!
alb
Младши потребител

Re: Моля ви, помогнете ми

Мнениеот herr_richter » 21 Апр 2006, 00:02

alb написа:Майка съм на 13 годишно момче. Днес в междучасието съученик на сина ми е скочил върху него и е притиснал главата му под мишница. Синът ми се е отскубнал и го ударил с юмрук в лицето. Последиците към настоящия момент са следните:
1. другото момче е с насинено лице (травмата е установена и от лекар);
2. на синът ми му няма нищо - само го боли ръката;
3. бащата на потърпевшия предявява претенции за парично обезщетение.
Последният учебен час в присъствието на целия клас, психолог, родителят на пострадалото дете и класната ръководителка са разпитали децата за случилото се. Целият клас е на мнение, че синът ми се е отбранявал (лично аз разговарях с някои от децата). А всичко е започнало от една ученическа бележка, в която е писано за пострадалото дете.
Какво е възможно да се случи, ако родителите на момчето заведат дело.
От проведения с бащата разговор съм наясно, че основното, което се иска е обезщетение.
Моля ви, помогнете ми!!!!!!!!!

Споко. Вижте чл.48 от Закона за задълженията и договорите:

48. Родителите и осиновителите, които упражняват родителски права, отговарят за вредите, причинени от децата им, които не са навършили пълнолетие и живеят при тях.
Настойникът отговаря за вредите, причинени от малолетния, който се намира под негово настойничество и живее при не го.
Тия лица не отговарят, ако не са били в състояние да предотвратят настъпването на вредите.

След като случката се е случила в училище през учебно време, то Вие попадате под алинея трета - не, отговаряте, тъй като обективно не сте били в състояние да предотвратите настъпването на вредите. Има и решение на ВКС в тази насока - например за вреди по време на ученически лагер.
herr_richter
Младши потребител

alb

Мнениеот alb » 21 Апр 2006, 09:08

Много Ви благодаря!
Тази информация ще ми е много полезна
alb
Младши потребител

Мнениеот herr_richter » 21 Апр 2006, 12:14

Вижте в "Семейни казуси" какво съм Ви отговорил по повод написаното там.
herr_richter
Младши потребител

Назад към Семейни казуси