- Дата и час: 16 Дек 2024, 02:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тест за бащинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Тест за бащинство
Здравейте, аз съм самотна майка, дъщеря ми е на 7 години. Бащата не желае да я признае, нито да даде кръв за ДНК тест.
Въпроса ми е следния: Има ли начин да го накарам да се подложи на такъв тест, т.е. да заведа дело срещу него и държавата да го задължи или нещо подобно? Извинете ме, ако въпроса ми е малко объркан, но не съм много наясно с правните термини.
Благодаря предварително на всички.
Въпроса ми е следния: Има ли начин да го накарам да се подложи на такъв тест, т.е. да заведа дело срещу него и държавата да го задължи или нещо подобно? Извинете ме, ако въпроса ми е малко объркан, но не съм много наясно с правните термини.
Благодаря предварително на всички.
- alq
- Нов потребител
Не съм в час много с тази материя, но мисля че е малко късничко все пак детето е на 7 г. "Чл. 41. Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката."
- marsidi
- Потребител
Ако бащата на детето не го е припознал, няма пречка искът за установяване на бащинство да се предяви от детето. Тъй като детето е навършило 7 години този иск може да се предяви от ДЕТЕТО. то има това право до три години след навършване на пълнолетие. Вие не можете да предявите този иск, тъй като сте имали право докато детето навърши 3 години. В процеса ще поискате ДНК експертиза, дори и бащата да откаже да си направи теста това ще бъде доказателствовъв ваша полза. и съдът ще уважи иска
- ostin
- Потребител
ГПК разглежда правни спорове, когато страните са имали някакви правни отношения. ППВС от 1978 г. забранява да се правят експертизи на извънбрачните, защото няма правни отношения. Иначе съдът се превръща в особен цирк...
- Imperator
- Потребител
V ka4estvoto si na roditel i zakonen predstavitel na deteto i ot negovo ime mojete dazavedete isk za ustanoviavane na proizhod ot bashta. V hoda na sadebnoto proizvodstvo mojete da poiskate ot sada da nazna4i DNK ekspertiza. Ako sada se proiznese s opredelenie i dopusne iskaneto vi nazna4avaiki ekspertiza otvetnika po deloto shte bade zadaljen da dade proba za DNK ekspertizata.Ako otkaje sada shte prieme 4e tvardeniata vi sa dokazani.
- neznaiko
- Потребител
neznaiko написа:V ka4estvoto si na roditel i zakonen predstavitel na deteto i ot negovo ime mojete dazavedete isk za ustanoviavane na proizhod ot bashta. V hoda na sadebnoto proizvodstvo mojete da poiskate ot sada da nazna4i DNK ekspertiza. Ako sada se proiznese s opredelenie i dopusne iskaneto vi nazna4avaiki ekspertiza otvetnika po deloto shte bade zadaljen da dade proba za DNK ekspertizata.Ako otkaje sada shte prieme 4e tvardeniata vi sa dokazani.
Т.е. според теб имам ли в момента право да заведа дело или съм изпуснала законния срок?
- alq
- Нов потребител
Аз лично не виждам проблем иск за установяване на бащинство да бъде заведен от детето Ви, което тъй като е непълнолетно ще трябва Вие да подпишете исковата молба. Ответник по делото ще бъде мъжа които посочвате. Срока за завеждане на иска за Вас самата е изтекъл, но за детето Ви срока не е изтекъл. Ето защо според мен няма пречка от името на детето да бъде заведен иск за установяване на бащинство, ако по акт за раждане детето е с баща неизвестен
- neznaiko
- Потребител
Да, така е, искът ще бъде предявен от името на детето чрез Вас като негова майка и законна представителка. Имайте предвид, обаче, че ДНК експертизата е много скъпа - около 800 -1000 лева и ще трябва Вие да я платите. Можете да поискате вместо това кръвногрупова експертиза, както и гинекологична за периода на зачеване и да сочите свидетели, че през този период сте имали интимна връзка с него. Ако пък и сте живели заедно през това време, искът Ви може да бъде уважен и без да правите ДНК експертиза. Ако искът Ви бъде отхвърлен на 1 инстанция, ДНК експертиза може да искате на втората.
- maria01
- Потребител
Да, така е, искът ще бъде предявен от името на детето чрез Вас като негова майка и законна представителка. Имайте предвид, обаче, че ДНК експертизата е много скъпа - около 800 -1000 лева и ще трябва Вие да я платите. Можете да поискате вместо това кръвногрупова експертиза, както и гинекологична за периода на зачеване и да сочите свидетели, че през този период сте имали интимна връзка с него. Ако пък и сте живели заедно през това време, искът Ви може да бъде уважен и без да правите ДНК експертиза. Ако искът Ви бъде отхвърлен на 1 инстанция, ДНК експертиза може да искате на втората.
- maria01
- Потребител
neznaiko написа:Срока за завеждане на иска за Вас самата е изтекъл, но за детето Ви срока не е изтекъл. Ето защо според мен няма пречка от името на детето да бъде заведен иск за установяване на бащинство, ако по акт за раждане детето е с баща неизвестен
Да, но нали детето ми има право да заведе иск чак когато навърши пълнолетие? Или това не е твърдо посочено в закона?
- alq
- Нов потребител
Колегите по-горе Ви посочиха, че иск може да се заведе от името на детето ви, а вие като негов законен представител ще го представлявате в процеса. Това право може да се упражни до навършване на детето на 14 год. След това искът може да се предяви от детето , но с ваше съгласие - това рпаво до 18 год. Сле дкато детето навърши пълнолетие има право в 3 год. срок да заведе иск за установяване ан бащинство. Цитирам ви и законовия текст:
///Иск за установяване на произход от бащата
Чл. 41 СК Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.///
В тази връзка можете да бъдете спокойна. Не сте изтървали преклузивния срок за установяване на обстоятелството кой е баща на детето Ви .
УСПЕХ!
///Иск за установяване на произход от бащата
Чл. 41 СК Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.///
В тази връзка можете да бъдете спокойна. Не сте изтървали преклузивния срок за установяване на обстоятелството кой е баща на детето Ви .
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
alq написа:Благодаря много на всички, които ми отговориха. Надявам се наистина да имам успех.
Само ще добавя, че ако сте от София е достатъчно да направите кръвно-групова експертиза. Иначе може да подадете и молба с която да поискате да бъдете освободена от държавни такси и разноски свързани с воденото дело (към нея се подава и декларация по образец). Задължително ще се наложи да се направи акушеро-гинекологична експертиза за вероятния период на зачеването. Свидетел, който да потвърди, че знае че сте имали връзка с бащата, както и кръвно-групова експертиза. Освен това може да предявите и иск за издръжка в същото производство. Практиката на СГС, 7 Св. е да определя и режима на личен контакт с детето.
За вас срокът е изтекъл, но за детето не! Това означава че иска ще е от името на детето (вие ще го предявите като майка и закона представителка). Имайте предвид, че изгубите ли това дело - всички възможности ще бъдат изчерпани.
- gery
- Потребител
alq написа:Гери, можеш ли набързо да ми обясниш какво прдставлява тази кръвно-групова експертиза?
Мерси.
Взема се кръв от детенце, от теб и от таткото. Струва 220 лв. ако не те освободят от такси. Изследват се няколко маркера. Дава заключение в какъв % вероятност лицето Х е баща на детето У. Съда определя дата на която да се вземе кръв, дава и резервна такава. Ако една от страните не се яви, издава ви се от лекаря удостоверение, че на тази дата вие сте се явили. Ако предполагаемият татко откаже да даде кръв, съда може да приеме за доказани фактите (в случая бащинството му), за доказването на които е нужно изготвянето на експертизата.
Дано да обясних достатъчно подробно и ясно, че вече едва гледам от умора. Извинете ме ако има печатни грешки и грешки по пунктуацията.
- gery
- Потребител
ГПК овластява съдилищата да разрешават спорове, правно релевантни. Кое е правно-релевантното тук при извънбрачното раждане. Я прочетете по-вминателно СК, където пише" Само ГРАЖДАНКСИЯТ БРАК .... П О Р А Ж Д А последиците, които законите свързват с брака. Няма ли гражданкски брак, не може да има като последица гражданско дело!! От Освобождението до 1937 г. у нас е имало забрана да се дири бащата. По време на фашизма, със Закон за извънбрачнородените и за осиновяването, се разрешава на жените да търсят бащата чрез иск пред съдилищата. За жалост, нашата практика по този въпрос следва стриктно фашистките разпоредби, макар СК да казва точно обратното. Никакви юристи не можете да бъдете с подобни позиции като по-горната на Монтескьо..
- Imperator
- Потребител
Imperator написа:ГПК овластява съдилищата да разрешават спорове, правно релевантни. Кое е правно-релевантното тук при извънбрачното раждане. Я прочетете по-вминателно СК, където пише" Само ГРАЖДАНКСИЯТ БРАК .... П О Р А Ж Д А последиците, които законите свързват с брака. Няма ли гражданкски брак, не може да има като последица гражданско дело!! От Освобождението до 1937 г. у нас е имало забрана да се дири бащата. По време на фашизма, със Закон за извънбрачнородените и за осиновяването, се разрешава на жените да търсят бащата чрез иск пред съдилищата. За жалост, нашата практика по този въпрос следва стриктно фашистките разпоредби, макар СК да казва точно обратното. Никакви юристи не можете да бъдете с подобни позиции като по-горната на Монтескьо..
Ми Монти не е написал нищо по-различно от това което е записано в СК. По твоята логика, който правил деца правил. Ако не е в брак не го занимавайте! Я стига глупости! СК и ГПК изрично уреждат тази материя, който е правил деца ще си ги гледа!
- gery
- Потребител
Imperator написа:ГПК овластява съдилищата да разрешават спорове, правно релевантни. Кое е правно-релевантното тук при извънбрачното раждане. Я прочетете по-вминателно СК, където пише" Само ГРАЖДАНКСИЯТ БРАК .... П О Р А Ж Д А последиците, които законите свързват с брака. Няма ли гражданкски брак, не може да има като последица гражданско дело!! От Освобождението до 1937 г. у нас е имало забрана да се дири бащата. По време на фашизма, със Закон за извънбрачнородените и за осиновяването, се разрешава на жените да търсят бащата чрез иск пред съдилищата. За жалост, нашата практика по този въпрос следва стриктно фашистките разпоредби, макар СК да казва точно обратното. Никакви юристи не можете да бъдете с подобни позиции като по-горната на Монтескьо..
Вижте първо какво мнение сте дали по темата " чл.100 ал. 2 ГПК , помислете над него и едва след това може да говорим за това кой какъв юрист е....
А Гери е напълно права. Никой от колегите не е написал нещо по-различно от това, което законодателят е постановил в нормативните актове.
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|