- Дата и час: 17 Дек 2024, 02:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сложен казус - с последващо развитие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Сложен казус - с последващо развитие
Пише ви един много препатил родител. Казуса е следния: имам брак от 2,5 години и син на 1 г и 11 месеца. В развод сме аз съм подал искова молба. Не можем да се споразумеем с жена ми по нито един спорен въпрос. 1. Жилище - аз имах жилище придобито преди брака чрез дарение от моите родители, като те си бяха запазили вещо право на ползване до живот. Продадохме това жилище и купихме друго по време на брака което по нотариален акт се води на майка ми. Има ли право жена ми да иска да и бъде предоставено това жилище да живее в него въпреки че нейната майка живее в къща, сестра и в апартамент сама, баща и в къща сам? И ако иам такова право решение ли е продажбата на апартамента или има и друго решение за да си запазя собствеността на родителите ми? 2. Детето - непрекъснато е травмирано от нейните скандали, искам да бъде оставено на родителите ми и мен до решението на съда,които го гледахаме 4 месеца миналата година защото тя отказа да го гледа, но тя не иска и иска да го вземе при неясни условия на живот и без да съм наясно кога и по какъв начин мога да го виждам. Детето посещава детска ясла и е свиканало с приятели там, също така обича безкрайно баба си и дядо си (родитлите ми). Посъветвайте ме как да постъпя за да няма повече тормоз за детето?
Днес има леко развитие по темата - майка ми и баща ми дойдоха и ни предупредиха, че са ни предоставили апартамента да живеем в него в мир и разбирателство за да не излизаме на свободен наем, но тъй като не се разбираме ни помолиха да освободим тяхната собственост, между другото все още жена ми си изнесе багажа снощи и пред свидетел напусна жилището. Сега казва, че е дошла за детето за да го заведе при майка си. Аз поисках да отида с детето си защото според мен аз и тя сме с равни родителски права към момента. Посъветвайте ме да ходя ли там и какво да правя с оглед да не си навредя за съдебното заседание? Много съм Ви благодарен предварително и ценя всяко едно мнение дадено от Вас. Ако аз мога да помогна с нещо на някой на драго сърце го бих сторил. Работя в като системен администратор и съм с техническо и икономическо образование.
Днес има леко развитие по темата - майка ми и баща ми дойдоха и ни предупредиха, че са ни предоставили апартамента да живеем в него в мир и разбирателство за да не излизаме на свободен наем, но тъй като не се разбираме ни помолиха да освободим тяхната собственост, между другото все още жена ми си изнесе багажа снощи и пред свидетел напусна жилището. Сега казва, че е дошла за детето за да го заведе при майка си. Аз поисках да отида с детето си защото според мен аз и тя сме с равни родителски права към момента. Посъветвайте ме да ходя ли там и какво да правя с оглед да не си навредя за съдебното заседание? Много съм Ви благодарен предварително и ценя всяко едно мнение дадено от Вас. Ако аз мога да помогна с нещо на някой на драго сърце го бих сторил. Работя в като системен администратор и съм с техническо и икономическо образование.
Последна промяна miroslavandr на 23 Май 2006, 10:25, променена общо 1 път
- miroslavandr
- Младши потребител
При всички случаи собствеността върху жилището на родителите Ви се запазва. Съдът може да предостави на съпругата Ви ползването на жилището за определен срок, само ако предостави родителските права на нея- 107 ал.4 СК. Този срок може да се подновява от съда по искане на съпругата Ви поне до навършване на пълнолетие на детето или до сключване на нов брак от нея. Вие предявете все пак претенциите за това, че има къде да живее тя след развода. Но ако се преборите за родителските права-това няма да се случи.
Щом искате детето да е при Вас по време на развода - искайте определяне на привременна мярка от съда пред, който е всящо делото.
Щом искате детето да е при Вас по време на развода - искайте определяне на привременна мярка от съда пред, който е всящо делото.
- 7777
- Младши потребител
Re: Сложен казус
miroslavandr написа:Пише ви един много препатил родител. Казуса е следния: имам брак от 2,5 години и син на 1 г и 11 месеца. В развод сме аз съм подал искова молба. Не можем да се споразумеем с жена ми по нито един спорен въпрос. 1. Жилище - аз имах жилище придобито преди брака чрез дарение от моите родители, като те си бяха запазили вещо право на ползване до живот. Продадохме това жилище и купихме друго по време на брака което по нотариален акт се води на майка ми. Има ли право жена ми да иска да и бъде предоставено това жилище да живее в него въпреки че нейната майка живее в къща, сестра и в апартамент сама, баща и в къща сам? И ако иам такова право решение ли е продажбата на апартамента или има и друго решение за да си запазя собствеността на родителите ми? 2. Детето - непрекъснато е травмирано от нейните скандали, искам да бъде оставено на родителите ми и мен до решението на съда,които го гледахаме 4 месеца миналата година защото тя отказа да го гледа, но тя не иска и иска да го вземе при неясни условия на живот и без да съм наясно кога и по какъв начин мога да го виждам. Детето посещава детска ясла и е свиканало с приятели там, също така обича безкрайно баба си и дядо си (родитлите ми). Посъветвайте ме как да постъпя за да няма повече тормоз за детето?
Направете фиктивна продажба на апартамента на трето лице, което не е роднина. По този начин, независимо, че прехвърлянето е извършено през време на съдебния процес, съпругата Ви няма да има право да иска да й бъде предоставено жилището. Дори съдебното решение да и предостави позлването на семейното жилище / становището на 77777 е много точно в случай, че нямаме продажба/, то това решенеи не може да бъде противопоставено на новия собственик / арг. от отбратното чл.121 ал.3 ГПК /.
Наистина възрастта на детето предполага, че ако няма изключителни причини, родителските права ще бъдат предоставени на майката. Но не губете надежна. Борете се. Ако сте от София или околността можете да потърсите адвокат Гергана Костакиева.
УСПЕХ!
Последна промяна monteskio на 23 Май 2006, 09:44, променена общо 1 път
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря много за бързата реакция и отговорите на въпросите ми. Вие сте наистина един много добре работещ сайт и слава богу, че Ви има. Не съм от София, от дълбоката провинция съм. Ще се боря за детето си с всички законови средства дори и на първа институция да загубя. Бих помолил ако не е нахално да ми препоръчате адвокати от Габрово, ако не за пред районен съд то поне за обжалване пред окръжния след около 1,5 месеца по мои изчисления.
- miroslavandr
- Младши потребител
miroslavandr написа:Благодаря много за бързата реакция и отговорите на въпросите ми. Вие сте наистина един много добре работещ сайт и слава богу, че Ви има. Не съм от София, от дълбоката провинция съм. Ще се боря за детето си с всички законови средства дори и на първа институция да загубя. Бих помолил ако не е нахално да ми препоръчате адвокати от Габрово, ако не за пред районен съд то поне за обжалване пред окръжния след около 1,5 месеца по мои изчисления.
Сайтът си работи независимо от нас. Ние сме само участници в него. Всеки от нас се стреми да бъде полезен когато и където може.
За съжаление не мога да ви насоча към колега от Габрово, понеже не познавам такъв.Надявам се някой от другите участващи в тази тема да Ви даде препоръки.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
PREPORA4VAM VI
Разбрах че сте от Габрово и Ви препоръчвам адвокат Тъпов. Смятам че той ще Ви бъде от полза Желая Ви успех
- mmaglova
- Младши потребител
Последващото развитие
Днес има леко развитие по темата - майка ми и баща ми дойдоха и ни предупредиха, че са ни предоставили апартамента да живеем в него в мир и разбирателство за да не излизаме на свободен наем, но тъй като не се разбираме ни помолиха да освободим тяхната собственост, между другото все още жена ми си изнесе багажа снощи и пред свидетел напусна жилището. Сега казва, че е дошла за детето за да го заведе при майка си. Аз поисках да отида с детето си защото според мен аз и тя сме с равни родителски права към момента. Посъветвайте ме да ходя ли там и какво да правя с оглед да не си навредя за съдебното заседание? Много съм Ви благодарен предварително и ценя всяко едно мнение дадено от Вас. Ако аз мога да помогна с нещо на някой на драго сърце го бих сторил. Работя в като системен администратор и съм с техническо и икономическо образование
Днес има леко развитие по темата - майка ми и баща ми дойдоха и ни предупредиха, че са ни предоставили апартамента да живеем в него в мир и разбирателство за да не излизаме на свободен наем, но тъй като не се разбираме ни помолиха да освободим тяхната собственост, между другото все още жена ми си изнесе багажа снощи и пред свидетел напусна жилището. Сега казва, че е дошла за детето за да го заведе при майка си. Аз поисках да отида с детето си защото според мен аз и тя сме с равни родителски права към момента. Посъветвайте ме да ходя ли там и какво да правя с оглед да не си навредя за съдебното заседание? Много съм Ви благодарен предварително и ценя всяко едно мнение дадено от Вас. Ако аз мога да помогна с нещо на някой на драго сърце го бих сторил. Работя в като системен администратор и съм с техническо и икономическо образование
- miroslavandr
- Младши потребител
Spokoino tuk sme da pomognem s kakvoto mojem
Tova dali shte otidete da jiveetew pri roditelite na saprugata si po printsip nee pre4ka da abdete razveden osobenno ak ose razvejdate po vzaimno saglasie. Ako oba4e v Iskovata si molba tvardite 4e braka vi e dalboko i nepopravimo rastroen(ne 4e e pre4ka) no za sada shte vaznikne vaprosa kavo e tova rastroistvo na braka sled kato si jiveete mirno i tiho. Vse pak vie nai-dobre poznavate saprugata si i triabva sam da si reshite dali iskate da se razvejdate ili ne.I ako pretsenite 4e tselta na jena Vi e da e "na svoia teritoria" i damogat i neinite blizki da Vi tormoziat -nevijdam smisal da hodite tam.
Kakvoto i da predpriemete oba4e Vi savetvam na preden plan da postavite interesite na deteto. V karai na smetka to shte e nai-potarpevsho ot razdialata vi s jena vi. I ako uspeete s jena si da se razberete kato edni tsivilizovanahi hora i da zapazite prili4ni otnoshenia shte imate togava si mislia 4e shte namerite pravilnoto reshenie na problemite si
Tova dali shte otidete da jiveetew pri roditelite na saprugata si po printsip nee pre4ka da abdete razveden osobenno ak ose razvejdate po vzaimno saglasie. Ako oba4e v Iskovata si molba tvardite 4e braka vi e dalboko i nepopravimo rastroen(ne 4e e pre4ka) no za sada shte vaznikne vaprosa kavo e tova rastroistvo na braka sled kato si jiveete mirno i tiho. Vse pak vie nai-dobre poznavate saprugata si i triabva sam da si reshite dali iskate da se razvejdate ili ne.I ako pretsenite 4e tselta na jena Vi e da e "na svoia teritoria" i damogat i neinite blizki da Vi tormoziat -nevijdam smisal da hodite tam.
Kakvoto i da predpriemete oba4e Vi savetvam na preden plan da postavite interesite na deteto. V karai na smetka to shte e nai-potarpevsho ot razdialata vi s jena vi. I ako uspeete s jena si da se razberete kato edni tsivilizovanahi hora i da zapazite prili4ni otnoshenia shte imate togava si mislia 4e shte namerite pravilnoto reshenie na problemite si
- neznaiko
- Потребител
neznaiko написа:Spokoino tuk sme da pomognem s kakvoto mojem
Благодаря за отговора. Не става въпрос за съвместно живеене след развода, а искам сега до решенито на съда да бъда заедно с детето си. Аз наистина се ръководя от интересите на детето защото според мен там където живее майка и (майка и баща са разделени) няма добри условия за отглеждане на дете. Но какво мога да направя след като тя не иска да се споразумеем за нищо и най - лошото, че използва детето за да постигне своите интереси.
- miroslavandr
- Младши потребител
Re: PREPORA4VAM VI
mmaglova написа:Разбрах че сте от Габрово и Ви препоръчвам адвокат Тъпов. Смятам че той ще Ви бъде от полза Желая Ви успех
Според мен от тук нататък следва да се консултирате с адвокат. Основните насоки ви ги зададохме.
Дали ще бъде посоченият по-горе или друг - това е Ваше решение. По този начин ще обсъдите възможни варианти за защита на интересите на детето Ви. Това е най-важното. Да осигурите правилно развитие и добро възпитание. Всичко това следва да бъде извършено в нормална житейска среда, лишена от присъствието на постоянни конфликти и напрежения.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Когато някой се опитва да използа детето като инструмент за да постигне някакви свои користни цели обикновенно се получава точно обратното. Вижте след като сте решили да се развеждате - съдът ще Ви разведе. В частта, с която родителските права се предоставят за упражняване на единия родител според мен решението не се ползва със СПН (сила на пресъдено нещо). В този смисъл и по-късно при промяна- другия съпруг може да заведе дело и да поиска от съда да му бъдат дадени за упражняване на родителските права. Трудно е да се гадае предварително,на кога съда ще предостави родителските права. Практиката обаще показва, че когато се касае за дете на толкова ниска възраст обикновенно се предоставят правата на майката. Но макар и рядко може да се докаже, че в интерес на детето е то да остане да живее при бащата.Особенно ако докажете пред съда, че майката не е в състояние да полага достатъчо грижи поради липса на родителски капацитет.
Това наистина не е лесно да се докаже(но не е невъзможно ако това е така).
Да не забравите когато делото завърши да ни информирате какво е било решението на съда
Това наистина не е лесно да се докаже(но не е невъзможно ако това е така).
Да не забравите когато делото завърши да ни информирате какво е било решението на съда
- neznaiko
- Потребител
Благодаря още веднъж на всички. Разбира се, че ще Ви държа в течение на нещата които се случват и които се решават около това дело. Надявам се да не съм станал досаден. С огромна благодарност
- miroslavandr
- Младши потребител
аз съм много далеч от семейното право. чисто юридически съм далеч и от понятието семейство.
пиша ви, само да ви кажа, че много ви се възхитих на усърдието, с което се борите да защитите детето си. похвално е за един млад баща такова поведение и такъв устрем и хъс.
стискам ви палци да постигнете съгласие по всички разногласия по максимално цивилизован и удачен за двете страни начин.
поздрави!
пиша ви, само да ви кажа, че много ви се възхитих на усърдието, с което се борите да защитите детето си. похвално е за един млад баща такова поведение и такъв устрем и хъс.
стискам ви палци да постигнете съгласие по всички разногласия по максимално цивилизован и удачен за двете страни начин.
поздрави!
- kiarra
- Младши потребител
kiarra написа:аз съм много далеч от семейното право. чисто юридически съм далеч и от понятието семейство.
поздрави!
Благодаря за подкрепата дори и морална само да е пак ми е от помощ. Според мен никой не бива да се предава и да предава интересите на едно невинно създание, поне аз не бих го направил, надявам се на темида и на точната и преценка. Ще се боря за детето докрай и след края пак. Благодаря за съвета за адв. Тъпов ще го потърся обезателно.
- miroslavandr
- Младши потребител
уважаеми мирослав, носите името на брат ми и изобще без връзка с това се сетих за моя изпит по семейно и наследствено право в университета, който държах преди...не помня точно колко години.
та, изпитът е писмен и след като свършва определеното време, всички колеги ставаме и предаваме написаното от нас. при приемането на листа на колегата пред мен, професорката с възмущение възкликва 'колега, вие знаете ли на какъв изпит се явявате? написали сте семейно и наказателно право....'. колегата ми, видимо развеселен, отговаря: "госпожо професор, аз откакто съм женен, все съм наказан'.
не ви пожелавам таква равносметка повторно....
късмет
та, изпитът е писмен и след като свършва определеното време, всички колеги ставаме и предаваме написаното от нас. при приемането на листа на колегата пред мен, професорката с възмущение възкликва 'колега, вие знаете ли на какъв изпит се явявате? написали сте семейно и наказателно право....'. колегата ми, видимо развеселен, отговаря: "госпожо професор, аз откакто съм женен, все съм наказан'.
късмет
- kiarra
- Младши потребител
Не случайно в началото предупредих господина следващия път когато се жени да внимава каква жена си избира. Аз самия предпочитам да си остана ерген:) "Страх лозе пази". Като съм присъствал на някои бракоразводни дела и като се сетя какви простотии се случват ми се е отщяло да се женя
- neznaiko
- Потребител
kiarra написа:уважаеми мирослав, носите името на брат ми и изобще без връзка с това се сетих за моя изпит по семейно и наследствено право в университета, който държах преди...не помня точно колко години.
късмет
Уважеми юристи не искам да навлизам по - дълбоко в личната ми драма. Факта че съм тук означава, че съм изгонен от мястото където се намира синът ми. Дано успея да спася детето от неподходящите условия за отглерждане на дете в които де намира сега. Само бих Ви посочил, че детето е с авти в устата и заради прищевките на майка си цял ден не е лекувано. Бог да го пази, друго не мога да кажа, както казва писателя "колко много мъка има по този свят". Не претендирам, че цитатата е точен.
- miroslavandr
- Младши потребител
Точния цитат е "Боже, колко мъка има по този свят, Боже". - в случая това не е толкова важно.
Ако считате, че живота и здравето на детето е застрашено можете да подадете сигнал в отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане". Не че могат да направят кой знае какво. Но поне биха могли да си направят труда и да констатират фактическото положение. Надявам се, че в бракоразводното дело е поискано становищетео на отдел "Закрила на детето" за това къде има по добри условия за отглеждане на малолетния.
Ако считате, че живота и здравето на детето е застрашено можете да подадете сигнал в отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане". Не че могат да направят кой знае какво. Но поне биха могли да си направят труда и да констатират фактическото положение. Надявам се, че в бракоразводното дело е поискано становищетео на отдел "Закрила на детето" за това къде има по добри условия за отглеждане на малолетния.
- neznaiko
- Потребител
neznaiko написа:Точния цитат е "Боже, колко мъка има по този свят, Боже". - в случая това не е толкова важно.
Да подадох сигнал в отдела "Закрила на детето" но от там ми казаха че не могат да реагират веднага трябвало разпореждане на началника им и това щяло да стане най - рано другата седмица. В делото е поискано становище на същия отдел. Поисках помощ и от полицията но от там ми казаха, че в случая до решение на съда са безсилни. Хора не можете да си представите как се отглежда сега детето ми.
- miroslavandr
- Младши потребител
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|