начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Ако почине родителят?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ако почине родителят?

Мнениеот darusia » 23 Май 2006, 11:53

Здравейте на всички!

Искам да ви попитам за следното нещо: баща, който е осъден да плаща издръжка на детето си, тъй като е неоткриваем, издръжката я плаща даржавата. Обяснили са ми, че парите, които плаща даржавата остават като задължение на бащата и един ден Агенцията за държавни вземания ще си я търси от него.
Какво, обаче, ще стане ако въпросният баща почине? Нали според законите за наследниците на починал човек остават както хубавите неща (ако има имущество или каквото и да е там), така и задълженията му към държавата или някой друг.
Не ме питайте защо задавм подобни въпроси , но тъй като има някакви причини и предистория (с която мисля, че е излишно да ви натоварвам), се питам възможно ли е ако се случи нещо подобно едно дете да стане длъжник на държавата, заради неизплатена издръжка от баща му?

Предварително ви благодаря. :?
darusia
Нов потребител

Мнениеот darusia » 25 Май 2006, 09:06

За толкова пъти прочетена темата, няма ли някой, който да е наясно с този проблем? Моля Ви да ми отговорите. На мен не ми е ясно какво наистина може да се случи в подобна ситуация, но има за какво да се притеснявам. Оставам в очакване.
darusia
Нов потребител

Мнениеот lateva » 25 Май 2006, 14:05

Ето Ви малко информация!

Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.
(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.

Чл. 61. (1) Приемането на наследството по опис трябва да се заяви писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца. Приемането се вписва по реда на чл. 49, ал. 1.
(2) Недееспособните, държавата и обществените организации приемат наследството само по опис.

И т.н. от Закона за Наследството:):)
Поздрави!
lateva
Младши потребител

Мнениеот lateva » 25 Май 2006, 14:06

Ето Ви малко информация!

Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.
(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.

Чл. 61. (1) Приемането на наследството по опис трябва да се заяви писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца. Приемането се вписва по реда на чл. 49, ал. 1.
(2) Недееспособните, държавата и обществените организации приемат наследството само по опис.

И т.н. от Закона за Наследството:):)
Поздрави!
lateva
Младши потребител

.

Мнениеот lateva » 25 Май 2006, 14:07

....
Последна промяна lateva на 15 Юни 2007, 13:45, променена общо 1 път
lateva
Младши потребител

Наследство по опис

Мнениеот darusia » 26 Май 2006, 09:18

Тъй като не съм юрист не ми е ясен смисъла на "Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство". Ако към датата на едно такова събитие родителят не е оставил нищо друго, освен тези задължения (неизплатена към държавата издръжка) и дори неизплатени здравни осигуровки - какво ще стане - детето ще трябва да връща изплащаната му през годините издръжка на държавата ли?
Много ви моля за още пояснения. Това е нещо, което много ме притеснява. :cry: :cry: :cry:
darusia
Нов потребител

Мнениеот rts » 26 Май 2006, 17:08

..
Последна промяна rts на 05 Юни 2006, 13:48, променена общо 1 път
rts
Активен потребител

Мнениеот rts » 26 Май 2006, 17:09

Последна промяна rts на 05 Юни 2006, 13:57, променена общо 1 път
rts
Активен потребител

Мнениеот rts » 26 Май 2006, 17:12

Последна промяна rts на 05 Юни 2006, 14:29, променена общо 1 път
rts
Активен потребител

Мнениеот rts » 26 Май 2006, 17:15

Последна промяна rts на 05 Юни 2006, 14:30, променена общо 1 път
rts
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 26 Май 2006, 17:54

rts написа:2. Приемането по опис означава , че наследникът приема не цялото наследдство, а само, това, което е включено в нарочно съставен опис. За това Ви препоръчва да се консултирате с адвокат.

Изразявам несъгласие с горното становище. Приемането под опис се извършва с цел ограничаване ан отговорността на наследника за задълженията на наследодателя. С други думи, ако наследодателя е оставил в наследство МПС - лада, им азадължения за 10 000 лв и наследникът заяви че приема наследството по опис, то няма да отговаря за задълженията на наследодателя, които не могт да бъдат погасени от оставеното наследство.Ето и обратния пример: Наследство - две МПС - задължения 5000. Ако след осребряване на движимите вещи остане парична сума, то тя се получава от наследника.

Ето защо наследникът приел по опис получава наследство, само ако след утовлетворяване на кредиторите е останало такова, а не че го приема по списък!!!!!!!!!!!!!!!!

Дългът натрупан от неизплатена издръжка е задължение, в тежест на лицето, което я дължи. / чл.92 СК/. Той отговаря с цялото си имущество. / чл.133 ЗЗД/.

P.s.Никога досега тук не съм давал подобе съвет, но с оглед написаното от rts по тази и друга тема: Darusia не се свързвайте с rts.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 26 Май 2006, 18:48

Някой пак не си е написал домашното
темата е има и тука http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... sb=5&part=

има и други домашни из форумите като например казуса с виното и непреодолимата сила ...........абе хора научете се да мислите сами защото някой ден нима ще очаквате форумите да ви решат казусите :lol:

След като си пуснала домашното ще трябва да различиш правилните от неправилните отговори ...някой водят до цве или по -просто казано слаб 2 :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот darusia » 29 Май 2006, 12:25

donna написа:Някой пак не си е написал домашното

има и други домашни из форумите като например казуса с виното и непреодолимата сила ...........абе хора научете се да мислите сами защото някой ден нима ще очаквате форумите да ви решат казусите :lol:

След като си пуснала домашното ще трябва да различиш правилните от неправилните отговори ...някой водят до цве или по -просто казано слаб 2 :lol:

Съжалявам, че така го приемате. Да, пуснах първо там въпроса си, но след като почнаха да се получават противоречиви отговори, тъй като не съм наясно с вашите термини, реших, че може и тук да попитам. Не съм ученичка, нито студентка! Но цялата тази ситуация касае мен и синът ми.
Давам си мейла, защото не виждам причина да се крия - ако някой иска да ми помогне със съвет - darusia@abv.bg
darusia
Нов потребител

Мнениеот darusia » 29 Май 2006, 12:25

donna написа:Някой пак не си е написал домашното

Съжалявам, че така го приемате. Да, пуснах първо там въпроса си, но след като почнаха да се получават противоречиви отговори, тъй като не съм наясно с вашите термини, реших, че може и тук да попитам. Не съм ученичка, нито студентка! Но цялата тази ситуация касае мен и синът ми.
Давам си мейла, защото не виждам причина да се крия - ако някой иска да ми помогне със съвет - darusia@abv.bg
darusia
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2006, 12:50

Rts, не се наследява задължението за издръжка за в бъдеще (ако бащата почине, втората му жена, макар и негова наследница, няма задължение след смъртта му да издържа неговите деца, които не са нейни), но натрупаните неплатени суми за минало време откъде следва, че не се наследяват? Не мисля, че тези задължения се погасяват със смъртта на длъжника.

Наследяват се само прехвърлимите права и задължения - да, а защо задължението за издръжка за минало време да е по природа непрехвърлимо? Според мен нищо не пречи набрана неплатена издръжка за минало време да се опрости (от пълнолетен кредитор, разбира се), нищо не пречи да се прихване от кредитора по издръжката (забраната е за другата страна), не виждам пречка да се цедира...; не виждам също пречка да бъде прехвърлено на друг длъжник със съгласието на кредитора (заместване в дълг) - кое те кара да мислиш, че е непрехвърлимо?
Последна промяна portokal на 29 Май 2006, 13:06, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Ако почине родителят?

Мнениеот donna » 29 Май 2006, 12:52

Първо да си изясним дали това е публично или частно държавно вземане :значи това е частно държавно вземане -
от наредбата Чл. 5. (1) Платената от държавата издръжка е за сметка на неизправния длъжник. Той е задължен да я възстанови заедно със законната лихва. Събирането на сумата се извършва от съдия-изпълнителя въз основа на издадения срещу длъжника изпълнителен лист, като събраните суми се внасят по бюджета на съответната община, която ги е изплатила/кои са публични ДВ виж чл.162 ДПОК /

За какъв публичен изпълнител говорим ,Каква Агенция за държавни вземания ,кой ви го каза;

Второ как кредитора ще осъществи вземането си първо следва да се снабди с изпълнителен лист срещу наследниците и после да образува изп. дело .
Ако се стигне до там имате възможност да поискате от съответната община да опрости това задължение -за това следва да се види какъв е реда в съответната общинска наредба ,а решението за опрощаване на това задължение ще се вземе от общинския съвет.
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси