Здравейте.
Преди всичко искам да приветствам всички ви в този форум, тъй като за първи път влизам надявам се не за последен и не само за разрешаване на някакви казуси и проблеми.
Значи при мен съществува следния казус. През 2003 година почина дядо ми. Съответно с баба ми (втори брак и двамата) са построили къща и баба ми автоматично наследява 1/2 от къщата, а останалата 1/2 се наследява от 3ма наследници - майка ми - 1/6, вуйна ми 1/6, вуйчо ми 1/6. Вуйна ми и вуйчо ми са деца от първия брак на дядо, а майка ми дете от първия брак на баба. Та това май няма особено значение. Вуйна ми се отказва от дела си, единствено вуйчо ми остава да претендира за 1/6 от дела. Да, обаче вече 3 години не предявяват никакъв иск съответно да им изплатим тази част, напротив, това което знам, е че умишлено протакат евентуално да се вдигнат данъчните оценки след влизането ни в ЕС или да направим подобрения на къщата и отново същия резултат.
Аз питам, ако реша да съборя къщата и построя дворец, ще трябва ли после 1/6 от двореца да им плащам?
Има направена данъчна оценка при смъртта на дядо и в нея е описано колко трябва да се плати за тази 1/6, не е ли това реалната цена. След това, вече аз мога да направя СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА каквото реша по къщата, но това не значи да се налага да плащам повече пари за тази 1/6, така ли е? Защото те казват, че изчакват и че като преценят ще си доведат от техния град човек да направи данъчна оценка. Какво значение има кой ще я направи и могат ли те да не признаят нашата?
При консултация с адвокат разбрах, че има 5 годишен период след който те нямат никакво право да претендират за къщата, има ли такова нещо?
Ако няма такова нещо по какъв начин могат да се задвижат нещата, защото сега нищо не смеем да пипнем по къщата, тъй като след това те могат да докарат човек да направи нова данъчна оценка и да се наложи повече да плащаме.
Моля ви, убедете ме, че законът правилно ще ме защити, защото, ако наистина така стоят нещата не е много справедливо.
Благодаря още веднъж на всеки, отзовал се на проблема ми:)
- Дата и час: 16 Дек 2024, 02:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къща - наследство - делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Нищо не пречи вие да предявите иска за съд. делба.
Давност няма.
Давност няма.
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
Нещата обаче няма да се уреждат по "данъчна оценка", при съдебната делба дяловете се оценяват по пазарни цени. Това именно оценяване е станало повод на вещите лица да им викат "зловещи". Как вуйната се е "отказала" от своята 1/6 ? Ако е направила отказ от наследство, с нот. заверка на подписа, вписване в специалната книга в районния съд и т.н., този отказ увеличава и дела на вуйчото, не само вашите дялове. С 5-те години работата не е сигурна. Срокът за приемане на наследство отпадна, а освен това вуйчото, ако е голям тарикат, може да е заявил, че го приема, да е вписал това заявление в съда по местооткриване на наследството и вие просто да не знаете. А той си държи документа "чака на гюме"... "да дойдат англичаните и да поиска да купуват къщата " (нали всички това чакат сега - англичаните... )
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
mi_lena написа:Ако фактите в казуса са описани правилно - не мисля, че майка Ви е наследник или квотите не са тези. Той май не е неин баща. А осиновител ли е? Ако къщата е СИО между дядото и бабата и той има 3-ма низходящи (вкл.майка Ви) - техните квоти са по 1/8, а на бабата - 5/8.
Mi_lena е напълно права. Ако дядото не е осиновил майка ви, то тя не е негов наследник. Такива са бабата / майка на майка ви/ и двете му деца от първия брак. В този случай, при прекратяване ан СИО бабата придобива по право 1/2, а останалата 1/2 се дели на три - между бабата и двете деца / вуйчо и вуйна / от първия брак. Ето защо, ако майка ви не осиновена, то квотите са както следва:
Бабата - 4/6, вуйчо 1/6, вуйна 1/6.
Ако вуйна ви се е отказала по надлежния ред, то нейния дял от 1/6 уголемява по равно дяловете на бабата и вуйчо ви.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Re: Къща - наследство - делба
soalone написа: Да, обаче вече 3 години не предявяват никакъв иск съответно да им изплатим тази част, напротив, това което знам, е че умишлено протакат евентуално да се вдигнат данъчните оценки след влизането ни в ЕС или да направим подобрения на къщата и отново същия резултат.
Аз питам, ако реша да съборя къщата и построя дворец, ще трябва ли после 1/6 от двореца да им плащам?
Ако няма такова нещо по какъв начин могат да се задвижат нещата, защото сега нищо не смеем да пипнем по къщата, тъй като след това те могат да докарат човек да направи нова данъчна оценка и да се наложи повече да плащаме.
Всеки съделител може да предяви иск за делба на наследството. В тази връзка, баба ви може да поиска делба на наследството. Ако имота е реално неподеляем и до прекратяване на СИО тя е живяла в къщата и няма друго жилище то може на основание чл.288 ал. 2 ГПКда се поиска къщата да бъде поставен в неин дял. В този случай в 6 месечен срок от влизане в сила на решението следва да се изплати дела на другите съделители - в случая вуйчо ви и вуйна ви.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Здравейте! Изключително благодаря за проявения интерес.
Искам предварително да се извиня, изглежда аз насочих разговора в погрешна посока. Значи предлагам да се забрави това в спора, кой колко му се полага, и това, че вуйна ми го прави не е точно така, ние с нея сме се разбрали. Сигурното е следното. Вуйчо ми, син на дядо, му се полагат 1/6, за която нямаме информация той какво мисли да прави, единствено, че може би изчаква по-високи европейски цени. Но това мисля, е някак си несправедливо, да не говорим, че не може да се направи никакъв ремонт по къщата, защото после отново ще повлияе на оценката. Ясно е, че трябва да се направи оценка от вещно лице, комисия или там който я прави, но той после може да обжалва, да си повика нова такава и май става много сложно доколкото разбрах. Въпроса е, че ние сме с вързани ръце, докато той не предяви желание за задвижване на въпроса, най-много може да направим такава оценка, но той след 10 години може да реши да обжалва или да прави нова и т.н. Предполагам и той се е посъветвал с адвокат и изчаква и прави това което е най-изгодно за него. Но се питам, кое е за нас? И ние да си траем, до незнам си кога или да почваме нещо, което не се знае кога ще свърши. А това с 5-те години, което ни каза адвоката, силно подлагам на съмнение и според също не е вярно, а и както казвате, той едва ли се е отказал от наследство, просто не предявява иск. Ама не може така....Ядосвам се направо:)
Къщата е в града, баба ми се живее в нея, а ние също искаме. Няма проблем това да стане, но той ако не иска да му я откупим, например а си настоява за 1/6тата...ох...вече се обърквам съвсем.
Искам предварително да се извиня, изглежда аз насочих разговора в погрешна посока. Значи предлагам да се забрави това в спора, кой колко му се полага, и това, че вуйна ми го прави не е точно така, ние с нея сме се разбрали. Сигурното е следното. Вуйчо ми, син на дядо, му се полагат 1/6, за която нямаме информация той какво мисли да прави, единствено, че може би изчаква по-високи европейски цени. Но това мисля, е някак си несправедливо, да не говорим, че не може да се направи никакъв ремонт по къщата, защото после отново ще повлияе на оценката. Ясно е, че трябва да се направи оценка от вещно лице, комисия или там който я прави, но той после може да обжалва, да си повика нова такава и май става много сложно доколкото разбрах. Въпроса е, че ние сме с вързани ръце, докато той не предяви желание за задвижване на въпроса, най-много може да направим такава оценка, но той след 10 години може да реши да обжалва или да прави нова и т.н. Предполагам и той се е посъветвал с адвокат и изчаква и прави това което е най-изгодно за него. Но се питам, кое е за нас? И ние да си траем, до незнам си кога или да почваме нещо, което не се знае кога ще свърши. А това с 5-те години, което ни каза адвоката, силно подлагам на съмнение и според също не е вярно, а и както казвате, той едва ли се е отказал от наследство, просто не предявява иск. Ама не може така....Ядосвам се направо:)
Къщата е в града, баба ми се живее в нея, а ние също искаме. Няма проблем това да стане, но той ако не иска да му я откупим, например а си настоява за 1/6тата...ох...вече се обърквам съвсем.
- soalone
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|