начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЕТСКА ИЗДРЪЖКА

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЕТСКА ИЗДРЪЖКА

Мнениеот viki2006 » 07 Юни 2006, 10:42

Имам следният проблем: със съпругът ми сме разделени от 6 години, но нямаме официално развод. Един ден просто не се прибра. Предпочете да живее с родителите си, вместо да има семейство и произтичащите от това задължения. Многократно сме го търсили, говорила съм и с родителите му, но без никакъв резултат. От тогава не е идвал и изобщо не се интересува от детето си. Не дава никаква издръжка. Официално не се води на работа и няма никакво имущество на негово име, всичко е на името на неговите родители. Искам да подам дело за издръжка на детето, но откъде бих могла да получавам присъдената издръжка??? Казаха ми, че в такива случаи след като се докаже, че бащата няма никакви доходи и имущество, Общината я изплащала. Не съм обаче чула някой да е получил детска издръжка от Община. Моля, някой който е минал по този път или би могъл да ми помогне със съвет да пише. Благодаря на всички предварително!!!
viki2006
Младши потребител

Мнениеот m_angelova » 07 Юни 2006, 10:46

Така е госпожо, но преди това ще трябва да се разведете и да има присъдена от съда издръжка.
m_angelova
Нов потребител

Мнениеот viki2006 » 07 Юни 2006, 11:00

Знам, че трябва да заведа дело за издръжка, но искам да знам дали има случаи на изплащане на издръжката от общината и какъв е начинът, защото в никакъв случай няма да я получа доброволно, а освен това няма нищо на негово име. Освен това с месеци ще се крие и няма да подписва призовките. Затова искам да знам дали въобще да се захващам с всичко това!
viki2006
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Юни 2006, 11:14

Няма нужда да се развеждате. Просто поискайте издръжка. По-лесно е и при подаване на молбата не се внасят такси. С искова молба до районния съд срещу бащата - подавате я Вие от името на детето като негов законен представител. Към молбата прилагате копие (подписано от Вас) от удостоверението за раждане на детето. Можете да поискате издръжка и до една година назад от подаване на исковата молба - ако Ви е напуснал преди повече от година. Ако сте се разделили преди по-малко от година - назад за периода на раздялата, в който не е давал издръжка. Това е освен издръжката, която ще се присъди занапред.
След решението на съда - изпълнителен лист и изпълнително дело. След като съдия-изпълнителят установи, че няма откъде да събере задължението, ще можете да я получавате от общината. Да, има такива случаи.
Последна промяна portokal на 07 Юни 2006, 11:21, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот viki2006 » 07 Юни 2006, 11:20

Притеснява ме това, че няма да може да бъде призован за делото за издръжка, тъй като ще се крие и няма да подпише призовката. Също така общината може и да откаже да изплаща издръжката. Какви са начините за призоваване? Може ли все пак да бъде призован по някакъв начин? И как общината ще плаща издръжката?
viki2006
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Юни 2006, 11:26

Общината не може да откаже, щом веднъж е осъден и в изпълнителното дело се е установило, че няма имущество.
Колкото до призоваването - при отказ, удостоверен по надлежния ред от призовкаря, се смята призован; може да се връчи също на съсед, който се съгласи да предаде призовката... Вижте в Гражданския процесуален кодекс - има го на този сайт горе в "Закони" - реда за призоваване, това са членове от четиридесет и някой до петдесет и някой.

Сега обърнах внимание, че раздялата е от 6 години, а не - детето е на 6. Значи за една година назад може да се иска издръжка, а ако детето е навършило 14 години - исковата молба се подава лично от него, а не от Вас от негово име; но с Ваше съгласие (т.е. два подписа на молбата).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот viki2006 » 08 Юни 2006, 15:15

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ПИСАХА!!!
viki2006
Младши потребител

Мнениеот gavril » 10 Юни 2006, 01:00

ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС-КОГАТО НА БАЩАТА СЕ ВОДИ АВТОМОБИЛ В КАТ, НО ТОЙ Е ПРОДАЛ, СЪДИЯТА ОТКАЗВА ДА ИЗДАДЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ КЪМ ОБЩИНАТА- КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ
gavril
Младши потребител

Мнениеот donna » 10 Юни 2006, 19:36

gavril написа:ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС-КОГАТО НА БАЩАТА СЕ ВОДИ АВТОМОБИЛ В КАТ, НО ТОЙ Е ПРОДАЛ, СЪДИЯТА ОТКАЗВА ДА ИЗДАДЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ КЪМ ОБЩИНАТА- КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ

Как ги еу продал............сигурно някой го управлява с пълномощно ,ами продажбата на автомобил е формална сделка ,все още автомобила е негов . Ако е така поискайте запор на автомобила и спирането му от движение ,ще стане интересно
В НАП направена ли е проверка води ли му се автомобила?

Държавата чрез общините изплаща издръжката, когато тя е присъдена с влязло в сила съдебно решение в полза на български гражданин и не се изплаща редовно от длъжника по образуваното изпълнително дело. Счита се, че издръжката не се изплаща редовно, когато по изпълнителното дело не постъпват суми за пълния размер на две и повече месечни вноски, въпреки че е наложен запор върху трудовото възнаграждение или друго вземане и че са предприети изпълнителни действия върху имуществото на длъжника.

Направена ли е справка от НАП дали длъжника работи защото ,
Съдия-изпълнителят съставя констативен протокол, когато установи, че длъжникът: не работи и не притежава имущество, върху което да се насочи изпълнението; е с неизвестен адрес в страната или в чужбина или, макар и с известен адрес, се намира в държава, където съдебното решение не може да се изпълни; е военнослужещ на наборна военна служба; изтърпява наказание лишаване от свобода.

Съдия изпълнителя не издава изпълнителен лист ,трябва да подадете писмено искане . Искането се подава чрез съдия-изпълнителя, в чийто район е изпълнителното дело, и в него взискателят декларира за кои месеци не е получил издръжка. Съдия-изпълнителят изпраща искането на общината по постоянния адрес на длъжника в 10-дневен срок от постъпването му.
Когато адресът на длъжника в страната или в чужбина е неизвестен, искането се изпраща по постоянния адрес на взискателя.

Вие подали ли сте такова искане , ако сте какъв е мотива да ви откаже СИ , все пак обжалван ли е отказа и накрая пускайте си новите въпроси в нова тема , така е най-добре .
donna
Старши потребител

Мнениеот gega » 10 Юни 2006, 23:29

Абе, донке, спри с безумията си - спиране на автомобил, не схванали най-сетне, чме само Неврокопския съдия-изпълнител ги "чува" тез работи. А и може би свищовския, но предвид моето уважение на юристите от Свищов, дълбоко се съмнявам:)))) Имам удоволствието да познавам един голям човек-юрист от Свищов, та затова не смея да обобщавам за тях.
gega
Потребител

Мнениеот donna » 11 Юни 2006, 00:18

gega написа:Абе, донке, спри с безумията си - спиране на автомобил, не схванали най-сетне, чме само Неврокопския съдия-изпълнител ги "чува" тез работи. А и може би свищовския, но предвид моето уважение на юристите от Свищов, дълбоко се съмнявам:)))) Имам удоволствието да познавам един голям човек-юрист от Свищов, та затова не смея да обобщавам за тях.

Ха ха ха НЕЩАСТНИЦЕ престани да ставаш смешна.Като юрист си слаба с две думи гола вода ,пет пари не давам кого познаваш и кого не .
Мале ма ти си била по-луда и болна отколкото смятах ......тръгнала да дрънка по форумите ........а и по кютата на колегите преди време голям смях падна с тебе .

Ай върви да спиш .............и не се тикай там където си некомпетентна ха ха ха ...............

Сега колеги дае видим от какво страда гегата ............ от злоба ,простотия или нещо по-вече...........ха ха ха ха ха ....мила иди да се прескачаш както е казал народа ...........

А забравих то нещо манийно имаше тука .......страдаше от манията ,че е най-компетентна ,че съдиите трябва да и искат мнението .......,че всички са тъпанари и за това гегата била неоценена .......СМЯХ

Гега душо не си ли намери приятелка ......... :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот gega » 11 Юни 2006, 00:46

donna написа:
Ха ха ха НЕЩАСТНИЦЕ престани да ставаш смешна.Като юрист си слаба с две думи гола вода ,пет пари не давам кого познаваш и кого не .
Мале ма ти си била по-луда и болна отколкото смятах ......тръгнала да дрънка по форумите ........а и по кютата на колегите преди време голям смях падна с тебе .

Ай върви да спиш .............и не се тикай там където си некомпетентна ха ха ха ...............

Сега колеги дае видим от какво страда гегата ............ от злоба ,простотия или нещо по-вече...........ха ха ха ха ха ....мила иди да се прескачаш както е казал народа ...........

А забравих то нещо манийно имаше тука .......страдаше от манията ,че е най-компетентна ,че съдиите трябва да и искат мнението .......,че всички са тъпанари и за това гегата била неоценена .......СМЯХ

Гега душо не си ли намери приятелка ......... :wink:

Донке, неграмотгността блика от теб, но аз съм захванал една "просветителска" идея - да те науча да пишеш и да се изразяваш грамотна на майчиния си Язик - "по-вече" - що е то , донке, колко пъти трябва да ти се НАБИВА в "Умната" ти главица, че "Повече" е наречие и не се степенува, но донна с малко "д", с какво пък и да бъде, всъщност, не може да схване, защото тя е завършила РусИнския РабФак, а дори не е трябвало да преминава четвърти клас. Но както и да е - дончето отново ще трябва да понесе ЗАСЛУЖЕНИ критики. Но вече не от мен! Хората са достатъчно зрели да разберат това! Чао, донке, с малко "д"! И "Лека нощ!"
gega
Потребител

Мнениеот gavril » 11 Юни 2006, 00:55

koelgi ne se zaqjdaite nima loshi i dobri uristi-tezi koito sa umni im lici v pari===
ako moje qsen otgovor na vaprosa mi tai kato sadia izpalnitelia otkazva da izdade reshenie zaradi avtomiobila
gavril
Младши потребител

Мнениеот donna » 11 Юни 2006, 02:04

gavril написа:koelgi ne se zaqjdaite nima loshi i dobri uristi-tezi koito sa umni im lici v pari===
ako moje qsen otgovor na vaprosa mi tai kato sadia izpalnitelia otkazva da izdade reshenie zaradi avtomiobila

Направете справка в ОБЩИНАТА ОТДЕЛ МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ за имуществото , ако автомобила е продаден , то новия купувач ще е подал декларация ,нищо чудно обаче да не е сменил още талона и в КАТ да се води автомобил или друк вариянта тъй наречения от вас купувач да управлява автомобила с едно пълномощно и той да не не прехвърлен още ........затова поискайте от СИ и спиране от движение, така автомобила ще се спре от движение ,оня с пълномощното няма да може да го управлява и ще стане интересно........
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси