начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВОД

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВОД

Мнениеот albenad » 11 Юни 2006, 11:10

Здравейте!
Бих била благодарна, ако някой ми помогне като ми каже какви са най-безболезнените и бързи възможности за развод със съпруга ми.
Не живеем заедно от около 8-9 месеца. Нямаме имущество, което да делим. Имаме едно момченце на 14 години. Та въпросите са ми:
При взаимно съгласие, колко трае процедурата? Решение на детето ли е при кой от родителите да остане? При положение, че съпруга ми не се съгласи на развод по взаимно съгласие, какви са другите възможности, в какви срокове горе долу и с колко дела? Предварително благодаря.
albenad
Нов потребител

Re: ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗВОД

Мнениеот gery » 11 Юни 2006, 11:57

albenad написа:Здравейте!
Бих била благодарна, ако някой ми помогне като ми каже какви са най-безболезнените и бързи възможности за развод със съпруга ми.
Не живеем заедно от около 8-9 месеца. Нямаме имущество, което да делим. Имаме едно момченце на 14 години. Та въпросите са ми:
При взаимно съгласие, колко трае процедурата? Решение на детето ли е при кой от родителите да остане? При положение, че съпруга ми не се съгласи на развод по взаимно съгласие, какви са другите възможности, в какви срокове горе долу и с колко дела? Предварително благодаря.

Сроковете зависят от това на кой съдебен състав ще се паднете. Има доста експедитивни състави, а има и други при които делата се отлагат през голям период от време. Така че въпросът за срока е малко на късмет. Вариантите са два - по взаимно съгласие, а ако съпругът не е съгласен - по вина! Безболезненият вариант е по взаимно съгласие, риска е че във всеки един момент съпругът може да се откаже и делото ще бъде прекратено. Междинният вариант е по чл.99, ал.3 с цел да се избегне евентуалното прекратяване на делото при разколебаване на съпругът.
Задължително има помирително заседание, следващото е по доказателствата и евентуално трето заседание, ако не сте разпитали например някой от допуснатите свидетели поради невъзможност за явяване.
Това е! Късмет и успех!
gery
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2006, 11:27

А детето се изслушва, но съдът не е обвързан от неговото желание.
Все пак е голяма вероятността при дете на такава възраст да се съобрази с него.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот spravedlivost » 12 Юни 2006, 11:33

АЗ имах дело за развод по взаимно съгласие на съпрузите. Детото беше на 16 г. и съдът не го призова, за да го изслуша. Така, че ако съпрузите са се споразумели по въпроса, кой да упражнява род. права и при кого да живее детето, няма да се наложи да го призовават. Ако има спор между родителите, тогава може да бъде изслушано мнението на детето при кого иска да живее.
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 12 Юни 2006, 17:21

Ако разводът е по взаимно съгласие, естествено, че детето не се изслушва нито други свидетели. Нормално е, обаче, като се споразумявате вие със съпруга си при кого да остане детето да вземете и неговото мнение, тъй като вече е достатъчно голямо, за да има такова. Ако вие решите то да остане при единият от Вас, а то не иска - какво ще правите?
maria01
Потребител

Мнениеот mandradjiev » 14 Юни 2006, 18:48

Закон за закриа на детето - Чл. 15. (1) Във всяко административно или съдебно производство, по което се засягат права или интереси на дете, то задължително се изслушва, ако е навършило 10-годишна възраст, освен ако това би навредило на неговите интереси.
(2) Когато детето не е навършило 10-годишна възраст, то може да бъде изслушано в зависимост от степента на неговото развитие. Решението за изслушване се мотивира.
.....

Дори и съдът да не го призове детето , то някой от двамата родители може да поиска то да бъде излушано, за да "напъти" съда.
mandradjiev
Младши потребител

Назад към Семейни казуси