Здравейте,
Положението е следното:
Имот - къща с двор на село. Собственици - майка ми и баща ми. Имам брат. През 2000 година майка ми и баща ми даряват имота на брат ми без мое знание. Преди няколко дни, с цел "възстановяване на справедливостта", решават да ме уведомят за този факт и подписваме нотариален акт за дарение на недвижим имот. Чрез този НА брат ми дарява на мен половин идеална част от имота.
Според мен има нещо гнило във всичко това. Най-малкото, че сега аз съм длъжен да плащам издръжка на брат си, ако той поиска /чл.227 т.в от ЗЗД/. И изобщо дали е действително дарението от 2000 година имайки впредвид чл.78, ал.1 от ЗН?
Моля за вашето мнение!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 02:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Верижно дарение.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Верижно дарение.
Последна промяна stefano на 12 Юни 2006, 17:44, променена общо 2 пъти
- stefano
- Нов потребител
За се приложи тази разпоредба, трябва от дарстевния акт да се установява намерението на дарителя преживе да извърши делба-дарение или делба чрез завещания. Ако не може, не става! Дори и да е целял именно това дарителят, няма да има заобикаляне на закона, защото не е забранено да се даряват собстевни вещи. Друг е въпросът дали волята на Вашия брат не е опорочена, ако е дарил този имот под "давлението" на Вашите родители.
- oho_boho
- Потребител
Re: Верижно дарение.
stefano написа:И изобщо дали е действително дарението от 2000 година имайки впредвид чл.78, ал.1 от ЗН?
Моля за вашето мнение!
Тъй като родителите Ви са живи,цитираната разпоредба е неприложма към Вашия случай,а освен това - вече сте надарен от брат си.......
- lawhope
- Потребител
stefano написа:Здравейте,
Положението е следното:
Имот - къща с двор на село. Собственици - майка ми и баща ми. Имам брат. През 2000 година майка ми и баща ми даряват имота на брат ми без мое знание. Преди няколко дни, с цел "възстановяване на справедливостта", решават да ме уведомят за този факт и подписваме нотариален акт за дарение на недвижим имот. Чрез този НА брат ми дарява на мен половин идеална част от имота.
Според мен има нещо гнило във всичко това. Най-малкото, че сега аз съм длъжен да плащам издръжка на брат си, ако той поиска /чл.227 т.в от ЗЗД/. И изобщо дали е действително дарението от 2000 година имайки впредвид чл.78, ал.1 от ЗН?
Моля за вашето мнение!
Това, че родителите Ви са дарили на брат Ви определено имущество не е незаконно. В конкретния случай е от значение дали с това дарение са накърнени вашите запазени части от наследствената маса, и то в хипотезата на чл.29 ЗН.
Поради това, родителите ви не са били длъжни да ви уведомяват за каквато и да е разпоредителна сделка извършена в полза на брат ви или друго лице.
Действието, което е извършил брат Ви - да ви надари - също не е порочно. Тази сделка е извършена с дарствено намерение / donandi causa/. Ето защо, този едностранен договор е действителен и не страда от пороци.Вярно е, че може да се развали, ако не бъда давана изискваната издръжка. Но преди да се отправи такова искане към Вас има ред роднини, които я дължат преди това, а именно: първо от съпруг; деца; родители;внуци;. Едва, ако тези 4 реда нямав обективна възможност да предсотавят издръжка, брат ви може да я предяви към вас.
Не на последно място, за да пресечете евентуалната възможност за разваляне ан дарението, вие можете да го прехвърлите чрез продажба на трето вам лице, с което не сте в близки роднински отношения. Следва да укажете договорена цена по ниска или равна на данъчната оценка. По този начин при евентуално разваляне ан сделката ще дължите това, с което сте се обогатити. Този вариант има един недостатък - при продажбата ще следва да уведомите обаче съсобственика - респективно брат си/.
Предвид недостатъкът на горния възможен вариант пред Вас е открита следвата правна възможнсот - да прехвърлите своята идеална част отново на трето вам / чуждо / лице срещу задължение за издръжка и гледане. В този случай, при разваляне ан дарението няма да имате аккво да връщате, предвид обстоятелството, че този договор - за гледане и издръжка е алеаторен и облагта, която следва а получите не е определена.
УСПЕХ!
MONTESKIO
- danev
- Младши потребител
danev написа:В конкретния случай е от значение дали с това дарение са накърнени вашите запазени части от наследствената маса, и то в хипотезата на чл.29 ЗН.
Тъй като родителите ми преди дарението не са имали друга собственост, то явно са накърнени моите запазени части. Но доколкото разбирам, тези запазени части не могат да бъдат накърнявани само при наследство и при делба, но не и при дарение. Така ли е или нещо бъркам?
Последна промяна stefano на 12 Юни 2006, 17:48, променена общо 2 пъти
- stefano
- Нов потребител
stefano написа:Тъй като родителите ми преди дарението не са имали друга собственост, то явно са накърнени моите запазени части. Но доколкото разбирам, тези запазени части не могат да бъдат накърнявани само при наследство и при делба, но не и при дарение. Така ли е или нещо бъркам?
За накърняване на запазена част от наследствената маса може да говорим само в случай на смърт на наследодателя. / В наследствената маса се включва цялото имущество на наследодателя, което е притежавал към момента на откриване ан наследството. От това имущество се изваждат задълженията. Към този актив се прибавят сторените дарения. Едва след това се определя стойностно размерът на запазената част и це преценява дали тя е накърнена и с колко/. В конкретния случай мисля, че хипотезата не е точно такава, понеже родителите ви са живи и здрави / дано дълги години напред /. Именно затова ви написах чл.29 ЗН и към настоящия моемнт не може да се говори за накърнена част.
Запазената част може да се накърни и с делба -дарение - когато определяният дял за един от сънаследниците на отговоря на неговата част. В случай, че този наследник не участва в делбата, последната е недействителна.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Аз само ще добавя децата на брат ви, след неговата смърт имат иск срещу вас за възстановяване на запазената си част, до размера в който е накърнена. В определени случаи може да се иска връщането на дарената част в наследствената маса...
- gery
- Потребител
Re: Верижно дарение
Много благодаря на всички за изказаните мнения!
Явно съм прецакан по много показатели. Още повече, че реално въпросният имот не се ползува от мен и семейството ми, но се ползува от родителите ми и брат ми.
Сега бих искал да получа някакви препоръки относно това какво бихме могли да направим, за да "си дойдат нещата на мястото". Предполага се, че родителите ми и брат ми ще имат добрата воля за това, тъй като сме в добри взимоотношения.
Явно съм прецакан по много показатели. Още повече, че реално въпросният имот не се ползува от мен и семейството ми, но се ползува от родителите ми и брат ми.
Сега бих искал да получа някакви препоръки относно това какво бихме могли да направим, за да "си дойдат нещата на мястото". Предполага се, че родителите ми и брат ми ще имат добрата воля за това, тъй като сме в добри взимоотношения.
- stefano
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|