начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Делба на парцел

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на парцел

Мнениеот spaceman » 11 Юни 2006, 13:42

Изправен съм пред следната ситуация:

Дядо ми си върна наследствен имот от родителите му. Той и синът му искат да се продаде и да се разделят парите между наследниците.
Кой каква част трябва да получи и кой е истински наследник при следните условия:

Дядото /наследил имота от родителите си/ има починала сестра, която няма свои деца и съпругът й също почина, но осиновиха приживе единия внук на дядото - син на сина му.
Дядото има син и дъщеря. Съпругата му е починала.

Нещата по продажбата се движат от сина на дядото и според него ще се дели така:
- Цялата сума между дядото и внукът, осиновен от сестра му.
- Частта на дядото след това ще се раздели на 3 между дядото, сина му и дъщеря му.

Моля, запознатите, ако смятат, че тази делба не е правилната, да ми напишат и членове от закони, с които да мога да оборя сина на дядото /вуйчо ми/ или да си наема адвокат за делбата.

Предварително благодаря!
spaceman
Младши потребител

Мнениеот lawhope » 11 Юни 2006, 14:07

Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) При осиновяване по чл. 62 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.
Така както сте обяснили случая,явно се касае за непълно осиновяване,а това значи,че осиновеният може да наследява само осиновителите си,но не и техните роднини-в случая осиновеният внук на дядо Ви може да наследи само сестра му и съпруга й,но не и техните починали майка и баща!С други думи,в случая цялата наследствена маса от починалите родители на дядо Ви преминава към него.
lawhope
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2006, 12:50

осиновеният внук на дядо Ви може да наследи само сестра му и съпруга й,но не и техните починали майка и баща

Дядо ми си върна наследствен имот от родителите му.

Ако родителите на дядото са починали преди сестрата (дъщеря си), тя е техен наследник, а осиновеният син - неин, след като тя почине. Така че в този случай синът ще има дял. Няма значение, че собствеността се възстановява чак сега.
Децата на дядото няма да имат дялове, защото дядото е жив. Той ако иска, може да им даде каквото си иска, но те не са наследници в момента. Когато дядото умре, те ще го наследят в равни части.

Та най-вероятно е според мен: 1/2 за дядото и 1/2 за осиновения син на сестрата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lawhope » 12 Юни 2006, 13:31

portokal написа:
осиновеният внук на дядо Ви може да наследи само сестра му и съпруга й,но не и техните починали майка и баща

Дядо ми си върна наследствен имот от родителите му.

Ако родителите на дядото са починали преди сестрата (дъщеря си), тя е техен наследник, а осиновеният син - неин, след като тя почине. Така че в този случай синът ще има дял. Няма значение, че собствеността се възстановява чак сега.
Децата на дядото няма да имат дялове, защото дядото е жив. Той ако иска, може да им даде каквото си иска, но те не са наследници в момента. Когато дядото умре, те ще го наследят в равни части.

Та най-вероятно е според мен: 1/2 за дядото и 1/2 за осиновения син на сестрата.

Така ще е ако наистина родителите са починали преди осиновителката,но в обратния случай осиновеният внук не получава нищо!!!
lawhope
Потребител

Мнениеот spaceman » 13 Юни 2006, 15:40

Да, родителите са починали преди сестрата...

Благодаря ви за отговорите!
spaceman
Младши потребител

Назад към Семейни казуси